Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Πώς θα διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς

Η αλήθεια είναι πως όταν σκεφτόμαστε την υγεία και τη μακροζωία, το τελευταίο που θα μας έρθει στο μυαλό είναι να έχουμε υγιείς πνεύμονες. Όμως αυτά τα όργανα είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία – ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ευτυχώς, ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στην υγεία των πνευμόνων. Από την άλλη μεριά εάν δεν έχετε υγιείς συνήθειες, μπορεί αν βάλετε τους πνεύμονές σας σε κίνδυνο και θα μπορούσατε να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις και ασθένειες των πνευμόνων.
Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε ή να αποφύγετε να κάνετε, για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας σε καλή κατάσταση.

Διαχείριση χρόνιων παθήσεων

Οι πνευμονικές λοιμώξεις αναπτύσσονται συχνά ως επιπλοκή μιας άλλης χρόνιας ασθένειας. Ο έλεγχος όμως οποιουδήποτε χρόνιου ιατρικού προβλήματος μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικής λοίμωξης.
Μην καπνίζετε και μην πίνετε αλκοόλ.
Το έχετε ξανακούσει, αλλά οι πνευμονολόγοι το επισημαίνουν συνέχεια: Σταματήστε το κάπνισμα. Είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα και ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για λοιμώξεις και ασθένειες των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου (ΧΑΠ).

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή 

Μια διτροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων πνευμονικών παθήσεων. Σε μια μελέτη για τους σημερινούς και πρώην καπνιστές, τα άτομα που έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ, από εκείνα που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Ασκηθείτε 

Καθώς ασκείστε, οι πνεύμονες ασκούνται επίσης και αυξάνουν την παροχή οξυγόνου στο σώμα για να έχετε ενέργεια, ενώ απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Η καρδιά, με τη σειρά της, κυκλοφορεί περισσότερο οξυγόνο στους μύες.

Πάρτε βαθιές αναπνοές

Η άσκηση βαθιάς αναπνοής μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των πνευμόνων σας, να διατηρήσει υγιείς πνεύμονες και να βοηθήσει τα άτομα με αναπνευστικές ασθένειες να μάθουν να αναπνέουν καλύτερα. Δοκιμάστε την αναπνοή με το στόμα: Αναπνεύστε από τη μύτη σας και μετά αναπνέετε αργά μέσα από τα κλειστά χείλη σα να φυσάτε ένα κερί. Η εκπνοή πρέπει να είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από την εισπνοή.
Ή δοκιμάστε την αναπνοή της κοιλιάς: Ξαπλώστε, βάλτε το ένα χέρι στο στήθος σας και το άλλο στην κοιλιά σας. Σφίξτε τους μύες της κοιλιάς σας και αφήστε τους να βυθιστούν προς τα μέσα, καθώς αναπνέετε από τα χείλη.

Αποφύγετε τους επιβλαβείς ρύπους 

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επηρεάζουν τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, αλλά είναι σχεδόν πάντα κακοί για τους πνεύμονές. Τα μικροσκοπικά ξένα σωματίδια (τα καυσαέρια του αυτοκινήτου και άλλοι ρύποι) μπορούν να συσσωρευτούν στο αναπνευστικό σας σύστημα και να προκαλέσουν φλεγμονή, ενώ η εισπνοή τοξινών μπορεί να καταστρέψει τον πνευμονικό ιστό. Φυσικά, δεν μπορείτε να ελέγξετε πλήρως ό, τι αναπνέετε, αν και η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει. Οι εστίες αερίου, τα αρωματικά κεριά και τα τζάκια μπορούν επίσης να είναι πηγές ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

ΠΗΓΗ: jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου