Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Απροσδόκητο όφελος για την Ελλάδα από το δικαστήριο της Χάγης;

Στη μεγάλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κίνας και των χωρών που έχουν μαζί της θαλάσσια σύνορα, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της Κίνας να προσεταιριστεί αυθαίρετα σχεδόν στο σύνολο της, τη Σινική θάλασσα, καταδικάστηκε η Κίνα με απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο είχαν προσφύγει οι Φιλιππίνες. Το θέμα έχει ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα και το Αιγαίο διότι το ίδιο αυθαίρετα η Τουρκία προβάλλει απαιτήσεις στο Αιγαίο, το οποίο ως γνωστό διεκδικεί κατά το ήμισυ.
Η Κίνα λοιπόν χάραξε από μόνη της μια γραμμή στην Θάλασσα της Νότια Κίνας και δήλωσε ότι για ιστορικούς λόγους αυτή η περιοχή είναι δική της, επίσης για να δημιουργήσει και νομικά ερείσματα, κατασκεύασε και τεχνητά νησιά στα οποία όρισε και υφαλοκρηπίδα, καταλήγοντας μάλιστα στη μέγιστη αυθαιρεσία να ορίσει και ΑΟΖ οπότε να μπορεί να εκμεταλλευτεί και τον πλούσιο σε υδρογονάνθρακες βυθό… Οι χώρες που έχουν δικαιώματα και θίγονται φυσικά από όλη αυτή την αυθαιρεσία όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ταιβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι δεν μπορούν στρατιωτικά να αποτρέψουν αυτή την κατάσταση, όμως δικαιώθηκαν μέσω της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης, μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων για το θέμα.
Η Ελλάδα έμμεσα έχει ένα απροσδόκητο όφελος από όλη αυτή την ιστορία καθόσον η Τουρκία μέσα από αυτή την απόφαση παίρνει ένα μήνυμα ότι η αυθαιρεσία της στο Αιγαίο, πολύ εύκολα μπορεί να καταπέσει από το δικαστήριο της Χάγης, που προφανώς για αυτό το λόγο οι Τούρκοι δεν επιθυμούν να πάει εκεί η υπόθεση, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες…
Έτσι, την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, εξέδωσε την απόφαση του για την αντιδικία μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η απόφαση των πέντε δικαστών, 501 σελίδων, που αναμενόταν με αγωνία από την διεθνή κοινότητα ήταν ομόφωνη υπέρ των Φιλιππίνων και κατέδειξε τις κινεζικές παραβιάσεις του Δίκαιου της Θάλασσας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Δημοκρατία των Φιλιππίνων κατέφυγε στο Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2013 και η απόφαση την ικανοποιεί στην πλειοψηφία των θεμάτων. Η Κίνα πάντως αρνήθηκε από την αρχή την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και δεν συμμετείχε στις διαδικασίες.
Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι διεκδικήσεις της Κίνας επικαλούμενη ιστορικά δικαιώματα είναι παράνομη και αυθαίρετη, και τα ιστορικά δικαιώματα που προβάλει η Κίνα για τα νησιά Spratly δεν έχουν καμία ισχύ με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτά που ορίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει «Το Δικαστήριο συμπέρανε για το γεγονός ότι η Κίνα έχει ιστορικά δικαιώματα στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των υδάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ότι τέτοια δικαιώματα εξαφανίστηκαν μια και ήταν ασυμβίβαστο με την έννοια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης όπως αυτή προβλέπεται από την Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας». Επιπλέον, το Δικαστήριο αναφέρθηκε στα επτά τεχνητά νησιά που δημιούργησε η Κίνα και τόνισε ότι τα νησιά αυτά δεν έχουν δικαιώματα και δεν καλύπτονται από το UNCLOS. Επίσης ανέφερε ότι το Άρθρο 121.3 του UNCLOS, που ορίζει τι ακριβώς είναι ένα νησί, απαιτεί να έχει μια «σταθερή κοινότητα ανθρώπων». Το Δικαστήριο είχε, επίσης, μια εχθρική προς την Κίνα στάση σε σχέση με το γεγονός ότι στην απόφαση αναφέρει ότι « Η Κίνα έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη με (α) την παρεμβολή στα δικαιώματά της στα θέματα αλιείας και εξερεύνησης πετρελαίου, (β) με την κατασκευή τεχνητών νησιών και (γ) με την αδιαφορία της να σταματήσει τους Κινέζους αλιείς από το να ψαρεύουν στην ΑΟΖ της.
Βέβαια η Κίνα, δεν θα σταματήσει να διεκδικεί πάνω από το 80% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, δηλαδή περίπου 3,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα βασισμένη στην έννοια του «ιστορικού δικαιώματος» !!!!!, όπως άλλωστε κατέδειξε και ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουάν Κουάν, δηλώνοντας χθες ότι, «η Κίνα δε θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα», «η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δε θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση».
Η δήλωση αυτή του Κινέζου ΥΠΑΜ έγινε στη διάρκεια της συνάντησής του με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την πλευρά της, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, ενώ η ίδια ελπίζει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο. Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Νότια Σινική Θάλασσα, η Μογκερίνι τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του.
Θεωρούμε ότι, για τα Ελληνοτουρκικά δεδομένα, η απόφαση κατά της Κίνας, πέραν του μηνύματος προς την Τουρκία που αναφέραμε, την ίδια στιγμή αποτελεί μήνυμα και για την Ελλάδα, να προστατέψει τα εθνικά της δίκαια και να προσπαθήσει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας και την γνωμοδότηση του διεθνούς δικαστηρίου έστω και μονομερώς, όπως έγινε και στην υπόθεση των Φιλιππίνων…

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου