Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ανεπάρκεια στην Βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C, είναι από τις πιο γνωστές βιταμίνες και πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας. Πρέπει να τη λαμβάνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας, αφού δε μπορεί να τη συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Την έχουμε ανάγκη για την καλή υγεία του δέρματος (παραγωγή κολλαγόνου), των δοντιών και των οστών μας, και για πολλές ακόμα λειτουργίες του οργανισμού.
Η συνεχής έλλειψη βιταμίνης C, μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση που ονομάζεται σκορβούτο, και προκαλεί εύκολα μώλωπες, αιμορραγίες και πόνους σε μύες και αρθρώσεις. Τα πρώιμα συμπτώματα σε ενήλικες περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, πόνους αρθρώσεων και των μυών. Σε μεταγενέστερα στάδια, το σκορβούτο χαρακτηρίζεται από αναιμία, αιμορραγία από τα ούλα και καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων, αιμοφόρων αγγείων, αλλά και των δοντιών.
Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας, όχι μόνο επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα , αλλά επίσης παίζει σπουδαίο ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και για την κυτταρική ανάπτυξη. Είναι επίσης μια βιταμίνη που συμβάλει στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προάγει την υγιή επιδερμίδα (όπως προείπαμε), επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και βοηθάει στην απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου.
Όσοι έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη C, εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα μερικά από τα οποία είναι σοβαρά. Παρακάτω θα δούμε τα κυριότερα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C.

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι μας λείπει βιταμίνη C είναι τα εξής:

  • Κούραση και αδυναμία
  • Πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις
  • Δημιουργούνται πιο εύκολα μώλωπες
  • Ξηροδερμία
  • Ψαλίδα στα μαλλιά
  • Πρήξιμο των ούλων
  • Ξαφνική αιμορραγία των ούλων
  • Αιμορραγία από την μύτη
  • Προβλήματα στην καταπολέμηση λοιμώξεων
  • Απώλεια βάρους

Καλές πηγές για πρόσληψη της βιταμίνης C

Μερικές καλές πηγές βιταμίνης C μπορεί να περιλαμβάνουν: λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, ανανά, φράουλες, γκουάβα, σπανάκι, μπρόκολο, και παπάγια.

Γιατί να πάρω βιταμίνη C

Συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C

Σε περιπτώσεις όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω εκτός από την ισορροπημένη διατροφή η οποία θα πρέπει απαραίτητα να είναι πλούσια σε μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά ενδεχομένως χρειαστεί η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C.

Κατά το κρυολόγημα:

Τα τελευταία χρόνια η βιταμίνη C χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τον γενικό πληθυσμό συνδυαστικά με άλλες θεραπείες σε καταστάσεις κρυολογήματος. Φαίνεται λοιπόν σε αρκετές μελέτες λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης να προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Παρόλα αυτά δεν συμβάλλει απαραίτητα στη πρόληψη του κοινού κρυολογήματος, όμως έχει οφέλη όσο αφορά στη μείωση της χρονικής του διάρκειας κυρίως σε κρυολόγημα που σχετίζεται με το αναπνευστικό μας σύστημα.

Σε ανθρώπους που έχουν έλλειψη σιδήρου- αναιμία:

Μια πολύ χαρακτηριστική ιδιότητα της βιταμίνης C είναι ότι αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο, καθώς συμβάλλει στη μετατροπή του στη δισθενή του μορφή που είναι πιο απορροφήσιμη. Για το λόγο αυτό συστήνεται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C όταν υπάρχει αναιμία ή έλλειψη σιδήρου. Συνδυαστικά σε μια αναιμία αν χορηγηθούν και βιταμίνες Β12 ή/και φυλλικό οξύ έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και ενδεχομένως βελτίωση των αιματολογικών εξετάσεων. Είναι κάποιες ομάδες ανθρώπων που κατά κύριο λόγο έχουν μεγάλες ανάγκες σε σίδηρο όπως έφηβοι, γυναίκες σε έμμηνο ρύση και κατά την εγκυμοσύνη επομένως συνδυαστικά δίνεται και βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση.

Σε αθλητές:

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C σε αθλητές είναι κάτι το οποίο έχει μελετηθεί αρκετά. Όταν αθλούμαστε υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε βιταμίνη C. Σε αρκετές μελέτες σε αθλητές φαίνεται πως το συμπλήρωμα της βιταμίνης C συμβάλλει στην αύξηση αθλητικής απόδοσης, προστατεύει από τραύματα, ενώ παράλληλα έχει προστατευτική δράση από λοιμώξεις του αναπνευστικού σε μαραθωνοδρόμους ή δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Σε καπνιστές:

Στη περίπτωση των καπνιστών η βιταμίνη C φαίνεται να έχει αρκετά προστατευτική δράση. Συγκεκριμένα σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 μετά τη χορήγηση βιταμίνης C σε καπνιστές δόσης 500mg συνδυαστικά με μικρή δόση βιταμίνης Ε παρατηρήθηκε πως μειώθηκε η οξειδωτική βλάβη στα κύτταρά τους. Επιπλέον οι καπνιστές φαίνεται να έχουν συχνότερα έλλειψη σε βιταμίνη C σε σχέση με μη καπνίζοντες σύμφωνα με μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «American Journal of Public Health». Έτσι συστήθηκε η συμπληρωματική χορήγησή της όπως και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, και εδώ όμως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη ποσότητα καθώς συστήνεται η χορήγηση το πολύ 1000mg την ημέρα.

Υπερκατανάλωση- περίσσεια βιταμίνης C

Όταν λαμβάνουμε συμπλήρωμα διατροφής σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να υπερβούμε τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, ωστόσο η τοξικότητα από τη βιταμίνη C είναι σπάνια, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να συμβεί σε όποιον κάνει αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Τα συμπτώματα τοξικότητας είναι τα εξής, διάρροιες ιδιαίτερα όταν καταναλώνουμε ποσότητες άνω των 2 γραμμαρίων ανά ημέρα, επίσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η χρόνια και υπερβολική κατανάλωσή της να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση πέτρας στα νεφρά.

www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου