Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Λάχανο: Τα οφέλη του και οι διαφορετικές χρήσεις του στις συνταγές μας

Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, νόστιμο, χορταστικό, μπορεί να καταναλωθεί και ωμό αλλά και μαγειρεμένο, ως κύριο ή δευτερεύον υλικό σε πολλές συνταγές, χορτοφαγικές ή μη.
Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, νόστιμο, χορταστικό, μπορεί να καταναλωθεί και ωμό αλλά και μαγειρεμένο, ως κύριο ή δευτερεύον υλικό σε πολλές συνταγές, χορτοφαγικές ή μη.

Διατροφική αξία

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου, ενώ παράλληλα η κατανάλωσή του δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, προφυλάσσοντάς μας από βουλητικά επεισόδια ή περιστατικά υπερφαγίας. Τόσο το κλασικό όσο και το κόκκινο λάχανο είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, η βιταμίνη που προφυλάσσει τα κόκαλα αλλά και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την πήξη του αίματος. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σημαντική πηγή βιταμίνης C, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό μας.

Πώς να το καταναλώσουμε;
Σαλάτες

Το λάχανο καταναλώνεται πολύ εύκολα ωμό μέσα σε σαλάτες, που μπορούμε να βρούμε ακόμα και έτοιμες κομμένες στο σουπερμάρκετ. Ταιριάζει υπέροχα με το καρότο αλλά για όσους το αγαπούν πολύ και τους αρέσει να πειραματίζονται και με τις σαλάτες, είναι ωραίο ταίρι και με το αγγούρι αλλά και την κόκκινη πιπεριά. Η γεύση του αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο αν του προσθέσουμε ρόδι, αυξάνοντας παράλληλα και τη διατροφική του αξία.

Πολίτικη

Η πιο νόστιμη χειμερινή σαλάτα με άρωμα από την Πόλη.

Λαχανοσαλάτα με μήλο

Υπέροχη σαλάτα όλο χρώμα και γεύση! Αν σας αρέσουν τα ξινόμηλα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αντί για τα κόκκινα.

Λαχανοσαλάτα με ξινόμηλα

Μια φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη σαλάτα, για να συνοδεύσετε αλλαντικά ή χοιρινό ψητό κρέας.

Σαλάτα με φακές, κοτόπουλο και σταφύλια

Τώρα που βρίσκουμε για λίγο ακόμα σταφύλια στην αγορά είναι ευκαιρία να φτιάξετε αυτή τη χορταστική σαλάτα με φακές και κοτόπουλο, που σερβίρεται και ως ελαφρύ κυρίως πιάτο.

Σαλάτα λάχανο με πιπεριές, καρότο, κάσιους και βινεγκρέτ με σόγια

Μία πλούσια και θρεπτική σαλάτα, που μπορεί να σταθεί και ως γεύμα. Η βινεγκρέτ σόγιας συνδυαστικά και με τα κάσιους απογειώνουν τη γεύση της σαλάτας.

Τουρσί

Το λάχανο είναι από τα πιο κλασικά λαχανικά που γίνονται τουρσί και μπορούν εν συνεχεία να ενταχθούν ως συνοδευτικά σε πολλές παρασκευές μας.

Δείτε εδώ συνταγές:

Ασπρο και κόκκινο λάχανο τουρσί

Λάχανο τουρσί σε σπιτική βερσιόν. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος για να βγάλει τα αρώματά του. Εξαιρετικός μεζές και όχι μόνο τη νηστεία. Δοκιμάστε το σε σάντουιτς και θα καταλάβετε τι εννοούμε!


Λάχανο τουρσί πολίτικο
Ουζομεζές από τους λίγους, χειμώνα καλοκαίρι. Όπως και στην ωμή εκδοχή της σαλάτας, ο συνδυασμός άσπρου και κόκκινου λάχανου με την καυτερή πιπερίτσα και το σέλινο είναι από τους καλύτερους που θα δοκιμάσετε. Εδώ το τουρσί συντηρείται αποκλειστικά σε άλμη και όχι σε ξίδι.

Λαχανοντολμάδες

Κλασικό μαμαδίστικο φαγητό που «παντρεύει» αρμονικά και μοναδικά τον κιμά με το λάχανο. Αγαπημένο comfort food, που το βρίσκουμε είτε σε εκδοχή με αυγολέμονο είτε κοκκινιστό. Δείτε παρακάτω μερικές από τις συνταγές μας:

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό συγκλονιστικά νόστιμο! Ιδανικό για το κυριακάτικο-και όχι μόνο-τραπέζι σας.

Λαχανοντολμάδες με γέμιση από κιμά και λουκάνικο

Και τι λαχανοντολμάδες! Με σούπερ γέμιση που εκτός από κιμά, ρύζι και μυρωδικά, περιέχει ακόμη λουκάνικο ψιλοκοκομμένο, κουκουνάρι και σταφίδες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη συνταγή!

Λαχανοντολμάδες φούρνου

Οι λαχανοντολμάδες είναι από εκείνα τα φαγητά που όσο μπελαλίδικα και να είναι, αγαπάμε να τα μαγειρεύουμε σε κάθε ευκαιρία! Οι λαχανοντολμάδες φούρνου είναι απαράμιλλης νοστιμιάς φαγητό και οι μοναδικοί που δεν χρειάζονται αυγολέμονο!
Δείτε περισσότερες συνταγές με λαχανοντολμάδες εδώ

Σούπα

Το λάχανο μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βασικά υλικά σε μια σούπα λαχανικών αλλά μπορεί άνετα να ενταχθεί και σε μια κρεατόσουπα, δίνοντας επιπλέον αρώματα, βιταμίνες αλλά και συντελώντας στο να γίνει πιο παχύρρευστος ο ζωμός.

Σούπα με παντζάρι, λάχανο και μοσχάρι

Η εκδοχή του Ανδρέα Λαγού για τη διάσημη, κατακόκκινη σούπα μπορς με μοσχαράκι γίνεται το αγαπημένο σας πιάτο τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες.

Πίτες

Το λάχανο μπορεί είτε να πρωταγωνιστεί σε μια χορτοφαγική πίτα είτε να αποτελεί ένα από τα υλικά μιας κρεατοφαγικής πίτας.

Λαχανόπιτα ηπειρώτικη

Πρόκειται για μια κλασική ηπειρώτικη πίτα που τρώγεται κυρίως στις μέρες της νηστείας. Βέβαια, με την προσθήκη τυριού και αβγών όμως γίνεται πιάτο παντός καιρού και είναι μάλιστα ιδιαίτερα νόστιμo!

Πίτα με λάχανο, φέτα και μπέικον

Μία σχεδόν άγνωστη ελληνική και χειμωνιάτικη πίτα. Σαρακατσάνικη, με άσπρο λάχανο και φέτα. Αξίζει να τη βάλετε στο τραπέζι σας, σε αυτή την παραλλαγή με μπέικον και κοκκινοπίπερο. Θα τη λατρέψετε!

Λαχανόρυζο

Ιδανικό πιάτο για τους vegan ή για όσους αποφεύγουν το κρέας και αγαπούν τα λαχανικά. Τρώγεται και λεμονάτο και κοκκινιστό, είναι χορταστικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. 

Δείτε συνταγές μας:


Λαχανόρυζο αυγολέμονο

Το πανεύκολο και θρεπτικό λαχανόρυζο γίνεται ακόμη πιο νόστιμο με την προσθήκη αβγολέμονου.

Λαχανόρυζο με τζίντζερ και πάπρικα

Μια θρεπτική συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Λαχανόρυζο με φασόλια

Το λαχανόρυζο είναι ένα πολύ αγαπημένο χειμωνιάτικο πιάτο. Εδώ το εμπλουτίζουμε με βουτυράτα λευκά φασόλια, μπόλικο κόκκινο πιπέρι και έχουμε μια νέα εκδοχή του που θυμίζει Βόρεια Ελλάδα!

Και μερικές ιδιαίτερες συνταγές με λάχανο:


Λάχανο μπουρδέτο

Ένα ασυνήθιστο γιαχνί από την Κέρκυρα, πλούσιο σε χρώματα με πολλά αρωματικά.

Λάχανα «χαμνά» με πλιγούρι

Το λάχανο έχει μια ιδιαίτερη παρουσία σε αυτό το ποντιακό πιάτο που «παντρεύει» διάφορες γεύσεις.

olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου