Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Το τυρί - υπερτροφή που συμβάλλει στη μακροζωία

Μπορεί το τυρί να έχει «ενοχοποιηθεί» για χοληστερίνη ή αχρείαστα λιπαρά, όμως οι επιστήμονες βρήκαν ένα πάρα πολύ μεγάλος όφελος της κατανάλωσης ενός συγκεκριμένου τυριού. Οι επιστήμονες βρήκαν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε ένα προβιοτικό που υπάρχει σε ένα είδος τυριού και την μακροζωία.
Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται στη ζύμωση του ελβετικού τυριού Emmental, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης βακτήρια που υπάρχουν σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, μπορεί να βελτιώνουν τα σημάδια γήρανσης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ.
Παρότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σκουλήκια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μηχανισμοί μπορεί να βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Το τυρί Emmental περιέχει το βακτήριο Propionibacterium freudenreichii το οποίο βρέθηκε ότι παρατείνει τη ζωή των σκουληκιών.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο βακτήριο μετατρέπει το γαλακτικό οξύ -την ένωση που προκαλεί καύση των μυών- σε τρεις άλλες ουσίες, το οξικό οξύ, το προπιονικό οξύ και το διοξείδιο του άνθρακα. Το οξικό και το προπιονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ανοσία του εντέρου.
Επιπλέον, συγκεκριμένα βακτήρια του γαλακτικού οξέος, όπως τα Weissella koreensis και W. cibaria, παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των σκουληκιών και βελτίωσαν τους δείκτες γήρανσης. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο προβιοτικό παρατείνει τη διάρκεια ζωής λόγω της μείωσης της απόκρισης του στρες στον οργανισμό και της αντιφλεγμονώδους επίδρασης που έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το βακτήριο P. freudenreichii είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία ζύμωσης που δίνει στο ελβετικό τυρί την ξεχωριστή του γεύση, αλλά και για το σχηματισμό των τρυπών. Η ένταση της γεύσης και το μέγεθος των τρυπών είναι αλληλένδετα: όσο μεγαλύτερες είναι οι τρύπες, τόσο εντονότερη είναι η γεύση του τυριού.
Κατά την ζύμωση, τα βακτήρια καταναλώνουν γαλακτικό οξύ και απελευθερώνουν φυσαλίδες αερίου διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές οι φυσαλίδες αέρα παγιδεύονται στο φλοιό του τυριού και σταδιακά σχηματίζουν τις τρύπες. Τα τυροκομεία μπορούν να ελέγχουν το μέγεθος των τρυπών αλλάζοντας τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ζύμωσης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου