Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Πόσο επικίνδυνος είναι ένας φελλός σαμπάνιας;

Το άνοιγμα ενός μπουκαλιού σαμπάνιας είναι πάντα κάτι υπέροχο, κρύβει μια έκπληξη, μια απρόβλεπτη περιπέτεια. Ωστόσο και η σαμπάνια αλλά και άλλα αφρώδη κρασιά έχουν προκαλέσει κατά καιρούς πολλούς τραυματισμούς και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρούς!
Οι αφρώδεις οίνοι, ιδιαίτερα εκείνοι που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο (δηλαδή η δεύτερη ζύμωση έχει πραγματοποιηθεί στην φιάλη που έχετε αγοράσει) έχουν μια εσωτερική πίεση περίπου 6 ατμοσφαιρών - ίδια με την πίεση των ελαστικών σε ένα αστικό λεωφορείο! Οι εργάτες των κελαριών του 19ου αιώνα έπρεπε να φορούν βαριές σιδερένιες μάσκες για να προστατευθούν, καθώς πολλά από τα μπουκάλια εκρηγνύονταν. Σήμερα, οι τεχνικές παραγωγής των φιαλών έχουν βελτιωθεί και το μέσο βάρος ενός μπουκαλιού κρασιού είναι συνήθως περίπου 500g (επιτρέπεται 300-900g). Οι φιάλες σαμπάνιας, ωστόσο, είναι συνήθως 900g για να προστατεύουν το δυνητικά επικίνδυνο υπό πίεση υγρό που περιέχουν.
Κάθε χρόνο δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται στα μάτια ή αλλού τόσο από την έκρηξη μπουκαλιών όσο και από την εκτόξευση των φελλών. Στο website της Daily Mail" σε παλιότερο άρθρο αναφέρει: "Στην πραγματικότητα, περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται από φελλό σαμπάνιας παρά από δάγκωμα δηλητηριώδους αράχνης!". Κάνοντας όμως μια έρευνα στα διαθέσιμα αρχεία της τελευταίας δεκαετίας ο μοναδικός θάνατος που αναφέρθηκε από κτύπημα φελλού αφρώδους οίνου ήταν ενός 50χρονου Κινέζου επιχειρηματία στο πάρτυ γενεθλίων του στο Χονγκ Κόνγκ. Σύμφωνα με την αστυνομία, όμως το μπουκάλι σαμπάνιας μπορεί να ήταν κινεζικό πλαστό, μια εξήγηση που φαίνεται περισσότερο από εύλογη για το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα που περιείχε σε αυτό. Οι τίτλοι παρομοίων άρθρων όπως "14 πράγματα που σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ότι οι καρχαρίες", αναφέρει επίσης 24 θανάτους ετησίως από φελλούς σαμπάνιας κάτι που μοιάζει περισσότερο με fake news παρά ανταποκρίνεται σε πραγματικά γεγονότα. Όπως μας έδειξε ο Τζόκερ, ακόμη και ένα μολύβι μπορεί να είναι όπλο δολοφονίας όταν εφαρμόζεται στο μάτι...
Το άνοιγμα μιας φιάλης σαμπάνιας ή αφρώδους οίνου που παρήχθη με την παραδοσιακή μέθοδο πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή μιας και ο φελλός εγκαταλείπει την φιάλη -ωθούμενος από την εσωτερική πίεση- με ταχύτητες που πλησιάζουν τα 60χλμ/ώρα! Στις ΗΠΑ, το 25% των οφθαλμικών τραυματισμών οφείλεται στους φελλούς σαμπάνιας, και μάλιστα ορισμένοι άνθρωποι τυφλώνονται μόνιμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο; Δύο πράγματα.
Πρώτον, είναι πραγματικά σημαντικό ότι η σαμπάνια και τα υπόλοιπα αφρώδη κρασιά πρέπει να ψύχονται σωστά 6-10°, πριν το άνοιγμα
Δεύτερον, ανοίξτε σωστά τη φιάλη. Αφαιρέστε το καψίλιο. Κρατήστε το χέρι σας σταθερά πάνω από το φελλό και ξεβιδώστε το σύρμα (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ)
Κρατήστε το μπουκάλι μακριά από ανθρώπους, παράθυρα, γυαλί κ.λπ. υπό γωνία περίπου 45 °
Στρίβετε την φιάλη και όχι το φελλό, συγκρατώντας και ελέγχοντας την πίεση του φελλού που προκαλείται από το εσωτερικό της φιάλης.
Θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένας απαλός ήχος «pffhhh»(ο αποκαλούμενος αναστεναγμός της πριγκίπισσας) κατά την απομάκρυνση του φελλού και καμία απώλεια υγρού - όχι έκρηξη όπως της Formula 1 που συνοδεύεται με απώλεια του μισού περιεχομένου !!
και καμία απώλεια υγρού - όχι έκρηξη όπως της Formula 1 που συνοδεύεται με απώλεια του μισού περιεχομένου !!
Η διεπαγγελματική επιτροπή του κρασιού Champagne, η εμπορική ένωση του κλάδου, δήλωσε ότι ξεκινά ένα νέο τυποποιημένο μπουκάλι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ορισμένα μπουκάλια σαμπάνιας γίνονται ελαφρύτερα (835g) για να είναι πιο "πράσινα", έτσι ώστε η μεταφορά τους να απαιτεί λιγότερα καύσιμα. Η διεπαγγελματική επιτροπή της Champagne, αναφέρει ότι η αλλαγή θα μειώσει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα κατά 8.000 μετρικούς τόνους ετησίως, που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 4.000 αυτοκινήτων. Με βάση την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων το 2002, η βιομηχανία σαμπάνιας της Γαλλίας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 25% έως την χρονιά που ήδη διανύουμε (2020).
Απολαύστε λοιπόν την σαμπάνια σας και να είστε ασφαλείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου