Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια γονείς ανά τον κόσμο κάνουν ένα απλό, αλλά τραγικό, λάθος που ενδεχομένως να αναστέλλει τον ύπνο του παιδιού (ανεξάρτητα απ΄ την ηλικία) και συμβάλλει στη δυσκολία την ώρα του ύπνου και σε ανήσυχες νύχτες;
Το λάθος αυτό διαιωνίζεται και από τους χιλιάδες κατασκευαστές βρεφικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, όταν δείτε τι είναι θα σοκαριστείτε με τα προϊόντα που πωλούνται και ενισχύουν, αντί να εξαλείφουν, το πρόβλημα.
Τί είναι λοιπόν;
Ο ΛΑΘΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ.
Μήπως έχετε ένα φωτιστικό στο δωμάτιο του παιδιού;
Ίσως κάτι σε μορφή ζώου, ή κάποιο φωτάκι που αχνοφέγγει, ή ακόμα και ένα φωτεινό θερμόμετρο. Αν ναι, τότε ίσως χρειαστεί να το ξεφορτωθείτε.
Γιατί;
Επειδή το μήκος κύματος διαφορετικών χρωμάτων του φωτός μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες στον ύπνο του παιδιού. Χρώματα που βασίζονται στο άσπρο και στο μπλε (και το πράσινο)-όσο αχνά κι αν είναι- θα αναστείλουν τη μελατονίνη του παιδιού τη νύχτα. Η ορμόνη αυτή απελευθερώνεται απ’ τον εγκέφαλο σαν απάντηση στη φωτοευαισθησία των ματιών. Σε έναν κόσμο «αμόλυντο» από ηλεκτρικά φώτα, αυτό θα συνέβαινε κατά το σούρουπο, με έρευνα να δείχνει ότι ώρα αιχμής για τα παιδιά είναι μεταξύ 7.30μ.μ. και 8μ.μ. Η ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη για το παιδί, όχι μόνο για να πηγαίνει για ύπνο, αλλά και για να κοιμάται περισσότερο χωρίς διακοπές.
Στοιχηματίζω πως το νυχτερινό φωτάκι που χρησιμοποιείτε τώρα είναι σε κάποια απ’τις εξής αποχρώσεις: μπλε, πράσινο, άσπρο, ροζ, ή μωβ. Τα χρώματα αυτά, ειδικά το μπλε, θεωρούνται ‘χαλαρωτικά’, και ίσως για αυτό το χρησιμοποιούν έντονα οι κατασκευαστές. Ωστόσο, αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο λάθος τους.
Χρώματα που βασίζονται στο άσπρο και το μπλε (συμπεριλαμβανομένου και του χρώματος που εκπέμπουν οι τηλεοράσεις, τα smartphone, οι υπολογιστές, και κάθε άλλο φως που υπάρχει στο σπίτι) αναστέλλουν την έκκριση μελατονίνης ξεγελώντας τον εγκέφαλο που νομίζει ότι είναι ακόμα μέρα.
Υπάρχει όμως ένας τύπος φωτός που δεν το κάνει αυτό.
Το κόκκινο.
Το κόκκινο φως έχει υψηλότερο μήκος κύματος από το μπλε/άσπρο/πράσινο, ενώ έρευνα έχει δείξει ότι δεν αναστέλλει τη μελατονίνη. Δε βελτιώνει φοβερά τον ύπνο, αλλά σίγουρα δεν παρεμποδίζει τα χημικά δομικά στοιχεία του. Ο καλύτερος, βέβαια, φωτισμός είναι μακράν το απόλυτο σκοτάδι, αλλά η αμέσως επόμενη επιλογή είναι το κόκκινο. Αν και αυτό ίσως να μην είναι πάντα εφικτό, ιδιαίτερα όταν χρειάζεται συχνό άλλαγμα πάνας ή συχνό τάισμα. Και μην εστιάζετε μόνο στο φωτισμό του παιδικού δωματίου, αλλά και στο φως που εκτείθεται το παιδί πριν πάει για ύπνο- όπως στο μπάνιο.
Ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε γενικά τον τύπο φωτισμού που χρησιμοποιείτε, να κοιτάξετε να μην εκπέμπει πολύ μπλε φως, όπως κάνουν, για παράδειγμα, οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου