Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Πουλί πετούσε 26 μέρες και διένυσε 8.000 χιλιόμετρα για να φθάσει στα Αντικύθηρα από τη μακρινή Μαδαγασκάρη

Πλαγάρα: Πρόκειται για το θρυλικό μαυροπετρίτη. Πήρε το όνομά του από την υψηλότερη κορυφή των Αντικυθήρων. Η Πλαγάρα έφτασε και φέτος στα Αντικύθηρα. Το έκανε, διανύοντας μια απόσταση 8.000 χιλιομέτρων. Το συγκεκριμένο πουλί παρακολουθείται για 5η σερί χρονιά από μία ομάδα. Αυτή δεν είναι άλλη από την ομάδα του προγράμματος «LIFE ElClima». Η προαναφερθείσα ομάδα δίνει σημαντικές πληροφορίες για τα ταξίδια της.«Η συνέπειά της υπήρξε για άλλη μια φορά υποδειγματική! Για 3η συνεχή χρoνιά φεύγει από τη Μαδαγασκάρη τις πρώτες μέρες του Απριλίου (μόνο το 2017 είχε φύγει αργότερα) και φτάνει στα Αντικύθηρα μετά από περίπου 26 μέρες ταξιδιού.

ΠΛΑΓΆΡΑ: ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΉ ΤΑΞΙΔΙΏΤΙΣΣΑ

Η «Πλαγάρα» είχε δακτυλιωθεί ως ενήλικη τον Σεπτέμβρη του 2016. Άρα, είναι τουλάχιστον 7 ετών. Πρόκειται για μια πολύ έμπειρη διηπειρωτική ταξιδιώτισσα, καθώς η φετινή διαδρομή αποτελεί τουλάχιστον την 6η ανοιξιάτικη μετανάστευσή της από τη Μαδαγασκάρη στην Ελλάδα. Είναι πια προφανές πως η Πλαγάρα έχει χαράξει μια σταθερή πορεία την οποία, βασιζόμενη στη μεγάλη της εμπειρία, μπορεί να τροποποιεί ελαφρώς ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Από τη βορειοδυτική Μαδαγασκάρη περνάει με συνεχή πτήση στην απέναντι ακτή της Μοζαμβίκης αλλά αν οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί, ενδέχεται να βρεθεί και πολύ μακρύτερα ως τη νήσο Ζανζιβάρη. Ακολούθως, κινείται με βόρεια κατεύθυνση περνώντας τις χώρες της ανατολικής Αφρικής (Τανζανία, Κένυα, Αιθιοπία), διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα στο στενότερό της σημείο και μετά πετά πάνω από τις ερήμους της αραβικής χερσονήσου.
Φτάνοντας σε βόρειο πλάτος ίδιο με αυτό του Αιγαίου, κάνει την τελική στροφή πορείας προς τα δυτικά, για να καταλήξει στα Αντικύθηρα. Κάθε χρόνο! Με την ίδια συνέπεια!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πλαγάρα: Ταξίδι χωρίς στάση

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις στάσεις που έκανε η «Πλαγάρα» η κ. Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης της Ορνιθολογικής Εταιρείας, μας ενημέρωσε ότι «το θαλάσσιο κομμάτι Μαδαγασκάρη – Ζανζιβάρη η «Πλαγάρα» το πάει χωρίς στάση μιας και είναι θαλάσσιο. Πρόκειται για απόσταση 1.400 χλμ που της παίρνει περίπου 36 ώρες για να την διανύσει.
Μετά, όσο είναι στην ανατολική Αφρική που έχει αρκετά μέρη για να φάει, κάνει στάση κάθε περίπου 24 ώρες. Η στάση μπορεί να γίνεται ημέρα ή νύχτα, γιατί δεν χρειάζεται απαραιτήτως να κοιμηθεί, οπότε ταξιδεύει και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για 15 ημέρες παραμένει στην ανατολική Αφρική. Από το Τζιμπουτί και μετά, που είναι η έρημος, ταξιδεύει σχεδόν χωρίς στάση (2.800 χλμ σε 4 ημέρες).
Φέτος έκανε στάση στην Κύπρο, άλλες φορές η στάση της γίνεται στην Τουρκία ή μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Έπειτα κάνει μια στάση ανά ημέρα μέχρι να φτάσει στα Αντικύθηρα».

Πλαγάρα: Σπάνιο είδος γερακιού

Για την ιστορία οι Μαυροπετρίτες είναι ένα σπάνιο είδος γερακιού και σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ξεχειμωνιάζουν βασικά στη Μαδαγασκάρη, επιστρέφοντας τον Απρίλιο και Μάιο. Φωλιάζουν σε νησίδες σ’ όλη τη Μεσόγειο μ’ ένα απομακρυσμένο πληθυσμό στα Κανάρια νησιά. Ωστόσο παρά τη φαινομενικά ευρεία κατανομή, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται συγκεντρωμένη στην Ελλάδα όπου ο μαυροπετρίτης φωλιάζει σε αρκετές δεκάδες νησίδες σε ολόκληρο το Αιγαίο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου