Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Ποια επτά συμπτώματα έχεις αυτήν τη στιγμή και δεν πρέπει να αγνοήσεις;

Το σώμα σου επικοινωνεί συνεχώς μαζί σου για το τι χρειάζεται, είναι στο χέρι σου να ακούσεις τι σου λέει.
Εάν έχεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, δεν χρειάζεται να υποφέρεις. Αντίθετα, προσπάθησε να μειώσεις τη φλεγμονή για να αισθανθείς καλύτερα από σήμερα κιόλας!

Πώς η φλεγμονή επηρεάζει την υγεία μας

Η φλεγμονή είναι ένας έμφυτος μηχανισμός του οργανισμού μας ενάντια σε εξωτερικές “απειλές” όπως το στρες, η λοίμωξη και οι τοξικές χημικές ουσίες. Όταν το ανοσοποιητικό εντοπίζει κάποιον από αυτούς τους κινδύνους, ενεργοποιεί συγκεκριμένες πρωτεΐνες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα και τους ιστούς.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η φλεγμονώδης αντίδραση είναι ευεργετική. Εάν όμως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αρχίσουν να αντιδρούν υπερβολικά, η φλεγμονή μπορεί να στραφεί ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό. Αυτό το είδος επιβλαβούς, χρόνιας φλεγμονής μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών αιτιών, όπως ένας ιός ή ένα βακτήριο, μια αυτοάνοση διαταραχή, η κακή διατροφή ή το υπερβολικό στρες.

Τα επτά συμπτώματα που “κρύβουν” φλεγμονή

Συχνά είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς αν πάσχει από χρόνια φλεγμονή, και εξαρτάται από το πού και πώς εκδηλώνεται σε κάθε άτομο. Δες κάποια από αυτά τα σημάδια:

1. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Εάν το κεφάλι σου πάλλεται συνεχώς, η αιτία μπορεί να είναι φλεγμονή. Όχι μόνο οι ημικρανίες και οι συχνοί πονοκέφαλοι είναι ιδιαίτερα επώδυνοι, αλλά μπορούν επίσης να είναι πρόδρομοι για πιο σοβαρές καταστάσεις.
Τι να κάνεις: Για να καταπολεμήσεις με φυσικό τρόπο τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες αναζήτησε πρωτεΐνες βιολογικής προέλευσης όπως το βόειο κρέας και κατανάλωνε περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Επιπλέον, επειδή το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του σώματός σου και μια πιθανή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, η λήψη ενός συμπληρώματος μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων πόνων και στη μείωση των συμπτωμάτων.

2. Κακοσμία και ουλίτιδα

Ανησυχείς συνεχώς για την κακή αναπνοή ή έχεις ουλίτιδα; Μπορεί να φταίει η φλεγμονή. Οι περιοδοντικές παθήσεις ξεκινούν ως βακτηριακές λοιμώξεις που εξελίσσονται σε φλεγμονή. Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι μόνο κοινωνικά ενοχλητικές, αλλά είναι επίσης συμπτώματα φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο διαδεδομένες, συστηματικές ασθένειες στο σώμα.
Τι να κάνεις: Παράλειψε τις ακριβές θεραπείες και ξεκίνα με χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον καθημερινά για να απαλλαγείς από τις παγιδευμένες τροφές και τα υπολείμματα που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων. Δοκίμασε να βάζεις λάδι καρύδας για να καταπολεμήσετε την ουλίτιδα.

3. Δυσπεψία

Οι ασθένειες του εντέρου είναι ίσως τα πιο κοινά συμπτώματα και όλα έχουν ως αιτία τη φλεγμονή. Δυστυχώς, αυτού του είδους οι ασθένειες εμφανίζονται συχνά λόγων πολλών παραγόντων όπως τα συντηρητικά στα τρόφιμα, η υπερφόρτωση τοξινών και η ανισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα κ.λπ.
Τι να κάνεις: Η νούμερο ένα δοκιμασμένη μέθοδος για να ξεπεράσεις τις ασθένειες του εντέρου είναι να πίνεις ζωμό από κόκαλα. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες καταπραΰνουν τον βλεννογόνο του εντέρου, κρατώντας τις τοξίνες μακριά από την κυκλοφορία του αίματός σου. Τα προβιοτικά και τα ένζυμα είναι επίσης χρήσιμα στη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου με φυσικό τρόπο.

4. Εναλλαγές διάθεσης και άγχος

Νιώθεις θλίψη ή είχες υπερβολικό άγχος πρόσφατα; Αν και μπορεί να σε εκπλήξει, και εδώ η φλεγμονή παίζει ρόλο. Η έρευνα δείχνει ότι οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες, ή πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από τα κύτταρα, μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορά παρόμοια με την κατάθλιψη.
Τι να κάνεις: Μπορείς να μειώσεις το άγχος εισάγοντας το ashwagandha, ένα προσαρμογόνο βότανο, στην καθημερινή σου ρουτίνα για να μειώσεις το άγχος. Η κατανάλωση περισσότερων βιταμινών Β-12 και ωμέγα-3 λιπαρών τροφών είναι επίσης εξαιρετικοί τρόποι για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους μέσω της διατροφής.

5. Διαταραχές ύπνου και αϋπνία

Η αϋπνία και το στριφογύρισμα στο κρεβάτι τη νύχτα μπορεί να αποδοθεί σε φλεγμονή. Η επίμονη αϋπνία έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία σου αφού έχει συνδεθεί με υψηλότερη φλεγμονή και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.
Τι να κάνεις: Η ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας δωματίου, η χρήση αιθέριων ελαίων και ο περιορισμός της καφεΐνης μπορούν όλα να βοηθήσουν στην έλευση του ύπνου.

6. Κόπωση

Κανένα μέρος του σώματος δεν είναι ασφαλές από τις επιπτώσεις της φλεγμονής. Η φλεγμονή σε άλλες περιοχές του σώματος μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το πόσο κουρασμένη νιώθεις. Μελέτη διαπίστωσε ότι ποντίκια με φλεγμονή στο συκώτι εμφάνισαν αλλαγές συμπεριφοράς όπως η κόπωση. Η φλεγμονή του εντέρου είναι ένα από τα συμπτώματα που έχει επίσης συνδεθεί με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Τι να κάνεις: Εάν νιώθεις συνεχώς κουρασμένη δες πώς θα έχεις ενέργεια και πώς θα αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας. Όσοι πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης καλό είναι να αποφύγουν τη ζάχαρη, την καφεΐνη και τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη.

7. Αρθρίτιδα και δύσκαμπτες αρθρώσεις

Τόσο η φλεγμονώδης αρθρίτιδα (όπως η ρευματοειδής και η ψωριασική) όσο και ο βασικός πόνος στις αρθρώσεις μπορούν να αποδοθούν στη φλεγμονή των αρθρώσεων.
Τι να κάνεις: Μπορείς να μειώσεις τον πόνο στις αρθρώσεις με φυσικό τρόπο λαμβάνοντας συμπληρώματα πρωτεολυτικών ενζύμων, τρώγοντας περισσότερα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως αυτά που βρίσκονται στον άγριο σολομό και το βιολογικό βόειο κρέας, και αυξάνοντας την πρόσληψη καλίου και νατρίου για να αναζωογονήσεις τα κύτταρα του σώματός σου και να αποβάλλεις τις τοξίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου