Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Ήρθε η ώρα της λυπητερής…
Δεν έχουν μείνει παρά μοναχά 20 ημέρες, μέχρι να πέσει η αυλαία των πρόωρων εκλογών του Αλέξη Τσίπρα και να αρχίσουν να πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες τα «σπασμένα» του νέου, τρίτου μνημονίου!
Τη μερίδα του λέοντος στο άδειασμα του πορτοφολιού, έχει όπως κάθε χρόνο ο ΕΝΦΙΑ. Έτσι και φέτος, 2,65 δισ. ευρώ, θα βγουν από τις τσέπες των Ελλήνων και θα καταλήξουν στα ταμεία του δημοσίου!
Από τις στις 20 Σεπτεμβρίου και μετά θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται σε περίπου 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα είναι ίδια με πέρυσι.
Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Οκτωβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2016. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος για τα κτίσματα υπολογίζεται με 2,3 έως 17 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, ενώ το τελικό ύψος του επηρεάζεται από συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, αριθμού προσόψεων, μονοκατοικίας και ημιτελούς κατάστασης.
Στα οικόπεδα υπολογίζεται με συντελεστή 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, ενώ στις εκτός σχεδίου εκτάσεις επιβάλλεται φόρος που κατά μέσο είναι ένα ευρώ ανά στρέμμα, αλλά υπάρχουν συντελεστές αυξομείωσης, όπως για παράδειγμα αν εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει κατοικία, η απόσταση από παραλία, το είδος της καλλιέργειας κ.α.
Οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ έχουν ως εξής:
• Έκπτωση 20% επί του τελικού ποσού του φόρου για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
• Έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας «και του είδους του δικαιώματος» δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000) ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 100%:
α) Όσων πολιτών, το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Όσων πολιτών, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
γ) Όσων πολιτών ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου