Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Εκυκλοφορήθη το πρώτο βιβλίο, «Το Παραδοσιακό Δημοτικό Τραγούδι», του Γιάννη Μαυρόγιαννη

«Το Παραδοσιακό Δημοτικό Τραγούδι». Ετσι τιτλοφορείται το νέο βιβλίο που κυκλοφορήθηκε μέσα στα Χριστούγεννα από τον συμπολίτη Γιάννη Νικ. Μαυρόγιαννη. Με αυτή τη συλλογή τραγουδιών κάνει την παρθενική του εμφάνιση στο συγγραφικό έργο.
Η σπουδαιότητα αυτής της καταγραφής από τον συγγραφέα κρίνεται απαραίτητη όσο και αναγκαία, γιατί με τον χρόνο και τις τροποποιήσεις που επιφέρουν οι νεότεροι στα τραγούδια και τη μουσική αλλοιώνουν την αυθεντικότητά τους.
Ο Γιάννης Μαυρόγιαννης με αγάπη στα ακούσματα αυτά από μικρή ηλικία, όπως του τα μεταλαμπάδευσε ο πατέρας του, σκοπό έχει την καταγραφή της πρώτης ηχογράφησης που έγινε στην Αμερική σε δίσκους 78 στροφών τις δεκαετίες του '30 και του '40. Και το πέτυχε. 
Τα λόγια των τραγουδιών τα έχει μεταφέρει στο βιβλίο ακριβώς όπως τα ερμήνευσαν οι μεγάλοι παραδοσιακοί ερμηνευτές Γιώργος Παπασιδέρης, Κώστας Ρούκουνας κ.λπ.
Το βιβλίο ο συγγραφέας το αφιερώνει στην μνήμη του πατέρα του, Νικόλαο, ο οποίος συμπληρώνει 50 χρόνια απουσίας. Ο πατέρας του υπήρξε, όπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο Γιάννης Μαυρόγιαννης, ιδιαίτερα καλλίφωνος και με πολλές γνώσεις στα τραγούδια και φυσικά γλεντζές.
Ο συγγραφέας έχει ταξινομήσει σε οκτώ ενότητες τα τραγούδια. Οπως: 
Α) Επιτραπέζια -καθιστικά (της Τάβλας).
Β) Χορευτικά (τσάμικα, λεβέντικα).
Γ) Συρτά - καλαματιανά.

Σε περιοχές

Δ) Ηπειρος
Ε) Θεσσαλία
Στ) Μακεδονία - Θράκη
Ζ) Πόλη - Σμύρνη
Η) Νησιωτικά.
Ετσι το πόνημα αυτό είναι απαραίτητο εργαλείο σε κάθε ιστοριοδίφη και ερευνητή της λαϊκής μας παράδοσης και σε κάθε εραστή των αυθεντικών δημοτικών μας τραγουδιών.

Ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Νικ. Μαυρόγιαννης γεννήθηκε το 1952 στην Χαραυγή (Χαντζούρι) Αχαΐας. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από το 1964 μέχρι το 1972 έζησε στην Αθήνα. Σήμερα διαμένει στην Πάτρα. Από το 1996 είναι πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίας Τριάδος Καλλιθέας Πατρών. Είναι πτυχιούχος της βυζαντινής μουσικής. Δάσκαλός τους στην μουσική ήταν ο αείμνηστος Σπύρος Γεωργακόπουλος. Είναι μέλος του βυζαντινού χορού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών. Φυσικά είναι άριστος ερμηνευτής των δημοτικών μας τραγουδιών.    
  
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου