Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν η φλεγμονή λέμε ότι είναι χρόνια και αποτελεί απειλή για το σώμα μας.
Τι εννοούμε όμως μιλώντας για απειλή; Η χρόνια φλεγμονή προκαλεί και ευνοεί ακόμα και σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, άνοια, κατάθλιψη, αρθρίτιδα, διαβήτη και καρκίνο. Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή και τις θεραπείες που μπορεί να μας προσφέρει ο γιατρός, οι άνθρωποι δεν έχουμε άλλο φυσικό μέσο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φλεγμονών πέρα από τον τρόπο ζωής, την άσκηση και τη διατροφή.
Σύμφωνα με τον Dr. Frank Hu, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ: «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα και στα ροφήματα μπορεί άλλοτε να ευνοούν τη φλεγμονή και άλλοτε να την καταστέλλουν». Ο ίδιος μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές ως προς το διατροφολόγιό μας. Αναφέρει ποιες είναι εκείνες οι τροφές που ευνοούν τις φλεγμονές και είναι καλύτερο να μειώσουμε, ακόμα και να διακόψουμε την κατανάλωσή τους:
- Μαγειρικό λίπος
- κόκκινο κρέας και ειδικά επεξεργασμένο
- αναψυκτικά με ζάχαρη
- τηγανητές τροφές, όπως πατάτες
- επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί και γλυκά όπως κέικ
- Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- τις ντομάτες
- τα φυλλώδη σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι
- τους ξηρούς καρπούς
- τα φρούτα,
- τα λιπαρά ψάρια, όπως τον σολομό, τον τόνο και τις σαρδέλες και
- τον καφέ.
iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου