Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων διαίτης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες.
Δύο ή περισσότερα αναψυκτικά με επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες ημερησίως αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 25% και των καρδιακών παθήσεων κατά 33%, σύμφωνα με νέα ευρήματα. Μάλιστα, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν τα καταναλώνουν ποτέ, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι κατά 16% υψηλότερος για όσους καταναλώνουν αναψυκτικά.
Ο Δρ Yasmin Mossavar-Rahmani, επικεφαλής της μελέτης στο Κολέγιο Ιατρικής του Albert Einstein στο Bronx της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι με καλές προθέσεις, ειδικά εκείνοι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, εντάσσουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, στη διατροφή τους. Η έρευνά μας όπως και άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να μην είναι ακίνδυνα και ότι η υψηλή κατανάλωση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων».
Οι καρδιακές παθήσεις εντοπίζονται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με το αίμα στενεύουν και αυξάνετε ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, στηθάγχης και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η καρδιακή προσβολή σημειώνεται όταν η αρτηρία μπλοκάρει, εμποδίζοντας το αίμα να περάσει - και ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο παρεμποδίζεται με παρόμοιο τρόπο.
Ο Δρ Mossavar-Rahmani τόνισε ότι παρότι τα ευρήματά τους δείχνουν μια σύνδεση, δεν αποδεικνύουν ότι τα ποτά με δίαιτα προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακά προβλήματα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke, περιελάμβανε δεδομένα από 81.714 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (ηλικίας 50-79 ετών στην αρχή της μελέτης) και οι οποίες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 12 χρόνια.
Μια μερίδα ποτού διατροφής θεωρήθηκε ως 355ml. Ο Δρ Μόσαβαρ-Ραχμάνι δήλωσε ότι η μελέτη δεν είχε εξετάσει μεμονωμένα τεχνητά γλυκαντικά, λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα ποια είδη τεχνητών γλυκαντικών ποτών κατανάλωναν, έτσι δεν γνωρίζουμε ποια τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι επιβλαβή και ποια μπορεί να είναι αβλαβή».
«Είναι γνωστό ότι τα ζαχαρούχα ποτά δεν είναι μόνο κακά για τα δόντια μας, αλλά και για τη δίαιτα μας προσθέτοντας πολλές θερμίδες στην καθημερινή μας κατανάλωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάθουμε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και αυτή η μελέτη ορθά υποδεικνύει ότι τα ποτά δίαιτας δεν μας κάνουν κανένα αγαθό, είναι μια μελέτη “παρατήρησης”. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε γιατί αυτά τα ποτά μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής και κυκλοφορικής νόσου. Για να κατανοήσουμε σίγουρα τη σχέση μεταξύ ποτών διατροφής και κινδύνου ασθενειών, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας προσφέρει μια πολύτιμη συμβουλή: Αφήστε το αναψυκτικό με ζάχαρη και αντικαταστήστε το για νερό. Το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει γι 'αυτό».
Ο Δρ Rachel Johnson, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, δήλωσε: «Δυστυχώς, η τρέχουσα έρευνα δεν παρέχει επαρκείς αποδείξεις για να γίνει διάκριση μεταξύ των επιδράσεων των διαφόρων γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων στην καρδιά και την υγεία του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη μελέτη αυτή προσθέτει τα στοιχεία ότι ο περιορισμός της χρήσης των διατροφικών ποτών είναι το πιο συνετό πράγμα που πρέπει να κάνετε για την υγεία σας».
Επιμέλεια/απόδοση Γιώργος Καλλίνης
Δύο ή περισσότερα αναψυκτικά με επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες ημερησίως αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 25% και των καρδιακών παθήσεων κατά 33%, σύμφωνα με νέα ευρήματα. Μάλιστα, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν τα καταναλώνουν ποτέ, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι κατά 16% υψηλότερος για όσους καταναλώνουν αναψυκτικά.
«Τα ποτά διαίτης ΔΕΝ είναι αβλαβή»
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση σε όσους κάνουν δίαιτα.Ο Δρ Yasmin Mossavar-Rahmani, επικεφαλής της μελέτης στο Κολέγιο Ιατρικής του Albert Einstein στο Bronx της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι με καλές προθέσεις, ειδικά εκείνοι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, εντάσσουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, στη διατροφή τους. Η έρευνά μας όπως και άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να μην είναι ακίνδυνα και ότι η υψηλή κατανάλωση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων».
Οι καρδιακές παθήσεις εντοπίζονται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με το αίμα στενεύουν και αυξάνετε ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, στηθάγχης και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η καρδιακή προσβολή σημειώνεται όταν η αρτηρία μπλοκάρει, εμποδίζοντας το αίμα να περάσει - και ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο παρεμποδίζεται με παρόμοιο τρόπο.
Οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο
Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε μια μεγάλη μελέτη για γυναίκες και αποκαλύπτουν ότι ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ εκείνοι που πίνουν δύο ή περισσότερα ποτά διατροφής την ημέρα, ενώ είναι επίσης παχύσαρκοι έχουν πάνω από διπλάσιο του φυσιολογικού κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.Ο Δρ Mossavar-Rahmani τόνισε ότι παρότι τα ευρήματά τους δείχνουν μια σύνδεση, δεν αποδεικνύουν ότι τα ποτά με δίαιτα προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακά προβλήματα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke, περιελάμβανε δεδομένα από 81.714 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (ηλικίας 50-79 ετών στην αρχή της μελέτης) και οι οποίες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 12 χρόνια.
Μια μερίδα ποτού διατροφής θεωρήθηκε ως 355ml. Ο Δρ Μόσαβαρ-Ραχμάνι δήλωσε ότι η μελέτη δεν είχε εξετάσει μεμονωμένα τεχνητά γλυκαντικά, λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα ποια είδη τεχνητών γλυκαντικών ποτών κατανάλωναν, έτσι δεν γνωρίζουμε ποια τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι επιβλαβή και ποια μπορεί να είναι αβλαβή».
Απαιτείται περισσότερη έρευνα
Ο Tracy Parker, ανώτερος διαιτολόγος στο British Heart Foundation, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση του συνδέσμου που βρέθηκε στη μελέτη.«Είναι γνωστό ότι τα ζαχαρούχα ποτά δεν είναι μόνο κακά για τα δόντια μας, αλλά και για τη δίαιτα μας προσθέτοντας πολλές θερμίδες στην καθημερινή μας κατανάλωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάθουμε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και αυτή η μελέτη ορθά υποδεικνύει ότι τα ποτά δίαιτας δεν μας κάνουν κανένα αγαθό, είναι μια μελέτη “παρατήρησης”. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε γιατί αυτά τα ποτά μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής και κυκλοφορικής νόσου. Για να κατανοήσουμε σίγουρα τη σχέση μεταξύ ποτών διατροφής και κινδύνου ασθενειών, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας προσφέρει μια πολύτιμη συμβουλή: Αφήστε το αναψυκτικό με ζάχαρη και αντικαταστήστε το για νερό. Το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει γι 'αυτό».
Λιγότερες θερμίδες; Πιείτε νερό!
Η αμερικανική ένωση καρδιολογίας δημοσίευσε πρόσφατα ένα πόρισμα που διαπιστώνει ότι υπήρξε ανεπαρκής επιστημονική έρευνα για να αποδείξει αν τα ζαχαρούχα ποτά διαίτης επηρεάζουν ή όχι τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Όμως συμβουλεύει ότι το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες!Ο Δρ Rachel Johnson, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, δήλωσε: «Δυστυχώς, η τρέχουσα έρευνα δεν παρέχει επαρκείς αποδείξεις για να γίνει διάκριση μεταξύ των επιδράσεων των διαφόρων γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων στην καρδιά και την υγεία του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη μελέτη αυτή προσθέτει τα στοιχεία ότι ο περιορισμός της χρήσης των διατροφικών ποτών είναι το πιο συνετό πράγμα που πρέπει να κάνετε για την υγεία σας».
Επιμέλεια/απόδοση Γιώργος Καλλίνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου