Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Ο «τουρισμός» και οι διακοπές στην Αρχαία Ελλάδα

Πολλούς αιώνες πριν ακουστεί για πρώτη φορά η λέξη «τουρίστας» στην ανθρωπότητα, οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν αγκαλιάσει την αξία του ταξιδιού, από την στιγμή που ανακαλύφθηκε ο τροχός και το χρήμα. Από τα εμπορικά ταξίδια της Μεσοποταμίας ξεκινά μια παράδοση χιλιετηρίδων, που φυσικά δεν άφησε ασυγκίνητα τα ανήσυχα πνεύματα των προγόνων μας.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Είναι το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου αν και οι Σουμέριοι στη Μεσοποταμία είχαν πορνεία από το 4000π.Χ. Αυτή είναι μια ωραία φράση για ένα επάγγελμα/λειτούργημα που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων. Ένα από τα ονόματα που είχαν οι οίκοι ανοχής στην Αρχαία Ελλάδα ήταν οικίσκοι ή χαμαιτυπεία.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Μια πόλη όπου οι 6000 κάτοικοι της ζουν στον ίδιο δρόμο 9χλμ , στην Πολωνία

Η Suloszowa, στην Πολωνία, είναι διατεταγμένη σε έναν μόνο δρόμο άνω των εννέα χιλιομέτρων. Τα καλλιεργούμενα χωράφια του δίνουν μια μοναδική εικόνα.
«Μια πόλη που οι κάτοικοι της ζουν σε έναν μόνο δρόμο», λένε πολλοί από αυτούς που έχουν δει εναέριες εικόνες του τόπου.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Κρύο ντους: Τα πιθανά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με την επιστήμη

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κρύο ντους μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, με βάση επιστημονικά και ανέκδοτα στοιχεία.
Μπορεί να έχετε δει ανθρώπους να πηδούν σε παγωμένα νερά ή να κάνουν λουτρά πάγου, υποστηρίζοντας ότι το κρύο μπάνιο κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς, στου μυς, το στρες και πολλά άλλα. Τι λένε, όμως, οι ειδικοί;

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Η λέξη που λένε οι χιμπαντζήδες – Πώς «καταρρίπτονται» τα μέχρι τώρα δεδομένα

Η επανεξέταση παλιών πλάνων ενός πειράματος με χιμπαντζήδες έφερε στην επιφάνεια νέες αποκαλύψεις για τους «συγγενείς» του ανθρώπινου είδους, προκαλώντας ερωτήματα για έναν πιθανό «πλανήτη των πιθήκων».

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Ένα πρότυπο εργαστήριο υφαντικής στο σπίτι της φαμίλιας του Ελύτη

Ένας «όρθιος» αργαλειός φερμένος στη Θεσσαλονίκη από μια οικογένεια προσφύγων ανταλλαγέντων στη βάση της Συνθήκης της Λωζάννης, από τη Νίγδη της Καππαδοκίας ξαναστήνεται σε ένα από τα ιστορικά αρχοντόσπιτα της Μυτιλήνης. Στην χτισμένη στο διάστημα 1909 με 1911, οικία της οικογένειας Γούτου, προικώο στην κόρη της φαμίλιας την Αγλαΐα, που παντρεύτηκε το Θόδωρο Αλεπουδέλλη, μεγαλύτερο αδελφό του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Γαλαζοπράσινα νερά, λευκό βότσαλο: Η παραλία στην Πελοπόννησο που έγινε χολιγουντιανό σκηνικό

Η Αλύπα είναι ένας μικρός οικισμός στο νότιο τμήμα της Λακωνίας που παραμένει παρθένος και ανέγγιχτος, ενώ το σκηνικό είναι παραμυθένιο.
Αν θέλεις να αποδράσεις μακριά από τον «πολιτισμό» και την ένταση και αναζητάς εκείνη τη μαγεία και την αγνότητα της παρθένας φύσης, η Αλύπα είναι το ιδανικό μέρος για να επισκεφθείς.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Κινητά: Τρεις στους τέσσερις εφήβους νιώθουν ευτυχισμένοι μακριά από αυτά

Κινητά και έφηβοι πάνε πάντα και παντού μαζί. Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δίνει μια άλλη εικόνα. Έφηβοι λένε πως αισθάνονται χαρούμενοι μακριά από τα κινητά τους. Και όχι μόνο αυτό. Λένε πως ορισμένες φορές είναι οι γονείς τους που ασχολούνται με το τηλέφωνό τους ενώ προσπαθούν να τους μιλήσουν.