Στέκεται στην κορυφή ενός πέτρινου κάθετου βράχου 39 μέτρων και είναι η πιο απομακρυσμένη και πιθανώς η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο. Για χρόνια το μυστήριο περιβάλλει τον βραχώδη πυλώνα Katskhi στη Γεωργία, καθώς παραμένει άγνωστο πώς η εκκλησία βρέθηκε στην κορυφή της μονόλιθης ασβεστολιθικής κατασκευής ή ποιος την έχτισε πρώτος.
Η μυστηριώδης δομή θεωρείται από τους τοπικούς μύθους ως «στύλος ζωής» και «σύμβολο του αληθινού σταυρού», πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς στη Βίβλο. Όπως το Στόουνχεντζ ή οι Πυραμίδες, οι ιστορικοί εξακολουθούν να διερευνούν πώς ακριβώς χτίστηκαν η εκκλησία και το παρεκκλήσι στην κορυφή του πανύψηλου βράχου.
Δεν υπάρχουν πολλά γνωστά στοιχεία για την εκκλησία του Katskhi εκτός από το ότι ήταν εγκαταλελειμμένη μέχρι που ένας ορειβάτης και η ομάδα του ανέβηκαν στη φυσική κατασκευή των 39 μέτρων το 1944.
Πώς έγινε η ανακάλυψη
Ο Alexander Japaridze και η ομάδα του ανέφεραν ότι βρήκαν τα ερείπια δύο εκκλησιών που χρονολογούνται από τον πέμπτο και τον έκτο αιώνα.Κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων ασκήθηκε η θρησκευτική πρακτική της ασκητικής με μοναχούς και ιερείς να καταφεύγουν στον ιερό βράχο και να απέχουν από τις απολαύσεις ως επιδίωξη πνευματικών στόχων.
Αλλά πιο πρόσφατες μελέτες χρονολόγησαν την εκκλησία πίσω στον ένατο ή δέκατο αιώνα.
Οι επισκέπτες τις περισσότερες φορές δεν επιτρέπεται να ανέβουν στην εκκλησία καθώς η ανάβαση στην κολόνα θεωρείται πολύ επικίνδυνη. Το μυστηριώδες παρεκκλήσι βρίσκεται περίπου 125 μίλια από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα.
Εκείνες τις λίγες ωστόσο που επιτρέπεται η ανάβαση, φέρνει τους τολμηρούς πιστούς μπροστά σε μία πρόκληση. Μία ανάβαση 20 λεπτών σε μια στενή σκάλα από χάλυβα μέχρι να φτάσουν στην κορυφή των 39 μέτρων.
Οι μοναχοί είναι πλέον οι μόνοι άνθρωποι που επιτρέπεται να κάνουν το προσκύνημα στην απόκρημνη πλαγιά προς την απομακρυσμένη εκκλησία.
Στη βάση του πυλώνα στέκεται ακόμη μια κρύπτη, μια κάβα, τρία κελιά ασκητών και μια μικρή οχύρωση.
Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ιερά οικοδομήματα πιστεύεται ότι χτίστηκαν μεταξύ του ένατου και του δέκατου αιώνα.
Στη δεκαετία του 1990, η θρησκευτική ζωή στην κορυφή του πυλώνα πήρε ξανά σάρκα και οστά και το 2005, το μοναστήρι ξαναχτίστηκε.
Πηγή: newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου