Δέκα φράσεις που οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να λένε στα παιδιά τους
Η ανατροφή των παιδιών είναι μια δύσκολη υπόθεση και όλες αυτές τις υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιώσετε, την καθιστά ακόμα πιο δύσκολη.
Δυστυχώς όλο αυτό το άγχος μπορεί μερικές φορές να εκδηλωθεί με τρόπους που δεν σκοπεύετε – όπως να πείτε πράγματα που δεν εννοείτε. Εάν θέλετε να διατηρήσετε τη σχέση σας με τα παιδιά σας σε σταθερή βάση, διαβάστε για τα πράγματα που οι γονείς δεν πρέπει να λένε στα παιδιά τους.
“Είσαι εγωιστής.”
Ενώ όλα τα παιδιά μπορούν να συμπεριφέρονται εγωιστικά, λέγοντάς τους ότι είναι εγωιστές, μπορεί να προκαλέσει δια βίου τραύμα. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ξεκάθαροι ότι είναι απογοητευμένοι με το τι έκανε το παιδί τους και όχι με το ποιος είναι ως άτομο.
“Μακάρι να μην είχες γεννηθεί ποτέ.”
Ανεξάρτητα από το πόσο απογοητευμένοι είστε με το παιδί σας, δεν είναι ποτέ αποδεκτό να φτάσετε στο βαθμό που του λέτε ότι εύχεστε να μην είχε γεννηθεί. Όταν αισθάνεστε αρκετά απογοητευμένοι για να πείτε κάτι τόσο επίπονο, απλώς απομακρυνθείτε και μείνετε για λίγο μόνοι σας, μέχρι να ηρεμήσετε.
“Γιατί δεν μπορείς να μοιάζεις περισσότερο με τον αδερφό σου;”
Η αδελφική αντιπαλότητα των είναι ένα ακόμη μέρος της ανάπτυξης σε πολλές οικογένειες, αλλά όταν οι γονείς την προωθούν ενεργά μεταξύ των παιδιών τους, είναι πάντα καταστροφικό. Αυτό μπορεί να κάνει το παιδί να πιστέψει ότι είναι με κάποιο τρόπο ελαττωματικό.
“Είσαι ηλίθιος.”
Αν δεν θέλετε να βλάψετε μόνιμα τη σχέση σας με τα παιδιά σας, μην τους πείτε ποτέ ότι είναι ηλίθια. Ίσως να το λέτε σε στιγμές απογοήτευσης ή θυμού, αλλά το τραύμα που θα προκαλέσετε μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια. Μπορεί να αλλάξει τις βασικές πεποιθήσεις ενός παιδιού για τον εαυτό του σε αρνητική κατεύθυνση.
“Είσαι ο άντρας του σπιτιού.”
Ακόμα κι αν το λέτε για αστείο, μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά ένα παιδί, ειδικά όταν ήδη αντιμετωπίζει κάποιο το άγχος, όπως ένα διαζύγιο. Αυτή η φράση ασκεί υπερβολική πίεση στο παιδί για να εκπληρώσει έναν ρόλο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ακόμη.
“Τι έκανες στον εαυτό σου;”
Παρόλο που μπορεί να μην είστε οπαδός του νέου χρώματος μαλλιών ή του σκουλαρίκι που φόρεσε, όταν όμως ξεκινάτε μια συζήτηση με κατηγορηματική ερώτηση όπως αυτή, διακόπτετε την επικοινωνία αμέσως. Τα παιδιά μπορούν να πιστέψουν ότι αν δεν είναι αρκετά καλά για τον γονέα τους, δεν θα είναι αρκετά καλά για κανέναν.
“Σταμάτα να κλαις.”
Μπορεί να τους προκαλέσει σύγχυση να ακούσουν ότι αυτό που νιώθουν δεν είναι σωστό και μπορεί επίσης να τους κάνει λιγότερο πιθανό να θέλουν να έρθουν να σας πουν πώς αισθάνονται στο μέλλον, εάν δυσκολεύονται με κάτι.
“Μην κάνεις σαν μωρό.”
Η ωριμότητα προέρχεται από την εμπειρία – όχι από το να λέτε στα παιδιά σας ότι ενεργούν ανώριμα. Το να λέτε τέτοια πράγματα μπορεί να είναι επιζήμια για τα παιδιά, διότι ακυρώνει τα συναισθήματά τους.
“Δεν σε πιστεύω.”
Εάν θέλετε τα παιδιά σας να αισθάνονται άνετα και να σας ανοίγονται, θα ήταν καλό να ξεκινήσετε με αποδοχή, όταν προσπαθούν να σας πουν κάτι. Εάν όμως λέτε αυτή τη φράση, ξεκινάτε με δυσπιστία υποθέτοντας ότι το παιδί σας λέει ψέματα και αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σχέση σας. Αντ ‘αυτού ζητήσετε του να σας παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην προώθηση μιας παραγωγικής συζήτησης.
“Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείς.”
Όλοι έχουμε τους δικούς μας φόβους και ανησυχίες και λέγοντας στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να φοβούνται, δεν ισχύει. Με αυτή την φράση όχι μόνο απορρίπτετε τα συναισθήματά τους, αλλά στέλνετε το μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου