Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα των «Αγανακτισμένων»

Στις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων ανά τον κόσμο η μορφή του Γκάι Φωκς ξεπηδά κάθε φορά μέσω της περίφημης μάσκας που έγινε γνωστή στο V for Vendetta.
Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας του 1605 είχε οργανωθεί από μια ομάδα Καθολικών, με σκοπό τη δολοφονία του βασιλιά Ιακώβου Α’ της Αγγλίας, της οικογένειάς του και πολλών μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη των κτιρίων του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο κατά την έναρξη των εργασιών της Βουλής στις 5 Νοεμβρίου 1605.


Μέλος της συνωμοσίας ήταν και o μισθοφόρος από το Γιορκσάιρ, Γκάι Φωκς, ο οποίος είχε διακριθεί στον Ισπανικό Στρατό

Στις αρχές του 17ου αιώνα, στα προάστια της πόλης του Λονδίνου, τρεις Καθολικοί Βρετανοί συναντώνται μυστικά για να αποφασίσουν τη δράση τους. Ο βασιλιάς Ιάκωβος Α’ της Αγγλίας είχε μόλις αναλάβει την εξουσία της χώρας. Παρότι είχε υποσχεθεί χαλάρωση των αντικαθολικών νόμων, φαινόταν ότι ο νέος βασιλιάς θα αποδεικνυόταν ακόμη περισσότερο αυστηρός στην εκτέλεσή τους από τον προκάτοχό του. Οι Ρόμπερτ Κάτεσμπι, γνωστός Καθολικός του Νορθαμπτονσάιρ, ο ξάδερφός του Τόμας Ουίντουρ, και ο φίλος του Ράιγκτ, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα σχέδιο που περιλάμβανε την ανατροπή του βασιλιά και την ανατίναξη της Βουλής των Λόρδων, κατά την έναρξη της Βουλής στις 5 Νοεμβρίου 1605, με σκοπό να προκαλέσουν μια γενική εξέγερση που θα επέτρεπε την επιστροφή του καθολικισμού στη χώρα.
Αρχικά, ο Κάτεσμπι νοίκιασε ένα διαμέρισμα κοντά στο Παλάτι του Ουέστμονστερ και η ομάδα άρχισε τη διάνοιξη μιας σήραγγας κάτω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο΄. Τελικά, το Μάρτιο του 1605, ο Τόμας Πέρσι κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις διασυνδέσεις του στην Αυλή για να νοικιάσει ένα κελάρι κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Το σχέδιο του τούνελ εγκαταλείφθηκε γρήγορα και σύντομα ο Φωκς κατάφερε να γεμίσει την υπόγεια αποθήκη με περίπου 36 βαρέλια πυρίτιδας, που κρύφτηκαν κάτω από άνθρακα και κομμάτια ξύλου. Η ανησυχία, ωστόσο, κάποιων μελών ότι από την έκρηξη θα έχαναν την ζωή τους και Καθολικοί σαν αυτούς τους οδήγησε στην αποστολή επιστολής προς τον Λόρδο Monteagle, τον οποίον προειδοποιούσαν να μην παρουσιαστεί στη συνέλευση.

Του δημιουργήθηκαν όμως υποψίες κι έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες στις υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Μόλις ενημερώθηκαν ότι τα σχέδιά τους είχαν αποκαλυφθεί, ο Ρόμπερτ Κάτεσμπι και ο Τόμας Ουίντουρ εγκατέλειψαν το Λονδίνο και συναντήθηκαν με την υπόλοιπη ομάδα στο Ουαρουικσάιρ, χωρίς να εξασφαλίσουν την υποστήριξή της. Κατάφεραν να ταξιδέψουν, μένοντας σε φίλους και σε υποστηρικτές, αλλά τρεις μόλις ημέρες μετά συνελήφθησαν. Ο Κάτεσμπι, ο Πέρσι και ο Ράιγκτ σκοτώθηκαν, ενώ ο τραυματισμένος Ουίντουρ μεταφέρθηκε στο Λονδίνο. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν λίγες ημέρες αργότερα. Όλοι οι συνωμότες, εκτός από τον Τρέσμαν, εκτελέστηκαν.

Ο Γκάι Φωκς συνελήφθη το πρωί της 5ης Νοεμβρίου. Μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, που είτε ήταν ήδη γνωστοί είτε νεκροί. Οι συνωμότες καταδικάστηκαν και στις 31 Ιανουαρίου εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό.
Εις ανάμνηση της αποτυχημένης απόπειρας του Γκάι Φωκς να ανατινάξει το Κοινοβούλιο, στην Αγγλία και άλλες χώρες η 5η Νοεμβρίου εορτάζεται σαν Νύχτα των Πυροτεχνημάτων (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night).
Από το όνομα του Γκάι Φωκς προέκυψε η λέξη “guy” στην Αγγλική γλώσσα, ιδιαίτερα στα αγγλικά της Αμερικής. Στην επέτειο της 5ης Νοεμβρίου, το έθιμο απαιτεί το κάψιμο στην πυρά ενός ομοιώματος του Φωκς, γνωστό ως “guy”, με αποτέλεσμα η λέξη να χρησιμοποιείται σαν όρος για “κάποιο πρόσωπο με αλλόκοτη και εκκεντρική εμφάνιση.

Όμως, ένα κίνημα που μπορεί να ταυτιστεί με την ιστορία του Γκάι Φωκς στην σύγχρονη εποχή είναι το ισπανικό κόμμα Podemos που “γεννήθηκε” τον Μάιο του 2014 στις πλατείες της Ισπανίας από αγανακτισμένους Ισπανούς πολίτες οι οποίοι αντιδρούσαν στα μέτρα λιτότητας που πήρε η κυβέρνηση.
Το Podemos (Μπορούμε) ιδρύθηκε από αριστερούς Ισπανούς ακαδημαϊκούς και διατηρεί μια έντονη σχέση με το κίνημα των Ισπανών Αγανακτισμένων. Έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2014 και πέτυχε 8% των ψήφων, κατακτώντας 5 έδρανα στην Ευρωβουλή.

Το νεοσύστατο αριστερό κόμμα της Ισπανίας Podemos κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση του να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τις ισπανικές δημοσκοπήσεις, εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα με τα δυο πρωτοπόρα κόμματα να κατηγορούνται για σκάνδαλα αλλά και για τα μέτρα λιτότητας που πήραν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ακολουθεί ένα τραγούδι του John Lennon το Remember (1970) όπου στο τέλος αναφέρονται οι στίχοι “”Remember, Remember, The Fifth of November” και κατόπιν ακούγεται μια έκρηξη και μετά σιωπή… Με αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφής η αναφορά και η επιρροή από την εν λόγω επεισοδιακή νύχτα.


7imeres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου