Το Μεσολόγγι δημιούργησε παράδοση στην ψαλτική τέχνη και καλλιεργήθηκε παράλληλα η ελληνική γλώσσα. Αυτό αποδεικνύεται με ιστορικά πλέον στοιχεία που συνέλεξε και κατέγραψε ο μουσικοδιδάσκαλος πρωτοψάλτης Ιωάννης Δακαλάκης στο βιβλίο του «Πανδαισία Υμνωδών», το οποίο παρουσίασε το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, στο ιστορικό Μουσείο, Κέντρο Λόγου Τέχνης «Διέξοδος». Πλήθος κόσμου από την περιοχή και αρκετοί από την Πάτρα κατέκλυσαν τις δύο αίθουσες και τον εξωτερικό χώρο του κτηρίου.
Για το βιβλίο μίλησε ο ιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Γιάννης Κοντός, ο οποίος αναφέρθηκε στις παιδικές αναμνήσεις του με τον συγγραφέα από τους χωμάτινους δρόμους γύρω από τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, που τον συνδέουν 60 χρόνια φιλίας. Εκρινε το έργο ως ιστορικό. Και αυτό που θα διαπιστώσει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το είναι ότι ο τόπος είχε βαθιές ιστορικές ρίζες, που το αποδεικνύει η Παλαμαϊκή σχολή ή Παλαμαία Ακαδημία.
Η πιανίστα και διδάκτωρ βυζαντινής μουσικολογίας, Σέβη Μαζέρα, χαρακτήρισε ως μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού πολιτισμού τη βυζαντινή μουσική και ακολούθως έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ψαλτική τέχνη ανά τους αιώνες. Εστιάσθηκε κυρίως στο πολύτιμο έργο του Ανθίμου αρχιδιακόνου (Λιάπη), ο οποίος υπηρέτησε επί 40 χρόνια τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου ως πρωτοψάλτης, αρχικά ως νεωκόρος. Ο Ανθιμος, κινδυνεύοντας να τον σκοτώσουν οι Τούρκοι, φυγαδεύτηκε και έφθασε στο Ναύπλιο, στη συνέχεια στο Αίγιο, Ιθάκη και κατέληξε στο Μεσολόγγι.
Ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος χαρακτήρισε το βιβλίο ως πινακοθήκη ορθόδοξων ιερέων και μουσικών. Τον εντυπωσίασε η νέα φύτρα ιεροψαλτών που γεραίρουν τον ιερό αυτό τόπο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των μαθηματαρίων που δίδαξαν τους μαθητές εκείνης της εποχής, γλώσσα.
Ο συγγραφέας, Ιωάννης Δακαλάκης |
Ο συγγραφέας Ιωάννης Δακαλάκης μίλησε για την έρευνα που έκανε για να συλλέξει όλα αυτά τα στοιχεία που κατέγραψε στο βιβλίο του.
Τέλος ο κόσμος περιηγήθηκε στην έκθεση ψαλτικών κειμένων, ντοκουμέντων της ζωής του Αρχιδιακόνου Ανθίμου, καθώς και εικόνων και «Μαθηματαρίων» του 18ου αιώνα. Από τα εκθέματα αξίζουν να αναφερθούν τα μαθηματάρια της Σχολής του Μεσολογγίου που παραχωρήθηκαν μετά από παρέμβαση της ιεράς μονής Ιβήρων από το Μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Αυτόγραφα μουσικά μέλη Μανουήλ Δούκα του Χρυσάφη΄(15 τος αιώνας) τελευταίου πρωτοψάλτη των Ανακτόρων της Πόλης πριν την Αλωσή της και η θεωρία βυζαντινής μουσικής (17ος αιώνας) μέθοδος Κουκουζέλη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί κάθε μέρα (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.
Παρευρέθηκαν οι αρχές της πόλης οι μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου