Σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας, το προσδόκιμο ζωής δεν μειώνεται κατά μέσο όρο απλώς μερικά χρόνια, αλλά κατά μια ολόκληρη δεκαετία ή και περισσότερο. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι οι ερευνητές αναζητούν κάποιο φάρμακο που θα αναστρέψει την κατάσταση στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι, μετά από όλα αυτά τα χρόνια έρευνας, βρήκαν επιτέλους ένα φάρμακο που ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι θα αλλάξει τα πάντα στην απώλεια βάρους: την σεμαγλουτίδη (semaglutide).
Απώλεια βάρους: Τι έδειξαν έρευνες για την σεμαγλουτίδη
Η σεμαγλουτίδη είναι εγκεκριμένη ως θεραπεία για τον έλεγχο του υψηλού σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αλλά για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, οι ερευνητές την χρησιμοποίησαν ως μακροπρόθεσμη φαρμακευτική αγωγή απώλειας βάρους.Τα ευρήματά τους ήταν εντυπωσιακά:
τα 3/4 των ατόμων που έλαβαν δόση 2,4 mg σεμαγλουτίδης για περίοδο 68 εβδομάδων έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού τους βάρους και
περισσότερο από το 1/3 των συμμετεχόντων έχασαν τουλάχιστον το 20% του συνολικού τους βάρους
από 1.961 συμμετέχοντες συνολικά, εκείνοι που έλαβαν σεμαγλουτίδη έχασαν κατά μέσο όρο το 14,9% του βάρους τους σε σύγκριση με μείωση μόλις 2,4% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου
«Κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει καν πλησιάσει σε αυτά τα επίπεδα απώλειας βάρους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Rachel Batterham, καθηγήτρια παχυσαρκίας, διαβήτη και ενδοκρινολογίας στο University College London (UCL). “Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν μέσω φαρμακευτικής αγωγής αυτό που ήταν μέχρι σήμερα εφικτό μόνο με χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους”, πρόσθεσε.
Πώς λειτουργεί η σεμαγλουτίδη
Η σεμαγλουτίδη δρα μιμούμενη μια ορμόνη γνωστή ως γλυκαγονοειδές πεπτίδιο-1 (glucagon-like peptide-1, ή GLP-1). Είναι μια ορμόνη την οποία το έντερο απελευθερώνει φυσικά στην κυκλοφορία του αίματος μετά τα γεύματα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι παίρνουν σεμαγλουτίδη νιώθουν μείωση της πείνας και αύξηση στην πληρότητα μετά τα γεύματα. Αυτά καθιστούν πολύ ευκολότερη την μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και εν τέλει του σωματικού βάρους.Ωστόσο, το 74% όσων έλαβαν σεμαγλουτίδη ανέφερε τουλάχιστον μία ανεπιθύμητη παρενέργεια, όπως ναυτία, έμετος ή δυσκοιλιότητα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιδράσεων του φαρμάκου.
Iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου