Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Κραυγή αγωνίας 57 οικογενειών της Ζακύνθου: «Επιτέλους, κ. δήμαρχε, πάρτε μέτρα»

Φωνή απελπισίας απευθύνουν 57 οικογένειες της Αγίας Τριάδας Ζακύνθου, για άλλη μια φορά, στη Δημοτική Αρχή. Την τελευταία δεκαετία το χειμώνα με τις πρώτες βροχές πλημμυρίζουν οι οικίες και τα υπόγειά τους. Την καλοκαιρινή περίοδο δε, υφίστανται την ηχορύπανση από τα λειτουργούντα, στην Πλαζ του ΕΟΤ, κυλικείο και θερινό κινηματογράφο, αντίστοιχα. 
Μπροστά σε αυτόν τον διαφαινόμενο κίνδυνο οι κάτοικοι προχωρούν σε έγγραφη διαμαρτυρία - καταγγελία προς τον δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο, βουλευτή Ζακύνθου και υπουργό Δικαιοσύνης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου. Σε αυτήν τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:
«Η πρακτική του Δήμου σε θέματα όπως η "εκμετάλλευση" της πρώην πλαζ του ΕΟΤ στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Τριάδος έχει οδηγήσει στη συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων που προκαλούν διαρκή όχληση στην καθημερινότητα, την οικιακή ζωή, γαλήνη, την ψυχική υγεία των κατοίκων, ενώ προκαλούν σημαντική οικονομική ζημιά στην ακίνητη και κινητή περιουσία τους.
Συγκεκριμένα επί σειρά ετών μετά από ισχυρό επεισόδιο βροχόπτωσης η παραλιακή ζώνη της Αγίας Τριάδος πλημμυρίζει, επειδή μεγάλοι όγκοι νερού και λάσπης που τροφοδοτούνται από τις πλαγιές του λόφου της Μπόχαλης και του Ακρωτηρίου, τελικά καταλήγουν στην παραλιακή λεωφόρο μέσω των κάθετων οδών. Το πρόβλημα επιτείνεται από τον χείμαρρο «Πανάγου», λόγω ελλιπούς συντήρησης, βρίσκεται πάντα ολικά ή μερικά φραγμένο.  
Επιπλέον σε μια έκταση λίγων μέτρων, χώρος κυκλοφορίας λουομένων, ο Δήμος έχει εγκαταστήσει μια κεντρική τεχνική υπηρεσία, ένα θερινό κινηματογράφο, ένα κυλικείο και άλλους δευτερεύοντες χώρους και δράσεις. Αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εισπράττουν καθημερινά σε όλη τη θερινή περίοδο ισχυρή ηχητική όχληση από τον θερινό κινηματογράφο, κατά πολύ μεγαλύτερη των νομίμων ορίων αλλά και κάθε ανθρώπινης ανοχής, που καθιστά αδύνατη τη διαμονή στις οικίες τους, διαταράσσουν δε την οικογενειακή γαλήνη και την ψυχική τους ηρεμία. Εχει προστεθεί και η όχληση από το κυλικείο μεσημέρι και βράδυ, ενώ ο ίδιος χώρος έχει μετατραπεί σε άμεση προέκταση της παραλιακής λεωφόρου, όπου δίκυκλα, ΙΧ, μέχρι και φορτηγά όλο το 24ωρο προς κίνδυνο των διερχομένων τουριστών και ανυποψίαστων παιδιών. Σε τραγική και επικίνδυνη κατάσταση βρίσκεται επίσης το παραλιακό πεζοδρόμιο από τα φωτιστικά, ελεύθερα καλώδια ρεύματος υπάρχουν πάνω στα πεζοδρόμια, καθώς και ακάλυπτες βάσεις που συχνά διερχόμενοι τραυματίζονται.
Οι κάτοικοι ζητούν:
1) Τον άμεσο καθαρισμό του υπόγειου αγωγού από το αγγλικό νεκροταφείο μέχρι τη θάλασσα.
2) την λήψη μέτρων για την εντός των νομίμων ορίων εκπομπής ήχου από τον θερινό σινεμά.
3) Τη σαφή πρόληψη και αποφυγή κάθε οργανωμένης ηχητικής όχλησης από τυχόν εποχιακές επιχειρηματικές δραστηριότητες που φιλοξενούνται κατά μήκος της πλαζ του ΕΟΤ, τη σαφή οριοθέτηση τέτοιων δραστηριοτήτων μέσω καθορισμού φιλικών προς τους κατοίκους χρήσεων του χώρου.
4) Την έγκαιρη και επί τη βάση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών ενημέρωση των κατοίκων από τον Δήμο».
Ακολουθούν οι υπογραφές των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου