Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Πώς θα προστατεύσετε τα δόντια σας από το κρασί

Γιατί λεκιάζουν τα δόντια κάποιων ανθρώπων όταν πίνουν κόκκινο κρασί και πώς μπορείτε να το αποτρέψετε αυτό;
Όταν πίνετε κόκκινο κρασί, υπάρχει μια τριπλή απειλή για την λευκότητα των δοντιών σας: οι ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι οι χρωστικές στα σταφύλια που προσδίδουν στο κόκκινο κρασί το πλούσιο χρώμα τους, οι τανίνες που βοηθούν να δεσμεύσουν τη χρωστική ουσία στα δόντια σας με το κρασί, και η οξύτητα του κρασιού που χαράζει το σμάλτο σας, καθιστώντας το πιο πορώδες και ευκολότερο για να κολλήσει το λεκέ. Η αντοχή του σμάλτου σας και το πόσο επιρρεπείς είστε στην πλάκα είναι το κλειδί για το πόσο τα δόντια σας μπορεί να λεκιάσουν.
Εδώ είναι οι συμβουλές των οδοντιάτρων για την αποτροπή του “wine teeth”:
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας πριν, αλλά όχι αμέσως μετά την κατανάλωση κρασιού: Καθώς η πλάκα κάνει τα δόντια σας να φαίνονται λερωμένα, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια όχι αμέσως μετά, επειδή είναι ευαίσθητα και η οδοντόπαστα θα προκαλέσει μεγαλύτερη χάραξη.
  • Να πίνετε νερό ενώ πίνετε κρασί: Το πλύσιμο του κρασιού με νερό, το οποίο δεν είναι ούτε βασικό ούτε όξινο, μετά την κατανάλωση κρασιού βοηθά στη μείωση της οξύτητας του κρασιού και διεγείρει τη ροή του σάλιου, το οποίο είναι κρίσιμο για την καταπολέμηση επιβλαβών βακτηρίων και για τη διατήρηση του ιδανικού pH στο στόμα σας. Το τυρί επίσης είναι ιδανικό για συδυασμό με το κρασί καθώς ταυτόχρονα διεγείρει το σάλιο και μειώνει την οξύτητα από το κρασί.
  • Να χρησιμοποιείτε τακτικά καθαριστικά για να διατηρήσετε το σμάλτο σας ισχυρό: Οι καθαρισμοί δοντιών μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πλάκας, η οποία είναι μια όξινη ουσία που βλάπτει το σμάλτο των δοντιών σας. Αν δεν καθαριστεί, μπορεί να προκαλέσει κοιλότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου