Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην υγεία της χολής;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται ποτέ την υγεία της χοληδόχου κύστης τους. Αυτό το όργανο κάνει πολύ σημαντική δουλειά: Συλλέγει και αποθηκεύει τη χολή, το υγρό που βοηθά το σώμα να αφομοιώνει τα λίπη. Αλλά σε αντίθεση με την καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά, η χοληδόχος κύστη δεν είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το σώμα υγιές και λειτουργικό. Ακόμη και όταν δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και αναπτύσσονται πέτρες στη χολή, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα.
Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, οι πέτρες στη χολή μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, ναυτία και εμετό. Όταν τα συμπτώματα είναι συχνά, επαναλαμβανόμενα και ιδιαίτερα άβολα, η τυπική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
Ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου συμβάλλει στον σχηματισμό χολόλιθων, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού και του φύλου. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες και το σωματικό βάρος είναι επίσης ένας παράγοντας. Αν και η διατροφή δεν προκαλεί άμεσα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, το να προσέχετε τι τρώτε και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το σχηματισμό χολόλιθων και να αποφύγετε τα πιθανά συμπτώματα.
Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε λιπαρά και χοληστερόλη και χαμηλές σε φυτικές ίνες φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο.
Αν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να χάσετε το επιπλέον βάρος, αλλά κάντε το σταδιακά: Υπάρχει σχέση μεταξύ της γρήγορης απώλειας βάρους και του σχηματισμού χολόλιθων. Οι απότομες και ακραίες δίαιτες μπορεί να αναγκάσουν το συκώτι να απελευθερώσει περισσότερη χοληστερόλη στη χολή, αυξάνοντας την πιθανότητα να σχηματιστούν οι χολόλιθοι.

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΗΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ

Όλες οι παρακάτω είναι υγιεινές τροφές για τη χοληδόχο κύστη σας, καθώς και για το υπόλοιπο σώμα σας:
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα)
  • Άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρι
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Οι ερευνητές λένε ότι πολλά συμπτώματα της χοληδόχου κύστης προέρχονται από τη σύγχρονη δυτική διατροφή, η οποία είναι υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κορεσμένα λίπη. Η αλλαγή της διατροφής σας δεν θα σας απαλλάξει από τις πέτρες στη χολή που δημιουργήθηκαν ήδη, αλλά η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών και ο περιορισμός της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.
Προσπαθήστε να αποφύγετε ή να περιορίσετε αυτές τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη διατροφή σας:
  • Τηγανητά φαγητά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα (σφολιάτες, γλυκά, αλλαντικά, πίτσα κτλ.)
  • Γαλακτοκομικά και τυροκομικά με πλήρη λιπαρά
  • Λιπαρό κόκκινο κρέας
Αποφύγετε επίσης δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων. Αν είστε υπέρβαροι, στοχεύστε σε μια σταδιακή απώλεια βάρους 1 έως 2 κιλών την εβδομάδα, ακολουθώντας μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή και κάνοντας τακτική άσκηση.

Θοδωρής Διάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου