Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Οι γεωλόγοι αναζητούν μια απάντηση στο μυστήριο των αναταράξεων του αλατιού κάτω από τη Νεκρά Θάλασσα

Η νέα προσομοίωση και έρευνα υπολογιστών βοηθάει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς το αλάτι κάνει το δρόμο προς τα κάτω και όχι επάνω, παρέχοντας μια ματιά στο σχηματισμό τεράστιων κοιτασμάτων σε όλο τον κόσμο.
Κάτω από την επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας, φαίνεται να χιονίζει.

Οι γεωλόγοι που σπρώχνουν τα κεφάλια τους κάτω από την επιφάνειά της αναρωτήθηκαν για χρόνια για κρυστάλλους αλατιού που επιπλέουν ορμητικά στο βυθό της λίμνης σαν αναταράξεις. Το αλάτι "χιονίζει" σε πλήρη αντίθεση με τους νόμους της φυσικής που αναμένουν να δουν τα κρύσταλλα να επιπλέουν προς τα πάνω, όπως όλα τα άλλα αντικείμενα στη Νεκρά Θάλασσα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά το φαινόμενο το 1979. Η στρώση αλατιού στον βυθό αυξάνεται περίπου 10 εκατοστά (4 ίντσες) ετησίως από αυτές τις αποθέσεις αλατιού που επιπλέουν προς τα κάτω, παρόλο που τα περισσότερα πράγματα στη Νεκρά Θάλασσα επιπλέουν προς τα πάνω στην επιφάνεια.
Για πρώτη φορά, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Research Water Resources της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης προτείνει μια εξήγηση γι 'αυτό το φαινόμενο. Καθώς η Νεκρά Θάλασσα συρρικνώνεται, το υπόλοιπο νερό γίνεται ακόμη πιο αλατό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η θερμότητα του ήλιου χωρίζει τη Νεκρά Θάλασσα σε δύο ξεχωριστά στρώματα: ένα θερμότερο στρώμα στην κορυφή, που θερμαίνεται από τον ήλιο και ένα ψυχρότερο στρώμα κάτω.

Sodom and Gomorrah are submerged under its waters


Τα δύο στρώματα δεν αναμειγνύονται, επειδή το επάνω στρώμα είναι θερμότερο και λιγότερο πυκνό. Το νερό που εξατμίζεται από τη Νεκρά Θάλασσα εξατμίζεται από αυτό το ανώτερο στρώμα, καθιστώντας το ανώτερο στρώμα ακόμα πιο αλάτινο και λιγότερο πιθανό να αναμειχθεί με το ψυχρότερο στρώμα παρακάτω. Οι ερευνητές γνώριζαν ότι το "αλάτι χιονιού" προήλθε από το ανώτερο στρώμα, αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν πώς αναμειγνύονταν στο χαμηλότερο, ψυχρότερο επίπεδο.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι όταν το ανώτερο στρώμα της λίμνης διαταραχθεί από τα κύματα ή από άλλη κίνηση, όπως ο άνεμος μικροσκοπικές τσέπες ζεστού νερού εισέρχονται στην πιο δροσερή λίμνη νερού κάτω. Μόλις εισέλθει στο χαμηλότερο επίπεδο, κρυώνει γρήγορα. Καθώς ψύχεται, κρατάει λιγότερο αλάτι, έτσι το άλας καταβυθίζεται και σχηματίζει κρυστάλλους που πέφτουν σαν χιόνι, βυθίζοντας τον πυθμένα του κρεβατιού της λίμνης. Οι ερευνητές ονομάζουν αυτές τις αρχικές διαταραχές που ξεκινούν τη διαδικασία "δάκτυλα αλατιού", όπως βυθίζοντας τα δάχτυλά σας σε ένα μπολ με νερό, δημιουργούνται μικροσκοπικές διαταραχές.

https://www.timesofisrael.com/geologists-float-answer-to-mystery-of-salt-flurries-beneath-dead-sea/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TIMES OF ISRAEL : https://corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου