Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα στην Τουρκία

Eπίσημη ανακοίνωση του στρατού πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει την εξουσία στη χώρα.
Έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες απεύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μπλοκαριστεί τα social media και το δορυφορικό σήμα εκπομπής των τουρκικών καναλιών στο εξωτερικό.
To CNN Turk μετέδωσε ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Hulusi Akar κρατείται όμηρος.
Διάγγελμα απελπισίας του Ερντογάν μέσω SKYPE να βγουν όλοι στους δρόμους!
- Κλειστές από τον στρατό και οι δύο γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη
- Στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη πετούν πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας
- Αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters ανέφερε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Άγκυρα
-Η ΜΙΤ στο πλευρό των πραξικοπηματιών έκοψαν κάθε επικοινωνία
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.
Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία.
Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.
Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση».
Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».
Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα από μια μεμονωμένη ομάδα, δηλώνοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με το NTV τούρκοι αξιωματικοί του στρατού έφτασαν στην κρατική τηλεόραση και ετοιμάζονται να μεταδώσουν διάγγελμα.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως ανέλαβε την εξουσία. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι ουδείς μέχρι στιγμής δεν επικαλείται κάποια πηγή.
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου δεν είναι δυνατή.
Επιπλέον ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στο κανάλι NTV ότι η κυβέρνησή του θα αντισταθεί και εκείνοι που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση θα πληρώσουν για αυτό.
Το πρακτορείο reuters μετέδωσε ότι ο στρατός δήλωσε με επίσημη ανακοίνωση πως έχει αναλάβει την εξουσία στη χώρα. Σημείωσε ότι όλες οι διεθνείς σχέσεις θα συνεχισθούν και ότι ανέλαβε την εξουσία για να εξασφαλισθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατευθεί η ελευθερία.

Υπό κατάληψη η κρατική τηλεόραση

Κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες από την είσοδου στρατιωτικών δυνάμεων στο TRT

Ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός προηγουμένως είπε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων.
Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.
Σε βίντεο εμφανίζονται στρατιώτες να λένε στον κόσμο «δεν είναι άσκηση, πηγαίνετε σπίτια σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου