Το κυδώνι είναι ένα αρχαίο φρούτο, ιθαγενές σε διάφορα μέρη της Ασίας και στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, μάλιστα, το κυδώνι συνδέεται με την Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα, ενώ συχνά αναφέρεται ότι το χρυσό μήλο που της έδωσε ο Πάρις με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη, ήταν κυδώνι, γι’ αυτό και θεωρείται ο καρπός της ομορφιάς και του έρωτα.
Η καλλιέργεια του κυδωνιού εντοπίζεται στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, όπου χρησίμευε ως σύμβολο αγάπης, αφοσίωσης και γονιμότητας. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, είχε θεσπιστεί ακόμα και νόμος που υποχρέωνε τους νεόνυμφους να φάνε μαζί ένα κυδώνι! Αν και σήμερα δεν αναγνωρίζεται για αυτές του τις ιδιότητες, ωστόσο παραμένει αγαπημένο γλυκό του κουταλιού ενώ το συναντάμε σε εορταστικές συνταγές του χειμώνα.
Το «χρυσό μήλο» της Αφροδίτης, παρέχει μέτριες ποσότητες βιταμίνης C και χαλκού, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών Β, σιδήρου, καλίου και μαγνησίου.
Πολλά από τα οφέλη που σχετίζονται με τα κυδώνια μπορούν να αποδοθούν στον πλούτο του φρούτου σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το μεταβολικό στρες, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που οφείλονται στις ελεύθερες ρίζες.
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά στα κυδώνια, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονολών όπως η κερσετίνη και η καμπφερόλη, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Τα κυδώνια περιέχουν βιταμίνη C και φυτικές ίνες, δύο θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει την αντίσταση στις λοιμώξεις από επιβλαβή βακτήρια στο πεπτικό σύστημα.
Αν και δεν είναι εξαιρετικά πλούσια σε κάποια συγκεκριμένη ένωση, τα κυδώνια προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών με πολύ λίγες θερμίδες.
Ασλανίδη Αναστασία
Διατροφολόγος- Nutrition Coach, Πηγή: fosonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου