Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΚΕΕΛΠΝΟ: SOS για τα κουνούπια – Πώς να προστατευτείτε

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο που προκαλεί η λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αυτήν την περίοδο, τόνισαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καθώς και τα πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Όπως τονίστηκε, στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία τόσο των ανθρώπων, όσο και των ζώων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Με αφορμή τα μέχρι τώρα κρούσματα ελονοσίας και λοίμωξης του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως έγινε γνωστό, το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.
Ενημέρωση σχετικά με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τετάρτη απόγευμα) μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οποία αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης www.keelpno.gr.
Η σύσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του γγ Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζου και του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής, Θ. Ρόζενμπεργκ. Επίσης, συμμετείχαν επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια

Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο που προκαλεί η λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών εντός και εκτός σπιτιού. Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης, όπως τα παρουσιάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ:

Για προστασία μέσα στο σπίτι:

  • Τοποθετήσετε σίτες σε πόρτες, παράθυρα και αεραγωγούς τζακιού
  • Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες, ειδικά για τα βρέφη, αν κατοικείτε σε περιοχές με πολλά κουνούπια.
  • Χρησιμοποιήστε εντομοκτόνα στον αέρα, όπως ταμπλέτες και φιδάκια.
  • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά καθώς ο δροσερός αέρας απομακρύνει τα κουνούπια, χωρίς όμως να τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων, ειδικά οροφής, δυσχεραίνει την προσέγγιση των κουνουπιών.
  • Επιλέξτε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τους εξωτερικούς χώρους γιατί προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
  • Κουρέψτε το γρασίδι, τους θάμνους ή τις φυλλωσιές, όπου εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια.
  • Φροντίστε να ποτίζετε τις πρωινές ώρες.
  • Απομακρύνετε το στάσιμο νερό από γλάστρες, λάστιχα και υδρορροές ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά.

Για προστασία εκτός σπιτιού:

  • Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα, καλύτερα με μακριά μανίκια.
  • Εφαρμόστε εντομοαπωθητικό στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.
  • Τι να προσέξετε στη χρήση εντομοαπωθητικού:
  • Απλώστε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται στο ακάλυπτο δέρμα αλλά αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα.
  • Μην χρησιμοποιείτε το εντομοαπωθητικό σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές και τραύματα.
  • Δεν αφήνουμε τα παιδιά να βάλουν μόνα τους εντομοαπωθητικό και δεν εφαρμόζουμε στις παλάμες τους, γιατί βάζουν συχνά τα χέρια στο στόμα.
  • Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να εφαρμόζονται μετά το αντηλιακό.
  • Τα εντομοαπωθητικά με DEET αντεδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ συνίσταται η χρήση τους με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου