Μολονότι όμως η καλοκαιρία μάς κάνει πάντα αρχικά να χαιρόμαστε, όσο συνεχίζεται η ζέστη αρχίζουμε να νιώθουμε ολοένα πιο κουρασμένοι. Τι μπορεί να συμβαίνει;
Οι πιθανές αιτίες του φαινομένου είναι αρκετές, αναφέρει ο βρετανικός Independent. Ρόλο παίζουν τόσο οι εγγενείς μηχανισμοί αντιμετώπισης της ζέστης που διαθέτει ο οργανισμός, όσο και παράγοντες όπως ο ύπνος και η υποκείμενη κατάσταση της υγείας.
«Όταν κάνει ζέστη το σώμα αναγκάζεται να λειτουργεί πιο σκληρά για να διατηρήσει σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του», λέει ο οικογενειακός ιατρός Dr. Zulqarnain Shah. «Έτσι διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και την παραγωγή ιδρώτα. Οι φυσιολογικές αυτές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην κόπωση και σε ένα αίσθημα υπνηλίας. Ωστόσο τυπικά οι επιδράσεις αυτές είναι παροδικές».
Στην κούραση μπορεί να συμβάλλει και η αφυδάτωση. Η ζέστη αυξάνει τον ρυθμό απώλειας υγρών μέσω της εφίδρωσης. Αν αυτά δεν αναπληρώνονται, το επακόλουθο είναι η αφυδάτωση, η οποία εντείνει το αίσθημα της κόπωσης.
Το κλειδί είναι να πίνετε συνεχώς υγρά, ιδίως νερό, όταν κάνει ζέστη, χωρίς να περιμένετε να διψάσετε. Και αυτό διότι το αίσθημα της δίψας αναπτύσσεται, αφού έχει αρχίσει η αφυδάτωση του οργανισμού.
Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, η ζέστη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, πλήττοντας την ποιότητα και τη διάρκειά του. Όπως εξηγεί ο Dr. Shah, για να αρχίσει ο ύπνος το σώμα πρέπει πρώτα να δροσιστεί, γεγονός που είναι δύσκολο όταν κάποιος κοιμάται σε θερμό περιβάλλον.
Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να κοιμάστε με ανοικτό τον κλιματισμό ή έστω έναν ανεμιστήρα. Βεβαιωθείτε μόνο ότι η ροή του αέρα θα κατευθύνεται μακριά από εσάς (ιδίως να μην κτυπά τον κορμό και το κεφάλι σας).
Και θερμική εξάντληση
Η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη, εξ άλλου, μπορεί να προκαλέσει θερμική εξάντληση. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) πρόκειται για μία διαταραχή που εκδηλώνεται με:- Αδυναμία
- Ζάλη
- Ναυτία
- Έμετο
- Πονοκέφαλο
- Μυϊκές κράμπες
Στην κούραση που προκαλεί η ζέστη, ρόλο παίζει και η υποκείμενη κατάσταση της υγείας. Πολλές χρόνιες παθήσεις και διαταραχές προκαλούν κόπωση, η οποία εντείνεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η καρδιοπάθεια, τα νεφρολογικά προβλήματα και οι πνευμονοπάθειες.
Εάν πάσχετε από χρόνια νοσήματα και λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας στις αρχές του καλοκαιριού. Εκείνος θα σας πει ποια συμπτώματα πρέπει να έχετε το νου σας στη ζέστη και πώς να τα διαχειριστείτε.
Iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου