Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Πρεμιέρα για το άγριο γουέστερν του απρόβλεπτου Ταραντίνο

Αν σας έλειψαν οι απολαυστικοί διάλογοι, η ευφάνταστη σκηνοθεσία, οι πρωτότυποι χαρακτήρες και φυσικά το άφθονο αίμα που χαρακτηρίζει τις ταραντινικές δημιουργίες, μόλις λίγοι μήνες υπομονής απομένουν μέχρι να απολαύσετε τη νέα δουλειά του Κουέντιν Ταραντίνο.
Στο «The Hateful Eight», έξι ή οχτώ ή δώδεκα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, μία ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων, που αποτελείται από κυνηγούς επικηρυγμένων, φυγάδων και ανθρώπων του νόμου, βρίσκουν καταφύγιο σε μια ορεινή στάση κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας και μπλέκονται σε μία πλεκτάνη προδοσίας και απάτης. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν;

Η νέα κινηματογραφική χρονιά μπαίνει με ένα μεγάλο δώρο: Την καινούργια ταινία του Κουεντίν Ταραντίνο που θα δώσει πολλή τροφή για σχόλια σε όλους τους σινεφίλ.
Οι Μισητοί Οκτώ μπορούν άνετα να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των θεατών μαζί με το Μεγάλο Σορτάρισμα που μπορεί να έχει ένα μεγάλο καστ αλλά δεν θα έχει την ίδια απήχηση.
Οι Μισητοί Οκτώ - Γουέστερν ΗΠΑ/2015

The Hatefull Eight
Σκηνοθεσία : Κουεντίν Ταραντίνο
Παίζουν : Κερτ Ράσσελ, Σάμιουελ Τζάκσον, Γουόλτον Γκόγκινς, Μπρους Ντερν, Μάικλ Μαντσεν, Τιμ Ροθ και η Τζένιφερ Τζέισον Λη.

Τι Συμβαίνει:

Τολμηρό, βίαιο, αιματοβαμμένο, άγριο, παγωμένο γουέστερν που Μόνο ο απρόβλεπτος Ταραντίνο μπορεί να στήσει. Στην ουσία πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό θεατρικό έργο που κινηματογραφήθηκε με υποδειγματικό τρόπο από τον ευφάνταστο σκηνοθέτη. Εδώ ο ανήσυχος Αμερικανός στήνει 8 περίεργους αλλά ενδιαφέροντες εγκληματικούς (όπως πάντα) χαρακτήρες που παίζουν ένα παιχνίδι διασταυρούμενων απειλών, το οποίο οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη και αιματηρή λύση όπου αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι με πολύ αίμα.
Το σενάριο ως γνωστόν είχε διαρρεύσει στον τύπο και γι αυτό ο Ταραντίνο επανήλθε και ξανάγραψε το τέλος με αρκετές αλλαγές. Ίσως γι αυτό προς το τέλος, έχει πολλές και απανωτές ανατροπές που όμως τελικά δίνουν ένα ακόμα πιο έντονο ενδιαφέρον.
Κάπου στο χιονισμένο Γουαϊόμιγκ στα 1870 τρέχει μια ταξιδιωτική άμαξα μεταφέροντας στο Ρεντ Ροκ έναν κυνηγό παρανόμων, τον διάσημο “Κρεμάλα” (Κερτ Ράσσελ) μαζί με το θύμα του, την Ντέιζι Ντόμεργκιου (Τζένιφερ Τζέισον Λι) που είναι επικηρυγμένη για δέκα χιλιάδες δολάρια. Η άγρια χιονοθύελλα πλησιάζει. Στο δρόμο αναγκάζεται να πάρει και δυο άλλους περίεργους επιβάτες. Τον ταγματάρχη Μαργκίς (Σάμιουελ Τζάκσον) και τον υποψήφιο σερίφη του Ρεντ Ροκ Κρις Μάνιξ (Γουόλτον Γκόγκινς). Ο Τζον Ρουθ ο Κρεμάλας είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την επένδυσή του, που κοστίζει 10000. Η άμαξα θα σταματήσει στο ορεινό μαγαζί της Μίννι όπου έχουν κιολας βρει καταφύγιο τέσσερις ακόμα πιο περίεργοι τύποι που έχουν έρθει πιο νωρίς για να γλυτώσουν την επερχόμενη θύελλα. Μέσα στο μαγαζί της Μίννι θα αρχίσει μια περίεργη θανατηφόρα διελκυστίνδα σχέσεων και ψεμμάτων, όταν ο Κρεμάλας Ρουθ υποψιαστεί πώς κάποιο παιχνίδι παίζεται εναντίον του. Η θύελλα έξω μαίνεται.
Η κατσαρόλα του σασπενς βράζει με τους διαλόγους να είναι (όπως πάντα) γεμάτοι με αιχμές μιας εσωτερικής απειλής και λεπτό εφιαλτικό χιούμορ, πράγμα λίγο περίεργο καθώς τέτοια στοιχεία δεν ταιριάζουν με όλους αυτούς τους βουνίσιους κι άγαρμπους χαρακτήρες. Παρ όλ αυτά η ταινία κυλά με απολαυστικές ερμηνείες μέχρι την τελική ταραντινική έκρηξη.
Η ταινία είχε προβλεφτεί να παιχτεί σε κινηματογράφο πλατιάς οθόνης του Xόλυγουντ με προβολή Ultra Panavision την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα συμβόλαια είχαν υπογραφεί μέχρι, που ήρθε η Ντίσνευ η οποία απαίτησε και επέβαλλε να παιχτεί εκείνη την εποχή ο Πόλεμος των Άστρων!!! Πράγμα που έκανε έξαλλο τον Κουεντίν! Συμβαίνουν κι αυτά σε πολιτισμένα κράτη...
Το φιλμ έχει ένα σημείο κλειδί που αν αποκαλυφθεί, τότε καταρρέει ολόκληρο το Αγκαθακρίστικο οικοδόμημα του σασπενς που έχει χτιστεί με πολύ κόπο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με άλλα λόγια αν έχεις δει την ταινία μια φορά δεν μπορείς να την ξαναδείς με την ίδια απόλαυση και προσμονή. Όμως το φίλμ δεν είναι μόνο το story του. Είναι και η πολυεπίπεδη σκηνοθεσία των χαρακτήρων και ο τρόπος κινηματογράφησης και σ’ αυτά ο Ταραντίνο υπερέχει πολλών γιατι είναι ατόφιος σινεμάνθρωπος!
Η ταινία μοιάζει να έχει σαν αφετηρία το ασπρόμαυρο γουέστερν Day of the Outlaw που είχε γυρίσει ο Ούγγρος Andre de Toth το 1959 (YouTube) αλλά αυτά είναι και λίγο εσωτερικές κακίες ήσσονος σημασίας…
Κάθε ταινία του Ταραντίνο είναι σαν το κινηματογραφικό πάρτι της χρονιάς. Συμμετέχουν πολλοί απρόβλεπτοι αλλά και πειστικοί χαρακτήρες , Το θέμα είναι αν εσύ θέλεις να διασκεδάσεις μέσα σε αυτό το πάρτι. Αν αρχίσεις την γκρίνια οτι είναι πολύ βίαιο, αθυρόστομο κλπ κλπ άστο καλύτερα διότι το φιλμ διαρκεί και διόμισυ ώρες χωρίς το διάλειμμα!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου