Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Η ιστορία πίσω από το μολύβι των μαθητικών μας χρόνων

Ποια κασετίνα δεν έχει μέσα τουλάχιστον δυο μολύβια; Ποιος μαθητής δεν έχει ξύσει το μολύβι του απλά επειδή βαριόταν την ώρα του μαθήματος;
Το θρυλικό μολύβι, που εξακολουθεί ακόμα και στην εποχή των υπολογιστών, να είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο του μαθητή, δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει εθνικούς σκοπούς της Γαλλίας σε καιρό πολέμου.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Δείτε κάποιες ενδείξεις που ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι επηρεάζει το 8% του πληθυσμού, γεγονός που την καθιστά την τρίτη πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στη χώρα.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Η μέθοδος Montessori στη διατροφή και πώς να την ακολουθήσετε στο σπίτι

Δεν χρειάζεται να πάτε το παιδί σας σε ένα σχολείο με Μοντεσσοριανή εκπαίδευση για να ακολουθήσετε όσα θεωρείτε ότι είναι χρήσιμα και ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας. Μπορείτε να διαβάσετε μερικές «αρχές» που ακολουθεί η μέθοδος Montessori – και που σίγουρα δεν ακούτε πρώτη φορά – και να κάνετε πράξη όσες νιώθετε ότι σας ταιριάζουν.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Τα πέντε σημαντικά οφέλη του σολομού για την υγεία σας!

Ο σολομός είναι ένα δημοφιλές λιπαρό ψάρι, με μεγάλη θρεπτική αξία. Λόγω της καρδιοπροστατευτικής δράσης του, τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Εκτός από την καρδιά, η τακτική κατανάλωση σολομού έχει σημαντικά οφέλη για το δέρμα, το ανοσοποιητικό και τον εγκέφαλο.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Σκοτεινό: Το χωριό της Κρήτης όπου δεν καπνίζει κανείς. Ο «άγραφος» νόμος των κατοίκων που μένει αναλλοίωτος εδώ και 40 χρόνια

Στην Κρήτη, 22 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, υπάρχει ένα χωριό στο οποίο απουσιάζουν οι θεριακλήδες και εξαφανίστηκαν τα τασάκια.Το Σκοτεινό είναι το ελληνικό χωριό των μη καπνιστών.

Οκτώ παιχνίδια εμπνευσμένα από τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι στο παιδικό δωμάτιο πρέπει να υπάρχουν 7 – 12 παιχνίδια απ΄όλες τις κατηγορίες. Για παράδειγμα, ένα μουσικό όργανο, pom – pom, παζλ, τουβλάκια κ.λπ.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Πώς δημιουργήθηκε και πότε η Ελληνική Σημαία

Η ελληνική γη είναι γεμάτη με παραδόσεις όπου με την έλευση της Παγκοσμιοποίησης σιγά σιγά χάνονται. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το ψυχοκέρι της Σαρακοστής.

Οι επτά επιστημονικοί τρόποι για να χάσετε λίπος χωρίς… δίαιτα και γυμναστική!

Aπλές αλλαγές στον τρόπο ζωής με σημαντικό αντίκτυπο.
Απαιτεί χρόνο και αφοσίωση για να χάσει κανείς σωματικό λίπος με δίαιτα και άσκηση. Για κάποιους ανθρώπους με φορτωμένο πρόγραμμα, όπως οι εργαζόμενοι γονείς και οι φοιτητές, που προσπαθούν να χάσουν βάρος, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

20 παιδαγωγικοί τρόποι να απασχολήσετε ένα μικρό παιδί

Εύκολα, οικονομικά και παιδαγωγικά! Η διάσημη Ιταλίδα παιδαγωγός Maria Montessori συνιστούσε να παίζουμε με τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών παιχνίδια, τα οποία μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, χωρίς τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων αντικειμένων.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Κατακράτηση υγρών: Μέθοδοι για άμεση αντιμετώπιση

Ναι το μεγαλύτερο μέρος του σώματος αποτελείται από νερό. Ορισμένες φορές όμως προκαλείται πρήξιμο από κατακράτηση υγρών.
Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 60% νερό, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Το να αγκαλιάζετε τα παιδιά για καληνύχτα είναι τρόπος επικοινωνίας της αγάπης χωρίς να πείτε λέξη

Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ότι η ήσυχη συνέπεια ενός προγράμματος ύπνου είναι παρήγορη και κατευναστική για τα παιδιά τους, παρόλο που οι γονείς σπάνια σκέφτονται τις επιδράσεις που αυτό το πρόγραμμα και η ρουτίνα έχει στους ίδιους τους τους εαυτούς.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Τέσσερα πράγματα που μας μαθαίνουν τα άλμπατρος

Τα συμπαθή θαλασσοπούλια έχουν κάτι να μας διδάξουν για τη μακροημέρευση των ερωτικών σχέσεων.
Παρότι η ζωή τους είναι δύσκολη και μεταβλητή από την άποψη της γεωγραφίας τα εν λόγω πτηνά είναι μονογαμικά και περνούν όλη τη ζωή τους σε ζευγάρια. Για αυτό και ίσως κάτι να έχουν να πουν επί το ζήτημα των σχέσεων.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Οι Πελασγοί είναι οι εφευρέτες (και) του σκακιού! Βρέθηκαν «στρατιωτάκια» 6.600 χρόνων!

Επισήμως, μαθαίνουμε πως το σκάκι, το εφηύραν οι Βραχμάνοι…
Ασχέτως εάν το έπαιζαν και οι αρχαίοι Έλληνες, και οι Αιγύπτιοι…
Μια νέα ανακάλυψη, όμως, πάει τον πρόγονο του επιτραπέζιου αυτού δημοφιλούς παιγνιδιού, πολύ-πολύ πίσω…

Τα τέσσερα ψυχικά τραύματα που κουβαλάμε από τα παιδικά μας χρόνια

Δυστυχώς, αρκετά συχνά η συναισθηματική μας υγεία αρχίζει να ροκανίζεται από την παιδική μας ηλικία. Αυτό το πράγμα μας προκαλεί διάφορες φοβίες που μας προξενεί ένα μπλοκάρισμα στην καθημερινότητά μας.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

«Ζωντάνεψε» το πρώτο ρομπότ με κίνηση χωρίς GPS!

Μηχανικοί στη Γαλλία κατασκεύασαν το πρώτο ρομπότ που μπορεί να κινηθεί χωρίς να διαθέτει GPS. Αντί γι’ αυτό, διαθέτει μια καινοτόμο οπτική πυξίδα πολωμένου φωτός που προσανατολίζει το ρομπότ, καθώς και έναν οπτικό αισθητήρα κίνησης, ο οποίος μετράει την απόσταση που αυτό διανύει.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Γνωρίζατε ότι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός κατάγεται από την Κρήτη;

Όλοι γνωρίζουμε τον Διονύσιο Σολωμό, τον ποιητή εκείνον, ο οποίος έχει γράψει τον Εθνικό Ύμνο της χώρας μας, τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν».
Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι οι πρόγονοι του Διονυσίου Σολωμού ζούσαν και κατάγονταν από την Κρήτη;

Το κυνήγι των αρχαίων ναυαγίων από την Κωνσταντινούπολη ως την Αίγυπτο. «Ονειρο» η εύρεση ελληνικής τριήρους

Αρχαιολόγοι, ερευνητές αλλά και φίλοι της περιπέτειας και των καταδύσεων μοιράζονται το όνειρο της ανακάλυψης ενός ναυαγίου.
Όχι τόσο για τους θρυλούμενους θησαυρούς που μπορεί να έχουν στα αμπάρια τους, αλλά κυρίως για τις απαντήσεις που μπορούν να προσφέρουν ως προς την ναυπηγική και τις γνώσεις των αρχαίων στην ναυσιπλοΐα.

Βατόμουρα: Πέντε σημαντικοί λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα βατόμουρα έχουν χαρακτηριστεί «υπερτροφή» λόγω των ευεργετικών για τον οργανισμό ιδιοτήτων που συγκεντρώνουν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βατόμουρα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά περιέχουν και θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνη C, φυτικές ίνες, τανίνες, αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, μαγγάνιο, λουτεΐνη και φυλλικό οξύ.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Δείτε γιατί και… πόση κανέλα πρέπει να βάλετε στη ζωή σας!

Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Η ιστορία της κανέλας μας πάει πίσω στον χρόνο, καθώς χρησιμοποιούνταν ευρέως ως «φάρμακο» για διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βρογχίτιδας.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Το μαγείρεμα «μολύνει» τον αέρα του σπιτιού!

Η ποιότητα του αέρα γίνεται χειρότερη και από... το Νέο Δελχί!
Οι δουλειές του νοικοκυριού όπως το μαγείρεμα και η «φασίνα» δημιουργούν σημαντική χημική ρύπανση, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα πτητικών ουσιών και μικροσωματιδίων μέσα στο σπίτι, με συνέπεια η ποιότητα του αέρα μέσα σε αυτό να είναι χειρότερη μερικές φορές και από εκείνη σε μια μολυσμένη πόλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

SOS επιστημόνων: Επικίνδυνα τα αναψυκτικά διαίτης!

Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων διαίτης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες.
Δύο ή περισσότερα αναψυκτικά με επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες ημερησίως αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 25% και των καρδιακών παθήσεων κατά 33%, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Στο «Ίδρυμα Στασινόπουλος» με 116.000 ευρώ ο «Όρκος του Κολοκοτρώνη»!

Ο Γεώργιος Πραχαλιάς έγραψε: «Οι Αρκάδες έκαναν το καθήκον τους.

Πληροφορίες απ' το πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του 21

Είχαν περάσει ήδη είκοσι χρόνια απ' την εκτέλεση του Ρήγα.
Ο Θούριος όμως ήταν στο στόμα όλων των Ελλήνων λίγο πριν την επανάσταση. Δε δίσταζαν δε να το τραγουδούν και μπρος στους Τούρκους. Οι Τούρκοι ( μπουνταλάδες γαρ) δεν ήξεραν τι έλεγε ούτε νοιάστηκαν να μάθουν τι έλεγε και προξενούσε φρενίτιδα στους Έλληνες. Νόμιζαν πως έλεγε κάτι για την Παναγία!

«Καρκινογόνες» οι πόλεις της Ελλάδας - Ο καρκίνος θα γίνει πρώτη αιτία θανάτου

Τη λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στη δημιουργία «πόλεων ελεύθερων καρκίνου» και την ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό όλων των φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη επιδημιολογική απειλή, επισήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ογκολόγος-παθολόγος Γιάννης Μπουκοβίνας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Επιλέγουμε την υγεία, κερδίζουμε ζωή».

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Πώς θα σταματήσετε την πείνα σας σε μόλις… δύο λεπτά!

Και μόνο η μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου μπισκότου, αρκεί για να μας «προκαλέσει» να το καταβροχθίσουμε.
Τι θα άλλαζε όμως αν γνωρίζαμε ότι η λύση για να ξεπεράσουμε αυτή την ακατανίκητη επιθυμία μας είναι τόσο απλή όσο να απολαύσουμε τη μυρωδιά του λίγο περισσότερο;

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Πώς βγήκε η φράση «Όποιον πάρει ο Χάρος» και ποια η σχέση με τον Κολοκοτρώνη

Πολύ συχνά οι Αρματολοί του 1821 έπαιζαν μεταξύ τους ένα επικίνδυνο παιχνίδι, που στοίχισε πολλές φορές τη ζωή παλληκαριών.

Guardian: «Ψηφιακός γκάνγκστερ» το Facebook για παραπληροφόρηση

Μετά από έρευνες δύο ετών, η βρετανική κοινοβουλευτική Επιτροπή Ψηφιακού Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού για την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις χαρακτηρίζει το Facebook «ψηφιακό γκάνγκστερ», γράφει ο Guardian.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Μία άγνωστη ιστορία της μάχης των Θερμοπυλών: Ένας από τους 300 του Λεωνίδα πολέμησε τυφλός

Ένας από τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα πολέμησε τυφλός. Ο Εύρυτος αρνήθηκε να επιστρέψει πίσω στην Σπάρτη και στάθηκε απέναντι στους Πέρσες στη μάχη των Θερμοπυλών.

Το χαμόγελο μειώνει το στρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που χαμογελούν είναι σε θέση να βγουν από στρεσογόνες καταστάσεις πιο γρήγορα απ’ ότι οι σκυθρωποί και συννεφιασμένοι άνθρωποι. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να έχετε μονίμως ένα γνήσιο χαμόγελο στο πρόσωπό σας όλη την ημέρα, αλλά ακόμα κι αν προσποιείστε τα αποτελέσματα είναι ίδια!

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Βυζαντινές συνταγές και Σαρακοστιανή διατροφή

O γάρος ή το γάρον, λικουάμεν ή αβδώμιον αποτελούσε την κατ' εξοχήν σάλτσα ή περίχυμα των Βυζαντινών. Γνωστός ήδη από την ύστερη αρχαιότητα χρησιμοποιείται ακόμη ευρύτερα κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Πρόκειται για παρασκεύασμα με βάση τα εντόσθια των ψαριών ή και ολόκληρα ψάρια μικρά (αθερίνες, λεπτές τρίγλιες) ή μεγάλα (σκουμπριά, σαβρίδια).

Θυμάρι για την γρίπη, τον πονόλαιμο, το κρυολόγημα, τη βρογχίτιδα, το βήχα

Θυμάρι:
Η εποχή του κρύου,των κρυολογημάτων,των ιώσεων και της γρίπης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και όταν αρχίζουμε να έχουμε λίγο γαργάλημα στο λαιμό γνωρίζουμε ότι είναι μία προειδοποίηση για πονόλαιμο και 
βέβαια είναι η στιγμή για θυμάρι.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Απλοί τρόποι εκμάθησης ορθογραφίας

Δύσκολο πράγμα η ορθογραφία, ειδικά στις πρώτες τάξεις του σχολείου. Πολλά παιδιά βρίσκονται συχνά μπροστά σε αξεπέραστα εμπόδια και οι γονείς και δάσκαλοι από την άλλη πλευρά αδυνατούν να βοηθήσουν.
Το κάθε παιδί μαθαίνει ορθογραφία με διαφορετικό τρόπο. Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται είναι η δυσορθογραφία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
Το δύσκολο είναι ότι ενώ ξέρουν τον κανόνα, τον ξεχνούν όταν γράφουν!

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Γιατί καπνίζει ο έφηβος και πώς θα τον βοηθήσετε

Εννιά στους δέκα καπνιστές κάπνισαν το πρώτο τους τσιγάρο στην εφηβεία και κάθε μέρα που περνά, πάνω από 3.200 νέοι δοκιμάζουν το πρώτο τους τσιγάρο. Μπορούμε όμως να κατανοήσουμε γιατί οι έφηβοι ξεκινούν αυτήν την τόσο βλαβερή συνήθεια;

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να παίρνει άριστα στα τεστ

Τα τεστ είναι η μέθοδος του δασκάλου να τσεκάρει αν ο μαθητής προσέχει στην τάξη και μελετά στο σπίτι. Τα παιδιά μαθαίνουν έτσι από τα λάθη τους και μαθαίνουν πώς να διαχειριστούν το απροσδόκητο. Μέσα από την εξάσκηση και την προετοιμασία, τα παιδιά συνηθίζουν στο τεστ και μαθαίνουν πώς να βασίζονται στις δικές τους ικανότητες.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Η τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JNCI Cancer Spectrum εντόπισε μια σύνδεση μεταξύ του παρατεταμένου χρόνου καθιστικής ζωής όση ώρα βλέπουμε τηλεόραση και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Η φωνή μας φανερώνει τον χαρακτήρα μας

Η φωνή μας «μιλάει» για μας καλύτερα από εμάς - Δύο συλλαβές αρκούν για να αποκαλύψουν τον χαρακτήρα μας.
Ακόμη και μία τυπική λέξη μας αρκεί για να σχηματίσει κάποιος στο μυαλό του μια αρχική ιδέα για εμάς, όσον αφορά την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθησή μας, αλλά και να αισθανθεί φιλικότητα, κίνδυνο ή σιγουριά, υποστηρίζει μία νέα ενδιαφέρουσα έρευνα.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Η σημασία του να παίζετε με το παιδί σας – 10-20 λεπτά καθημερινά αρκούν!

Πολλά έχουν γραφεί για τη σημασία που έχει το παιχνίδι στη ζωή των παιδιών.
Βοηθάει στην ανάπτυξη γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στη δημιουργικότητα και τη φαντασία, στην αυτοσυγκράτηση και τον αυτοέλεγχο, στην εκτόνωση.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Τι πρέπει να ξέρετε όσοι οδηγείτε και έχετε στο Ι.Χ το σκύλο σας

Η έρευνα βασίστηκε σε κατόχους σκύλων που οδηγούν έχοντας τα σκυλιά τους ελεύθερα στα Ι.Χ τους. Στην έρευνα της onepoll.com, που έγινε τον Νοέμβριο του 2018, συμμετείχαν 5.000 κάτοχοι σκύλων από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Η ιστορία του κρουασάν

Το κρουασάν είναι ένα δημοφιλές προϊόν ζύμης, που τα τελευταία χρόνια τείνει να πάρει την θέση του σάντουιτς, στην κατηγορία του γρήγορου φαγητού.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Τόσο νερό πρέπει να πίνετε πριν το γεύμα για να χάνετε 1 κιλό/μήνα χωρίς δίαιτα

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία μας. Μας βοηθάει να αποβάλλουμε τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα, λιπαίνει τις αρθρώσεις, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Ενεργειακά ροφήματα: Δείτε πέντε επιπτώσεις στον οργανισμό

Πριν πιείτε το επόμενο ενεργειακό ποτό, γνωρίστε τις όχι και τόσο αθώες επιδράσεις του στο σώμα σας.
Παρά τους γνωστούς κινδύνους που εγκυμονούν τα ενεργειακά ποτά για την υγεία, η κατανάλωσή τους αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς σε παγκόσμια κλίμακα.
Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν κοινά συστατικά, πολλά από τα οποία μπορούν να βλάψουν την υγεία.