Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Νέο μυθιστόρημα από τον Ν. Σακελλαρόπουλο, το «Βραχολούλουδο. Η κόρη του κτηνάνθρωπου»

Από τον εκδοτικό οίκο Μ. Σιδέρης κυκλοφορήθηκε πρόσφατα το νέο βιβλίο του πατρινού συγγραφέα Νίκου Σακελλαρόπουλου με τίτλο «Βραχολούλουδο. Η κόρη του κτηνάνθρωπου».
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένας εξαίρετος συνδυασμός πραγματικών και φανταστικών γεγονότων με ποικίλες κοινωνικές και ανθρωπιστικές καταγραφές, συνδυασμένες με αγωνιώδη περιπέτεια, έρωτα, συγκίνηση, τρυφερότητα, συμπόνοια, αλλά και μίσος, αγριότητα και παθιασμένο εγωισμό.
Χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος η μυθιστορηματική πλοκή συνδέεται με ένα σοβαρό πραγματικό γεγονός, τη ληστοκρατία, που σημάδεψε την χώρα μας κοντά ένα αιώνα.
Στο δεύτερο μέρος τα γεγονότα διαδραματίζονται κυρίως στο λεπροκομείο της Σπιναλόγκας. Η προσέγγιση γίνεται με ιδιαίτερα πρωτότυπο και αποκαλυπτικό τρόπο. Τελείως διαφορετικό από άλλα κείμενα που έχουν γραφτεί. Με κύριο μέλημα να δένει απόλυτα η μυθοπλασία με την ωμή πραγματικότητα. Οι ήρωες εδώ παραλληλίζονται με υπαρκτά πρόσωπα, ως προς τον χαρακτήρα τους και τις δραστηριότητές τους στο λεπροκομείο.
Στο τρίτος μέρος τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Κρήτη. Κι εδώ πολλά γεγονότα και μέρη που περιγράφονται παραλληλίζονται με πραγματικά ιστορικά γεγονότα και πραγματικές τοποθεσίες.
Στο τέλος ακολουθεί επίμετρο. Σε αυτό αναγράφονται πραγματικές καταστάσεις που όμως σχετίζονται με τις μυθοπλαστικές. Έτσι ο αναγνώστης μπορεί να αποκομίσει και ενδιαφέρουσες γνώσεις. Τα προηγούμενα έργα του δεν έχουν μόνο αποσπάσει πολύ καλές κριτικές, αλλά και πολλές διακρίσεις. Το βιβλίο του, «Το Μαύρο Μάμπα» που αναφέρεται στην μαρτυρική Αφρική, το 2011 ήταν μεταξύ των 15 καλυτέρων που επέλεξαν οι 280 λέσχες Ανάγνωσης σε Ελλάδα και Κύπρο και πήρε το πρώτο βραβείο από το Διεθνή Οργανισμό «Το καφενείο των Ιδεών».
Διηγήματά του έχουν τιμηθεί με πρώτα κατά κανόνα βραβεία, από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελβούρνης, το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κερατσινίου, τον Διεθνή Οργανισμό «Το καφενείο των ιδεών», το Σύνδεσμο Ελληνικού Πολιτισμού Στουτγάρδης, το Πολιτιστικό Κέντρο Λεμεσσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου