Η λεβάντα ως βότανο είναι ένα από τα πιο γνωστά που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιείτο για τον αρωματισμό και τον καθαρισμό των λουτρών από τους Ρωμαίους και η ονομασία της προέρχεται από τη λατινική λέξη «lavare», που σημαίνει «πλένω», υπάρχουν όμως αναφορές για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και στην αρχαία Ελλάδα.
Είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (labiatae) και το γνωστότερο γένος είναι η Lavandula angustifolia, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη από τα Κανάρια Νησιά, την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες. Η λεβάντα χρησιμοποιείται από τους λαούς της Μεσογείου για περισσότερα από 2.500 χρόνια, ενώ φαίνεται να εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας γύρω στο 600 π.Χ.
Χρήσεις της λεβάντας στην αρχαία Ελλάδα
Ο Διοσκουρίδης ο Αναζαρβέας (1ος μ.Χ. αιώνας) στο διάσημο σύγγραμμα του De Materia Medica αναφέρει πως η κατανάλωση λεβάντας βοηθάει στην ανακούφιση από τη δυσπεψία, τους πονοκεφάλους και τον ερεθισμό του λαιμού. Επίσης, τη θεωρούσε κατάλληλη για εξωτερική χρήση ως προς τον καθαρισμό πληγών και την ανακούφιση από καψίματα και δερματικές παθήσεις.Ως προς το είδος Lavandula Stoechas αναφέρει: «… γεννάται εν τοις κατά Γαλάτιαν νήσοις αντίκρυ Μασσαλίας, καλούμενας Στοίχασιν, όθεν και την επωνυμίαν έσχηκεν». Αναφέρει δε ότι με τη λεβάντα έφτιαχναν ένα κρασί τον «στοιχαδίτης οίνος» και το «στοιχαδικό ξύδι» τα οποία τα χρησιμοποιούσε στην επιληψία αλλά και για την ψύξη των πλευρών και των νεύρων. Επιπλέον συνιστούσε τη λεβάντα για πόνους του θώρακα.
Τη λεβάντα χρησιμοποίησαν μετά τους αρχαίους Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Οι στρατιώτες κουβαλούσαν μαζί τους λεβάντα στις εκστρατείες για να περιποιούνται τραύματα. Επίσης, την άπλωναν σε δωμάτια ασθενών για να «καθαρίζουν» τον αέρα.
Η λεβάντα «ξεχάστηκε» για αιώνες αλλά έκανε την εμφάνιση της ξανά στα μέσα του Μεσαίωνα. Μοναχοί την καλλιέργησαν σε μοναστήρια και αξιοποίησαν τις ιδιότητες της, για να φτάσουμε τον περασμένο αιώνα όταν αξιοποιήθηκε στην αρωματοθεραπεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αλλεπάλληλες κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν και ιατρικά τις θεραπευτικές της χρήσεις.
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη λεβάντα νάρδο, από την πόλη Νάρδα της Συρίας και τη χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό τον λουτρών τους αλλά και για τον καλλωπισμό του δέρματος. Οι Έλληνες ανακάλυψαν νωρίς ότι, αν τα άνθη της λεβάντας συνθλιβούν και καούν, τότε ο καπνός που απελευθερώνεται είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικός. Σύμφωνα με αναφορές, η λεβάντα φαίνεται να εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας γύρω στο 600 π.Χ. Στην Αγγλία και στις ΗΠΑ πήγε τον 16ο και 17ο αιώνα. Ιδιαίτερες αναφορές για τη λεβάντα υπάρχουν ακόμα και στον Χριστιανισμό.
Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει τρεις κύριες χρήσεις: ως αντισηπτικό, ως αναλγητικό, και ως ηρεμιστικό. Πάμε να δούμε τους δέκα τρόπους που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητα μας.
1. Χαλαρωτικό: Εισπνεύστε βαθιά το άρωμα της, και αφήστε τα αρωματικά μόρια να μεταφερθούν προς τη συναισθηματική αποθήκη του εγκεφάλου, την αμυγδαλή, έχοντας άμεση επίδραση στο σώμα και το πνεύμα. Από τις πιο γνωστές χρήσεις της λεβάντας, το αιθέριο έλαιο της με αυτόν τον τρόπο απαλύνει το άγχος και το στρες και ηρεμεί τα παιδιά. Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγο έλαιο σε έναν λύχνο (καυστήρα αιθέριων ελαίων) και να το τοποθετήστε στο παιδικό δωμάτιο, για να τα βοηθήσει να κοιμηθούν. Χρησιμοποιείται και με την προσθήκη λίγου λαδιού, τρίβοντας το στους κροτάφους, τους καρπούς και τα πέλματα.
2. Αντισηπτικό: Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή συνδυαστικά με άλλα έλαια όπως το Τεϊόδεντρο (μαζί λειτουργούν συνεργιστικά για ακμή και για διάφορους μύκητες), λοσιόν ή κρέμες και να έχει αντισηπτική δράση.
Οι χρήσεις του ποικίλουν, από εφαρμογή σε εκδορές και κοψίματα, έως και φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος (είναι ένα από τα αιθέρια έλαια που μπορεί με σχετική ασφάλεια να εφαρμόζεται στο δέρμα. Εάν το πρόβλημα επιμένει συμβουλευτείτε άμεσα δερματολόγο).
3. Τσίμπημα εντόμου: Η εφαρμογή μίας σταγόνας από αιθέριο έλαιο λεβάντας πάνω στο τσίμπημα (μέλισσα, κουνούπι κ.ά.) σταματάει τον κνησμό και μειώνει την ερυθρότητα και το πρήξιμο.
4. Συμφόρηση στην αναπνοή: Όταν περνάτε ένα κρυολόγημα, εσείς ή οι αγαπημένοι σας, ρίξτε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα μπωλ με ζεστό νερό και εισπνεύστε τοποθετώντας μία πετσέτα πάνω στο κεφάλι σας, για την αποσυμφόρηση του ρινικού συστήματος και της αίσθησης βάρους στο στήθος. Εδώ μπορεί να συνδυαστεί με το αιθέριο έλαιο του Ευκάλυπτου.
5. Κράμπες περιόδου: Το αιθέριο έλαιο λεβάντας ανακουφίζει από τις κράμπες της εμμηνόρροιας. Εφαρμόστε στην περιοχή Λεβάντα σε συνδυασμό με αιθέριο έλαιο Ματζουράνα.
6. Κόπωση: Από τις πιο απολαυστικές χρήσεις της λεβάντας, είναι ο συνδυασμός της με ένα καλό, χαλαρωτικό μπάνιο. Προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας στο νερό του μπάνιου σας, για να σας ανακουφίσει από την κούραση.
7. Πυρετός: Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε μια δροσερή πετσέτα και ακουμπήστε απαλά στο μέτωπο, τον λαιμό και ψηλά στον θώρακα, για να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα σε έναν ψεκαστήρα ατμού, για να φέρει ζεστασιά σε ένα παγωμένο σώμα (σε περίπτωση υποθερμίας).
8. Καθαριστικό: Χρησιμοποιείστε το αιθέριο έλαιο λεβάντας σε μαλακό σαπούνι, στο χειροποίητο καθαριστικό σπρέι σας, στο απορρυπαντικό πλυντηρίου και σε άλλα προϊόντα, και εκμεταλλευτείτε τις αντισηπτικές και αρωματικές ιδιότητες του.
9. Ελαφριά εγκαύματα: Αντιμετωπίστε τα πρώτου βαθμού εγκαύματα (π.χ. από ζεστό ρόφημα) εφαρμόζοντας 1-2 σταγόνες που θα έχετε διαλύσει σε μια ουδέτερη λοσιόν ή τζελ αλόης, στην περιοχή, μειώνοντας έτσι τον πόνο, την ερυθρότητα και το πρήξιμο. Τις περισσότερες φορές, αποτρέπει και τη δημιουργία σημαδιού.
10. Πιτυρίδα: Ανακατέψτε 3-4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας σε 1 κουτ. σούπας αμυγδαλέλαιο και κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε για 30′ με 6′ και λουστείτε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο σαμπουάν σας, για να ενισχύσετε τη δράση του.
Πηγή: news4health, levantashop
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου