Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Πώς δημιουργήθηκε και πότε η Ελληνική Σημαία

Η ελληνική γη είναι γεμάτη με παραδόσεις όπου με την έλευση της Παγκοσμιοποίησης σιγά σιγά χάνονται. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το ψυχοκέρι της Σαρακοστής.

Δεκατέσσερα χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821 είχε φτιαχτεί η πρώτη Ελληνική Σημαία του λευκού Σταυρού σε γαλάζιο φόντο, σε μια μυστική σύναξη Οπλαρχηγών, Καπεταναίων και παλληκαριών, στο ιστορικό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στην Σκιάθο, το οποίο χτίστηκε εκεί από ευσεβείς Κολλυβάδες και τον Ηγούμενό τους Ιερομόναχο Όσιο Νήφωνα το 1794, για να ολοκληρωθεί το 1806.

Έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 1807, θα ορκιστούν στο Μοναστήρι αυτό ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Παπαθύμιος Βλαχάβας, ο Γιάννης Σταθάς, ο Νικοτσάρας, ο Σκιαθίτης διδάσκαλος του Γένους Επιφάνιος – Στέφανος Δημητριάδης αλλά και άλλοι πολλοί Οπλαρχηγοί για εκείνον τον πρώιμο Αγώνα της Ελευθερίας!

Εκεί φτιάχτηκε τότε (1807) και ευλογήθηκε η πρώτη Ελληνική σημαία, γαλανή σαν τον ουρανό, με λευκό Σταυρό στην μέση – η ουράνια σημαία του «εν τούτω νίκα» του Αγίου Κωνσταντίνου – από τα χέρια του ηγουμένου Οσίου Νήφωνος, μιας συγκλονιστικής, γενναίας και άγιας μορφής, που έκανε το Μοναστήρι της Παναγίας Ευαγγελίστριας προπύργιο του Γένους, σπέρνοντας πολύ πριν την Φιλική Εταιρεία στις καρδιές των καπεταναίων το μεγάλο ποθούμενο! Ξεκινώντας 14 χρόνια πριν το 1821, την Επανάσταση πριν την Επανάσταση!

Ήταν τότε που ο διάδοχος του ατρόμητου Νικοτσάρα, ο Καπετάν Ιωάννης Σταθάς, συνεχίζοντας το όραμα του πρώτου που είχε τραυματιστεί βαριά και με εντολή του, θα καταφέρει να ετοιμάσει στη Σκιάθο τον πρώτο Ελληνικό Πολεμικό – Καταδρομικό Στόλο – μετά εκείνον του θρυλικού Λάμπρου Κατσώνη – με 75 μικρά πλοιάρια και 1.400 παλικάρια, να υψώσει στις κεραίες τους την γαλανόλευκη σημαία του Σταυρού και να κινήσει να χτυπήσει τους Τούρκους μέσα στον ίδιο τον Ελλήσποντο!

Δυστυχώς όμως ο πόλεμος Ρωσίας – Τουρκίας είχε τελειώσει και αποδεσμευμένες δύο τουρκικές κορβέτες και μια φρεγάτα, με τις μακρύτερες κανονιές τους τους πήραν στο κυνήγι, φέρνοντάς τους πίσω, μέχρι την Σκιάθο, όπου – όπως διηγείται ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης που συμμετείχε στις καταδρομές του Σταθά και έχει πάει και στον Άγιον Όρος – τους γλύτωσε μια αγγλική φρεγάτα την οποία ειδοποίησαν, βουλιάζοντας τις δύο κορβέτες και αιχμαλωτίζοντας την φρεγάτα των Τούρκων!

Η Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας της Σκιάθου είναι η «Αγία Λαύρα» των Β. Σποράδων!
Το πρώτο πυροφάνι του μεγάλου 1821!
Η πρώτη καμπάνα του Ξεσηκωμού των Ελλήνων!
Η πρώτη Σημαία του Γένους!
Ο ευλογημένος τόπος του Οσίου Νήφωνα (+28 Δεκεμβρίου) προστάτη της Σκιάθου, από τον οποίο είχε δει πολλά συγκλονιστικά θαύματα ο τρομερός Νικοτσάρας και μεταστράφηκε έτσι σε γίγαντα της Ελευθερίας!

Το ιστορικό Μοναστήρι πανηγυρίζει, όπως φανερώνει και η ονομασία του, κατά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στις 25 Μαρτίου, που είναι και Εθνική Εορτή της Ελλάδας!
ο απόγευμα της παραμονής, στις 24 Μαρτίου, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε οπωσδήποτε εκεί την επετειακή εκδήλωση της πρώτης Ελληνικής Σημαίας και την αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1807 από τον Όσιο Νήφωνα!

Το Μοναστήρι πανηγυρίζει επίσης τον 15Αύγουστο. Την παραμονή το βράδυ, 8.00 – 10.00, μην χάσετε τα κατανυκτικά Εγκώμια της Θεοτόκου και την έξοδο και περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, της μάνας του Χριστού και της Ελλάδας!

Επισκεφθείτε απαραιτήτως το εκπληκτικό Μουσείο της Ι. Μονής,ξεκουραστείτε στο παραδοσιακό καφενείο, δοκιμάστε τα αγνά προϊόντα της, όπως π.χ. το βιολογικό ελαιόλαδο και τον «Αλυπιακό Οίνο», που κατά τον μεγάλο Σκιαθίτη Παπαδιαμάντη «ανακουφίζει τις λύπες» και βιώστε στο πέτρινο αυτό κάστρο του ουρανού, τα νάματα της Ορθοδοξίας και της Ελλάδας, που φτερώνουν ψυχή και πνεύμα, μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, παρέα με τα κανόνια του Αγώνα και τα αγνάντια της θάλασσας! (τηλέφωνο Ι. Μονής 24270 22012).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου