Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ελληνογαλλική ημερίδα με θέμα την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, διοργανώνουν Ελληνο-γαλλική ημερίδα με θέμα «καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και Προστασία των Θυμάτων»,που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 και από ώρα 10.00 έως 17.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα).
Αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες των δύο χωρών, της Ε.Ε., του Ο.Η.Ε., του Δ.Ο.Μ. και Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που συνεργάζονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου, θα ανταλλάξουν σκέψεις και καλές πρακτικές από το πεδίο της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Θα ακολουθήσει απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση Sex Trafficking της 'Ομάδας Όνειρο'. Στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου θα εκτίθεται υλικό ευαισθητοποίησης από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τις Οργανώσεις PRAKSIS, ACT UP, A21, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και THE NO PROJECT.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση ελληνικά/γαλλικά.
Το πλήρες Πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να το αναζητήσετε από:
http://www.ifa.gr/index.php/el/livre-idees-savoirs/manifestations/1643-colloque-franco-grec-llutte-contre-la-traite-des-etres-humains-a-des-fins-dexploitation-sexuelle-et-protection-des-victimes-r-

Ομάδα ΌνειροSEX TRAFFICKING

Η Ομάδα Όνειρο θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την παράσταση-ντοκιμαντέρ “SexTrafficking” με την οποία δίνει φωνή στα θύματα διακίνησης και σωματεμπορίας. Μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες περιγράφεται η λειτουργία του σύγχρονου δουλεμπορίου (η στρατολόγηση: μεταφορά/ παραλαβή – τα μέσα που χρησιμοποιούνται: χρήση βίας και εξαναγκασμός - ο σκοπός: εκμετάλλευση). Η σωματεμπορία είναι η ραχοκοκαλιά ενός από τους πιο κερδοφόρους, παράνομους επιχειρηματικούς κλάδους στον κόσμο.
Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης αλλά και προορισμού. Τα θύματα trafficking προέρχονται από όλον τον κόσμο. Οι διαδρομές ανεξάντλητες.
Σήμερα, αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου, συνεχίζουμε την έρευνα και τη συλλογή μαρτυριών, δίνοντας φωνή σε όλους τους πρωταγωνιστές (θύτες και θύματα, άνδρες και γυναίκες), από το Νεπάλ μέχρι τις ΗΠΑ και από τη Γερμανία έως την Ελλάδα.
Όπως είπε ο Σολζενίτσιν: “Να κρύβεις τη φρίκη: ίσως αυτός να είναι ένας από τους σκοπούς του κάθε πολιτισμού”. Η βία ως μέσο απο-ανθρωποποίησης συντελεί στο να κάνει τη σκλαβιά ένστικτο, να την οδηγήσει ως το κόκκαλο.
Εμείς από την πλευρά μας, χρησιμοποιώντας ένα μέσον του πολιτισμού, το θέατρο, θέλουμε να φέρουμε αυτή τη φρίκη στο φως και να πάψουμε να είμαστε συνένοχοι με τη σιωπή μας.
H Ομάδα Όνειρο ευχαριστεί την Οργάνωση ACT UP που έδωσε τις μαρτυρίες αντρών- θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, από την περίοδο 2005-2009, οπότε και ίδρυσε το πρώτο καταφύγιο αντρών στην Αθήνα, καθώς και το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, τη Νέα Ζωή, τη Cyprus STOP Trafficking, τη Space International και τον Siddhart Kara που μας παραχώρησαν κάποιες από τις μαρτυρίες γυναικών
Σκηνοθεσία - Κινησιολογία: AlessandraMaioletti
Ιδέα - Ανθρωπολογική έρευνα: Μαρία Καραμητσοπούλου
Δημοσιογραφική έρευνα: Δάφνη Σκαλιώνη
Κρουστά – φωνή: Αιμιλιανή Παραδείση
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Βαμβακά – Gaffer&Fluf
Φωτισμοί: Giorgio Maioletti
Ερμηνείες: Έλενα Γιαννακοπούλου, Στέλλα Γεωργουλέα, Γιώργος Καπετανάκος, Σταύρος Μοίρας, Χάρις Συμεωνίδου, Άννα Τσακίρη, Ευαγγελή Φίλη.
Τις μαρτυρίες του έργου ενισχύουν οι φωτογραφίες του Paolo Patrizi με τίτλο «MigrantSexWorkers», καθώς και φωτογραφίες της Αλεξάνδρας Μένογλου και του Κωσταντή Καμπουράκη, τραβηγμένες στον Ελαιώνα και το Σταθμό Λαρίσης, με τίτλο «Ανδρικό Τράφικινγκ: Αττική – Ανθρώπινες Μηχανές» (από το φωτογραφικό αρχείο της Act up).

Η Ομάδα Όνειρο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996 από την Αlessandra Maioletti. Έχει παρουσιάσει δουλειές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος της ομάδας είναι η συνεργασία ανθρώπων της τέχνης και της επιστήμης. Η ελευθερία του πνεύματος, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, οι νέες ασθένειες της εποχής, η γυναικεία ταυτότητα, η αναρχία του χιούμορ, η ιστορική μνήμη και η ανατροπή των κοινωνικά κατασκευασμένων ρόλων είναι τα κύρια θέματα εργασίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου