Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Έξυπνες ιδέες για πιο εύκολο διάβασμα όταν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά

Μανούλες σας καταλαβαίνω ότι η καθημερινότητα με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο είναι απαιτητική και δύσκολη. Θα μοιραστώ μαζί μας μερικές συμβουλές και tips ώστε να γίνει πιο εύκολο το καθημερινό διάβασμα και πώς να απασχολήσετε το μικρότερο αδερφάκι που ακόμα δεν πηγαίνει σχολείο, όσο διαβάζει το μεγαλύτερο.
Το βασικό που πρέπει να κάνετε όταν γυρνούν τα παιδιά από το σχολείο είναι να τα αφήσετε να χαλαρώσουν ώστε να ξεκινήσουν το διάβασμα χωρίς γκρίνια!
1. Αλλάξτε τους ρούχα και πλύνετε τα χεράκια τους. Φορώντας τα ρούχα “του σπιτιού” νιώθουν πιο άνετα, χαλαρά και οικία.
2. Έχετε έτοιμο το φαγητό γιατί τα περισσότερα παιδιά όταν γυρνάνε από το σχολείο πεινάνε σαν λύκοι. Αυτό θα γλυτώσει την γκρίνια και τις συνεχόμενες ερωτήσεις για το «πότε θα γίνει το φαγητό», «πεινάω» και όλα σχετικά.
3. Αφήστε τα να κάνουν ό,τι τους χαλαρώνει για τουλάχιστον 1μιση με 2 ώρες και μετά ξεκινήστε το «βαρετό» διάβασμα.
4. Μη τα βομβαρδίζετε με συνεχόμενες ερωτήσεις για το πώς τα πέρασαν στο σχολείο, αν έκαναν τις εργασίες που είχαν μέσα στην τάξη και αν μαλώσανε με κάποιο συμμαθητή τους. Αυτά αφήστε τα για το βράδυ πριν κοιμηθούν που θα ξαπλώσετε μαζί τους διαβάζοντας τους ένα παραμυθάκι και θα σας εξιστορήσουν αβίαστα από μόνα τους όλη τους την μέρα.
5. Αν είναι εκνευρισμένα με κάτι που συνέβη στο σχολείο και έχουν ένταση και πολλά νεύρα ή είτε έκαναν τα ίδια κάτι άσχημο, πάρτε τα μια μεγάλη αγκαλιά, μην πείτε πολλά λόγια, μην τα επικρίνετε ή τους φωνάξετε, απλά αγκαλιάστε τα, αυτό θα τους χαλαρώσει πολύ και μετά θα σας τα πουν όλα. Τα παιδιά που δεν μιλάνε στους γονείς τους για το τι τους συμβαίνει στο σχολείο είναι αυτά που οι γονείς τα μαλώνουν ή τα αποδοκιμάζουν για την συμπεριφορά τους. Για να σας λένε τα πάντα, πρέπει να έχετε κατανόηση και ανοιχτά αυτιά. Πείτε τους «είμαι εδώ για σένα» και θα σας εμπιστεύονται τα πάντα!
Εφόσον έχουν χαλαρώσει είναι πλέον έτοιμα να ξεκινήσουν το διάβασμα. Πώς λοιπόν θα γίνει πιο εύκολη η διαδικασία του διαβάσματος;
To καθημερινό διάβασμα στο σπίτι, κακά τα ψέματα είναι μια δύσκολη και βαρετή διαδικασία, δημιουργεί συχνά εντάσεις και συναισθήματα ματαίωσης και απογοήτευσης.
Χρησιμοποιείστε ένα είδος «πίνακα επιβράβευσης» (όπως αυτόν της φωτογραφίας πάνω) για τις εργασίες της ημέρας! Και κάθε φορά που τελειώνουν κάτι μπορείτε να κολλάτε ένα αυτοκόλλητο δίπλα.
Να κάνετε συχνά διαλείμματα! Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να είναι πιο αποδοτικό. Κάντε τουλάχιστον 3 δεκάλεπτα διαλείμματα ανάλογα την ηλικία του παιδιού και τον όγκο των μαθημάτων.
Χρησιμοποιείστε ρολόι, ή την αντίστροφη μέτρηση του κινητού σας ή κλεψύδρες! Το παιδί με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει καλύτερη διαχείριση αλλά και γνώση της έννοιας του χρόνου!!
Απομακρύνετε αντικείμενα που μπορεί να τραβούν την προσοχή του παιδιού σας όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο και όσο είναι εφικτό να επικρατεί ησυχία στο σπίτι.
Ξεκινήστε το διάβασμα με το πιο «βαρετό» ή δύσκολο μάθημα και τελειώστε με το πιο εύκολο για το παιδί!
Ορίστε από κοινού μια συγκεκριμένη ώρα που θα ξεκινάτε την μελέτη ώστε να γίνει πρόγραμμα για το παιδί. Και μην ξεχνάτε, ότι δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, μπορεί κάποιες μέρες το παιδί να μην έχει πολλή όρεξη και να μην είναι σε θέση να διαβάσει. Μην νευριάζετε, χάνετε την υπομονή σας και του μεταφέρετε τον εκνευρισμό.
Και πρώτα και πάνω απ’ όλα να έχετε ρεαλιστικές και εφικτές προσδοκίες! Θέλετε το παιδί σας να σας εμπιστεύεται και πάντα μα πάντα να επιβραβεύετε την κάθε του προσπάθεια!!
Ένας Αμερικανός παιδαγωγός είπε το εξής σοφό που θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι γονείς:
«Κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό και τρόπο να μαθαίνει. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, και δεν είναι μόνο ικανό στο να μάθει αλλά και στο να πετύχει».

Η καθημερινή μου αγωνία όπως και χιλιάδων γονιών που έχουν παιδί που φοιτά στο σχολείο και το άλλο προσχολικής ηλικίας, είναι πώς θα απασχολήσω τον μικρούλη μου τις ώρες που ο μεγάλος μ’ έχει ακόμα ανάγκη στο διάβασμα. Για να μπορέσει να διαβάσει ο Κωνσταντίνος μου που είναι στην Τρίτη Δημοτικού έπρεπε να βρω τρόπους να απασχολήσω τον Δημήτρη μου που είναι Προνήπιο και ακόμα δεν έχει διάβασμα. Σκέφτηκα διάφορους τρόπους, όπως να βάλω μουσική στον μικρό ή παιδικά αλλά ενοχλούνταν ο Κωνσταντίνος μου ενώ διάβαζε. Ό,τι παιχνίδι και να του έδινα μετά από 2 λεπτά, μπορεί να λέω και πολύ, το βαριόταν και συνεχώς μας ρώταγε πότε θα τελειώσει ο αδερφός του το διάβασμα για να παίξουν.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος τελικά ήταν να τον απασχολήσω με βιβλία προσχολικής ηλικίας που μαθαίνουν γράμματα και αριθμούς. Τα μικρότερα παιδιά θα έχουν την εντύπωση ότι διαβάζουν και αυτά μαζί με το αδερφάκι τους και θα απασχοληθούν δημιουργικά μέχρι να τελειώσει και το μεγαλύτερο παιδί το διάβασμα. Δηλαδή και θα έχετε την απαιτούμενη ησυχία που χρειάζεται το μεγαλύτερο σας παιδί και το μικρότερο θα μάθει αβίαστα γράμματα και αριθμούς!
Αν αυτός ο τρόπος δεν είναι αποτελεσματικός στο δικό σας παιδί σας έχω ακόμα 5 ακόμα tips απασχόλησης για να διαβάσει το μεγαλύτερο παιδί:
Να «περιορίσετε» το κάθε παιδί στο δωμάτιο του και αν δεν έχουν διαφορετικά δωμάτια, τουλάχιστον να βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο ώστε να μην αποσπάτε το μεγαλύτερο από το διάβασμα.
Αν είναι εφικτό ο κάθε γονιός να αναλάβει το κάθε παιδί.
Ξεκινήστε το διάβασμα όσο νωρίτερα είναι γίνεται ώστε να τελειώσει γρήγορα και μετά να έχει χρόνο να παίξει με το αδερφάκι του.
Μπορείτε το μικρότερο παιδάκι να το απομονώσετε στο κρεββάτι του στο δωμάτιο του με αγαπημένα του παραμύθια με απαλή χαλαρωτική μουσική και εσείς να πηγαινοέρχεστε για να είστε διαθέσιμοι αν σας χρειάζεται το μεγαλύτερο παιδί για βοήθεια.
Τα παιδιά ειδικά τα μικρότερα τρελαίνονται για νερό. Μπορείτε να το αφήσετε στην μπανιέρα με ένα αντιολισθητικό πατάκι, μερικά παπάκια και αγαπημένα του παιχνίδια, να τοποθετήσετε μια μικρή λεκανίτσα με λίγο νερό και να παίζει. ΠΑΝΤΑ με την επίβλεψή σας.
Όλα τελικά θέλουν τρόπο και όχι κόπο! Σας εύχομαι μία όμορφη σχολική χρονιά με πολλή υπομονή, αγάπη και κατανόηση απέναντι στα παιδιά μας!

Της Έφης Αργυροπούλου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου