Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Βασικοί κανόνες οργάνωσης για να είναι το σπίτι πάντα τακτικό

Ποιος δεν θέλει ένα σπίτι σαν αυτά που θαυμάζουμε στα περιοδικά ή σε ιστοσελίδες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης; Ένα σπίτι που είναι καλόγουστο, χωρίς καμία ατέλεια, με όλα τα πράγματα τακτικά και αριστοτεχνικά τοποθετημένα δεν είναι απλά μια προσδοκία καθώς με λίγη οργάνωση μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βασικοί κανόνες οργάνωσης

Επειδή αυτό το θέμα το έχω μελετήσει πάρα πολύ καλά και είμαι αρκετά διαβασμένη θα μοιραστώ σήμερα τα βασικά tips για να ξεφορτωθείς αυτή τη χρονιά μια για πάντα το clutter και την ακαταστασία από το σπίτι σου.
Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς θεωρώ ότι πρέπει να αρχίσουμε από το υπόγειο ή την αποθήκη. Επειδή όμως τα υπόγεια συνήθως είναι μια απογοήτευση και αν αρχίσουμε από αυτό μπορεί να τα παρατήσουμε όλα στη μέση φεύγουμε από αυτό το σενάριο.
Ξεκινάμε χωρίζοντας το σπίτι σε ζώνες. Σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα-υπνοδωμάτια-μπάνια.
Στη συνέχεια πιάνουμε ένα ένα τα δωμάτια. Οτιδήποτε δεν ανήκει στο δωμάτιο αυτό, το πάμε χωρίς να ασχοληθούμε επιπλέον, στο δωμάτιο που ανήκει. Στη συνέχεια, βάζουμε ένα ρολόι μιας ώρας και κλείνουμε τα πάντα, κινητά, wifi και περισπασμούς και βγάζουμε τα πάντα έξω. Φτιάχνουμε 3 κατηγορίες (κρατάω, χαρίζω πετάω) και βάζω κάθε αντικείμενο στην αντίστοιχη κατηγορία. Μην σε πιάσουν οι συναισθηματισμοί σε αυτή τη φάση : Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις είναι το χρησιμοποιώ, θα το χρησιμοποιήσω ξανά; Αν η απάντηση είναι όχι, το δίνεις. Θυμήσου, το ρολόι τρέχει! Και πρέπει να τελειώσεις τη δουλειά σου πριν χτυπήσει.
Οι ντουλάπες είναι ένα δικό τους κεφάλαιο αλλά τώρα είναι η ώρα να γίνουν και αυτές, όταν θα κάνεις τα δωμάτια.
Βάλε ό,τι κράτησες πίσω στα ράφια ή στα καλάθια. Ξεσκόνισε και καθάρισε το χώρο.
Αν τελειώσεις πριν το ρολόι, ξεκουράσου. Αν όχι κάνε ένα 10 λεπτό διάλειμμα και μετά ξαναβάλε το ρολόι σου. Αυτή η δουλειά θα γίνει μια φορά αλλά δεν θα σε ξαναπασχολήσει, φυσικά με το δεδομένο ότι κάθε πράγμα θα επιστρέφει στο χώρο του μετά την χρήση.
Ο κανόνας του ένα φεύγει ένα έρχεται! Αν κάθε φορά που θες να αγοράσεις, ρωτήσεις τι θα διώξω από το σπίτι για να έρθει αυτό, δεν θα ξανασυμβεί αυτή η υπερβολή στο σπίτι σου.
Διατήρησε το σπίτι όσο μπορείς τακτοποιημένο με γρήγορα συγυρίσματα της μισής ώρας κάθε μέρα. Είναι κουραστικό το ξέρω, όμως αν κάθε μέρα φροντίζεις να πηγαίνει κάθε αντικείμενο στη θέση του, θα χτίσεις έτσι μια υπέροχη και πολύ λειτουργική συνήθεια που δεν θα σε ξαναφέρει ποτέ στην κατάσταση του burnout.

Ξεφορτώσου την πληθωρικότητα που άφησαν οι γιορτές

Μπαίνεις στο σαλόνι και το πρώτο που βλέπεις είναι τα δώρα από την πρωτοχρονιά που δεν θες να κρατήσεις αλλά τα αφήνεις εκεί μέσα στη μέση, μετά βλέπεις το δέντρο με όλα τα στολίδια αραδιασμένα σε όλο το σπίτι. Τι και να δεν ήρθαν οι καλικάντζαροι ακόμα, άρχισε σιγά σιγά να βγάζεις πχ τα τραπεζομάντηλα και τα πιάτα και τις κούπες των Χριστουγέννων. Αυτά γέμιζαν τα ντουλάπια και σου έδιναν αυτήν την αίσθηση του γεμάτου.
Μετά αυτά τα δώρα που δεν τα θες τι θα τα κάνεις; Άνοιξαν σήμερα τα μαγαζιά, είτε πήγαινε να τα αλλάξεις, είτε χάρισέ τα. Μην τα αφήνεις εκεί στη μέση όμως. Πήγαινε πάρε κάτι που θα ήθελες περισσότερο και θα έχει πιάσει τόπο το δώρο που σου έκαναν. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής, χάρισέ το σε κάποιον που θα του αρέσει περισσότερο και θα το χρησιμοποιήσει.

Είναι βαρετό και κουραστικό

Όμως τη στιγμή που το σπίτι σου θα οργανωθεί και όχι απλά θα κρύψεις πράγματα στα ντουλάπια, θα νιώσεις λες και έφυγε από πάνω σου ένα τεράστιο βάρος. Θα αδειάσει το μάτι σου και θα απολαμβάνεις το να κάθεσαι σπίτι σου, να ανάβεις τα κεριά σου να καλείς τους φίλους σου να κάθεστε στον όμορφο χώρο σου.

Πηγή:ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου