Επειδή το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και ο τόνος είναι κατά γενική ομολογία τροφές εξαιρετικά υγιεινές και θρεπτικές, αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις καταναλώνουμε σε απεριόριστες ποσότητες.
Μέτρο χρειάζεται ακόμη και στην υγιεινή διατροφή ώστε να αποφύγουμε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων ή συστατικών που μπορεί να βλάψουν την υγεία ή τη σιλουέτα μας.
Δείτε οκτώ τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας, αλλά καλό είναι να τις καταναλώνετε σε μικρές μόνο ποσότητες.
1. Αβοκάντο: Δίνει σημαντική ποσότητα «καλών» μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία βελτιώνουν την όψη των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, το αβοκάντο δίνει αρκετές θερμίδες –περίπου 250 σε ένα ολόκληρο φρούτο.
2. Μαύρη σοκολάτα: Είναι ίσως το μόνο επιδόρπιο που «επιτρέπουν» γιατροί και διαιτολόγοι, καθώς οι αντιοξειδωτικές και λοιπές φυτοχημικές ουσίες της έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ενδεικτικά, μελέτες έχουν υποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, βελτιώνει την όραση και προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αν και υγιεινή, δεν παύει όμως να είναι σοκολάτα, γι’ αυτό και η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων.
3. Ξηροί καρποί: Παρέχουν υγιεινά λιπαρά και πληθώρα χρήσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Όπως και στην περίπτωση του αβοκάντο, η μεγάλη ποσότητα λιπαρών που περιέχουν οι ξηροί καρποί ανεβάζουν αρκετά τη θερμιδική τους αξία, γι’ αυτό και συνιστάται να καταναλώνονται σε μικρές μερίδες.
4. Τόνος: Πλούσιος σε πρωτεΐνες και ωφέλιμα για την καρδιά Ω-3 λιπαρά οξέα, ο τόνος είναι ένα από τα ψάρια που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Επειδή πρόκειται όμως για ένα μεγάλο ψάρι, τείνει να έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ο οποίος είναι τοξικός για τον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες –ιδίως για τις εγκύους.
5. Σόγια: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, είναι μια καλή εναλλακτική για όσους αποφεύγουν το κρέας. Επειδή η σόγια «μιμείται» τη δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό, καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωσή της, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα διαφόρων ορμονικών διαταραχών.
6. Γλυκοπατάτα: Πολλοί την προτιμούν αντί της λευκής, καθώς δίνει περισσότερες φυτικές ίνες και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α και C και ασβεστίου, ενώ έχει και λιγότερες θερμίδες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η γλυκοπατάτα είναι «φτωχή» σε θερμίδες, αφού κυμαίνονται από 100 έως και 160, ανάλογα με το μέγεθός της.
7. Καρότα: Τα καροτενοειδή που παρέχει έχουν ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Μεταξύ άλλων, έχουν συνδεθεί με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και την άνοια. Σε σχέση με άλλα λαχανικά όμως, το καρότο είναι πιο πλούσιο σε σακχαρόζη, την κοινή επιτραπέζια ζάχαρη, που σε υπερβολικές ποσότητες προκαλεί βλάβες στα δόντια και αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.
8. Παντζάρι: Έχει διαπιστωμένα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης κι έτσι προστατεύει από το έμφραγμα λόγω υπέρτασης. Οι οξαλικές ενώσεις του όμως επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών, καθώς σε μεγάλες ποσότητες προωθούν τον σχηματισμό πέτρας (νεφρολιθίαση).
Πηγή: Reader’s Digest
Μέτρο χρειάζεται ακόμη και στην υγιεινή διατροφή ώστε να αποφύγουμε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων ή συστατικών που μπορεί να βλάψουν την υγεία ή τη σιλουέτα μας.
Δείτε οκτώ τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας, αλλά καλό είναι να τις καταναλώνετε σε μικρές μόνο ποσότητες.
1. Αβοκάντο: Δίνει σημαντική ποσότητα «καλών» μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία βελτιώνουν την όψη των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, το αβοκάντο δίνει αρκετές θερμίδες –περίπου 250 σε ένα ολόκληρο φρούτο.
2. Μαύρη σοκολάτα: Είναι ίσως το μόνο επιδόρπιο που «επιτρέπουν» γιατροί και διαιτολόγοι, καθώς οι αντιοξειδωτικές και λοιπές φυτοχημικές ουσίες της έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ενδεικτικά, μελέτες έχουν υποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, βελτιώνει την όραση και προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αν και υγιεινή, δεν παύει όμως να είναι σοκολάτα, γι’ αυτό και η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων.
3. Ξηροί καρποί: Παρέχουν υγιεινά λιπαρά και πληθώρα χρήσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Όπως και στην περίπτωση του αβοκάντο, η μεγάλη ποσότητα λιπαρών που περιέχουν οι ξηροί καρποί ανεβάζουν αρκετά τη θερμιδική τους αξία, γι’ αυτό και συνιστάται να καταναλώνονται σε μικρές μερίδες.
4. Τόνος: Πλούσιος σε πρωτεΐνες και ωφέλιμα για την καρδιά Ω-3 λιπαρά οξέα, ο τόνος είναι ένα από τα ψάρια που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Επειδή πρόκειται όμως για ένα μεγάλο ψάρι, τείνει να έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ο οποίος είναι τοξικός για τον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες –ιδίως για τις εγκύους.
5. Σόγια: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, είναι μια καλή εναλλακτική για όσους αποφεύγουν το κρέας. Επειδή η σόγια «μιμείται» τη δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό, καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωσή της, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα διαφόρων ορμονικών διαταραχών.
6. Γλυκοπατάτα: Πολλοί την προτιμούν αντί της λευκής, καθώς δίνει περισσότερες φυτικές ίνες και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α και C και ασβεστίου, ενώ έχει και λιγότερες θερμίδες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η γλυκοπατάτα είναι «φτωχή» σε θερμίδες, αφού κυμαίνονται από 100 έως και 160, ανάλογα με το μέγεθός της.
7. Καρότα: Τα καροτενοειδή που παρέχει έχουν ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Μεταξύ άλλων, έχουν συνδεθεί με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και την άνοια. Σε σχέση με άλλα λαχανικά όμως, το καρότο είναι πιο πλούσιο σε σακχαρόζη, την κοινή επιτραπέζια ζάχαρη, που σε υπερβολικές ποσότητες προκαλεί βλάβες στα δόντια και αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.
8. Παντζάρι: Έχει διαπιστωμένα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης κι έτσι προστατεύει από το έμφραγμα λόγω υπέρτασης. Οι οξαλικές ενώσεις του όμως επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών, καθώς σε μεγάλες ποσότητες προωθούν τον σχηματισμό πέτρας (νεφρολιθίαση).
Πηγή: Reader’s Digest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου