Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ποιο σημάδι στο δέρμα σου προειδοποιεί για διαβήτη

Οι δερματολόγοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένα προειδοποιητικό σημάδι για τον διαβήτη που μπορεί να παρατηρήσεις στο δέρμα γύρω από τα χέρια και τα πόδια σου.
Ο πιο συχνός τύπος διαβήτη στην Ελλάδα είναι ο τύπος 2, όπου περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες έχουν διαβήτη ενώ το 12% έχει αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 2 γιατί δεν το γνωρίζει, ενώ το 12,4% εμφανίζει προδιαβήτη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και καθηγητή Παθολογίας – Μεταβολικών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Μακρυλάκη.
Στον διαβήτη το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη και σύμφωνα με τον Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με την πάθηση για “χρόνια χωρίς να το συνειδητοποιήσουν”, επειδή “τα πρώιμα συμπτώματα τείνουν να είναι γενικά”.
Επιπλέον, ο διαβήτης τύπου 2 συχνά διαδράμει ασυμπτωματικά για αρκετά χρόνια, καθώς η υπεργλυκαιμία αυξάνεται σταδιακά και μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή ώστε να εκδηλωθούν τα αντίστοιχα συμπτώματα.
Σύμφωνα με τους δερματολόγους, υπάρχει ένα διακριτικό σημάδι που μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα σου, το οποίο θα μπορούσε να υποδείξει ότι έχεις υψηλό σάκχαρο στο αίμα και ως εκ τούτου να υπάρχει το ενδεχόμενο να έχεις διαβήτη.
Ψάξε για αυτές τις βιταμίνες | Προλαμβάνουν τον διαβήτη

Ποιο σημάδι προειδοποιεί για διαβήτη τύπου 2;

Η υφή του δέρματος ενός ατόμου είναι ένδειξη καλής ή κακής υγείας του δέρματος και υπάρχει ένα σημάδι που παρατηρείται συχνά στα χέρια και τα πόδια των ανθρώπων που μπορεί να έχουν πρόβλημα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Το σκληρό, παχύ και κηρώδες δέρμα μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη, καθώς οι δερματολόγοι αναφέρουν ότι αυτή η κατάσταση αναπτύσσεται στα δάχτυλα των χεριών ή/και των ποδιών και οφείλεται σε σκληροδακτυλία (digital sclerosis). Ορισμένες φορές η πάθηση εξαπλώνεται, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τις αρθρώσεις. Καθοριστικό ρόλο παίζει η διάρκεια του διαβήτη, αν και μπορεί να προκύψει και λίγο μετά την έναρξή του.
Επίσης, ένα ακόμη σύμπτωμα είναι η φαγούρα, τα κόκκινα εξανθήματα, συχνά με μικροσκοπικές φουσκάλες ή φολίδες, σε ζεστές, υγρές πτυχές του δέρματος, τα οποία οφείλονται σε μυκητίαση. Τα άτομα με διαβήτη ωστόσο προσβάλλονται συχνά από τον μύκητα Candida albicans.

Φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή

Ένα άλλο σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να εκληφθεί λανθασμένα ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Από τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα είναι η φαγούρα στα γεννητικά όργανα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες όταν πρόκειται για διαβήτη. Εάν είσαι σεξουαλικά ενεργή, μπορεί να πιστεύεις ότι αυτή η φαγούρα οφείλεται σε ΣΜΝ, αλλά εάν υποβληθείς σε εξετάσεις και αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό, τότε είναι σημάδι ότι έχεις διαβήτη.
Το Diabetes.co.uk αναφέρει ότι ο κνησμός των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη λόγω των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με την πάθηση. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του ζυμομύκητα Candida, αυξάνοντας τις πιθανότητες μυκητίασης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ο ιστότοπος αναφέρει: “Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη στα ούρα, ένα άλλο εξαιρετικά κατάλληλο μέρος για να ευδοκιμήσει ο ζυμομύκητας”.

Ποια άλλα συμπτώματα έχει ο διαβήτης τύπου 2;

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, άλλα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν: 
  • πολυδιψία
  • πολυουρία
  • κόπωση
  • δυσκολία στην απώλεια βάρους
  • κοψίματα ή πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν
  • συχνές λοιμώξεις, όπως στα ούλα και το δέρμα, καθώς και κολπικές λοιμώξεις
  • θολή όραση
Εάν έχεις κάποιο από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 ή αν ανησυχείς ότι έχεις υψηλότερο κίνδυνο να πάθεις διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν παθολόγο- διαβητολόγο. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο διαβήτης και ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο το καλύτερο, καθώς η έγκαιρη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου