Πιθανά οφέλη για την υγεία του τυριού φέτα
Το τυρί φέτα είναι μια καλή πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο στο τυρί φέτα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταναλώνεται με μέτρο, η φέτα έχει τα ακόλουθα πιθανά οφέλη για την υγεία:- Υγεία των οστών. Η φέτα περιέχει περισσότερο ασβέστιο από πολλά άλλα τυριά. Το ασβέστιο σας βοηθά να διατηρήσετε υγιή δόντια και οστά. Το τυρί φέτα έχει επίσης υψηλά επίπεδα φωσφόρου. Η κατανάλωση αυτών των φωσφόρου και ασβεστίου μαζί έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
- Διαχείριση βάρους. Η φέτα περιέχει ένα λιπαρό οξύ γνωστό ως συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι το CLA μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους. Αυτές οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι το CLA μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σύστασης του σώματός σας μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν είναι συνεπείς και απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το CLA μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό του σακχάρου και στα επίπεδα χοληστερόλης.
- Υγεία του εντέρου. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το τυρί φέτα περιέχουν προβιοτικά. Αυτά τα στελέχη καλών βακτηρίων προάγουν ένα υγιές έντερο και υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές μελετούν εάν τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν με συμπτώματα διάρροιας και δυσκοιλιότητας που σχετίζονται τόσο με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όσο και με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
- Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη και το ασβέστιο (και τα δύο είναι άφθονα στη φέτα) μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και βοηθώντας στη διαχείριση των υπαρχουσών παθήσεων που σχετίζονται με το σάκχαρο του αίματος.
Πιθανοί κίνδυνοι από το τυρί φέτα
Το τυρί φέτα είναι μια πηγή χαμηλών θερμίδων πολλών βιταμινών και μετάλλων, αλλά έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Περιέχει επίσης κορεσμένα λίπη, τα οποία θα πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από το 10 τοις εκατό του ημερήσιου αριθμού θερμίδων σας. Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα πριν συμπεριλάβετε το τυρί φέτα στη διατροφή σας:- Πίεση αίματος. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία συνδέεται με χρόνια προβλήματα όπως η νεφρική νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.
- Λειτουργία νεφρού. Αν και το τυρί φέτα περιέχει υγιεινές ποσότητες ασβεστίου, ο φώσφορος στη φέτα μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά σε άτομα με νεφρική νόσο.
- Ανησυχίες εγκυμοσύνης. Τα μαλακά, μη παστεριωμένα τυριά όπως η φέτα μπορεί να περιέχουν Listeria monocytogenes, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα γρίπης σε ενήλικες. Το βακτήριο μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβές για τα αγέννητα μωρά, ωστόσο, και οι έγκυες γυναίκες συνιστάται να μην καταναλώνουν μη παστεριωμένα τυριά.
- Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις. Η φέτα περιέχει επίσης τυραμίνη, μια φυσική ουσία που βρίσκεται σε παλαιωμένα και ζυμωμένα τρόφιμα. Η τυραμίνη έχει συσχετιστεί με αιχμές της αρτηριακής πίεσης, αίσθημα παλμών και σοβαρούς πονοκεφάλους σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα αναστολέα μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ). Για παράδειγμα, αυτά που συνταγογραφούνται για την κατάθλιψη ή τη νόσο του Πάρκινσον.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου