Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Δαμάσκηνα για την πίεση, την δυσκοιλιότητα, τον διαβήτη, την αναιμία

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr
Η δαμασκηνιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος Προύνος (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι αδελφικό δέντρο με την κορομηλιά. Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα, έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί του φέρουν 2-3 άνθη. Ο καρπός της δαμασκηνιάς είναι το δαμάσκηνο. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής σε κλίμα και έδαφος. Ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και για τα άνθη της. Τα δαμάσκηνα έχουν μια ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών και μπορείτε να τα απολαύσετε κατά τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, ανάλογα με το που ζείτε. Επίσης, μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα ή αποξηραμένα και το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα εκπλαγείτε από τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.
Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα τα αποξηραμένα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Τα ξηρά δαμάσκηνα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή μας διατροφή μας όσο και κατά την περίοδο δίαιτας καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε υψηλές θερμίδες.
Συγκεκριμένα:
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες 
  • Περιέχουν φυσικά σάκχαρα και όχι επεξεργασμένη ζάχαρη
  • Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη
  • Δεν περιέχουν αλάτι, συντηρητικά, χρωστικές
  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά
  • Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α (β-καροτένιο), κάλιο και σίδηρο
  • Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (20 θερμίδες / τεμάχιο).
Η αντιφλεγμονώδης δράση των Πολυφενολών στα Δαμάσκηνα αναστέλλουν τους οστεοκλάστες, και βοηθούν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και την ισορροπία της Χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες που επίσης περιέχουν βοηθούν στην υγεία των εντέρων.
Ακριβώς όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια και τα μοβ σταφύλια, έτσι και τα δαμάσκηνα είναι μια πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα σας από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αποτελούν ακόμα, πηγή άλλων ουσιών που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα (κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου). Ενσωματώστε τα δαμάσκηνα στη καθημερινή σας διατροφή, για να κερδίσετε μακροζωία.
Αν θέλετε να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας, τα δαμάσκηνα είναι τα κατάλληλα φρούτα. Και αυτό γιατί είναι πλούσια σε κάλιο (ένα φρέσκο ​​δαμάσκηνο περιέχει περίπου 113 mg), το οποίο βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην ανακούφιση ή στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι' αυτόν το λόγο η κατανάλωση ξερών δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα.
Μπορεί τα καρότα να κατέχουν τη πρώτη θέση όσο αφορά την υγεία των ματιών, όμως και τα δαμάσκηνα προσφέρουν πολλά οφέλη στην όραση σας. Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για υγιή μάτια και καλή όραση. Περιέχουν, επίσης, ζεαξανθίνη που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.
Και φυσικά ένα από τα πιο γνωστά οφέλη που προσφέρουν τα δαμάσκηνα, είναι η πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Είτε τα καταναλώσετε φρέσκα είτε αποξηραμένα, θα σας βοηθήσουν στη πρόληψη ή στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση των υγιών κινήσεων του εντέρου που με τη σειρά τους ανακουφίζουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Προσθέστε μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα ΣΤΟ γιαούρτι σας Η ΣΤΗ βρώμη Η προτιμήστε ΤΑ φρέσκα ΚΑΙ βοηθήστε ΤΗ λειτουργια ΤΟΥ εντέρου σας. Ωστόσο, εάν πάσχετε από χρόνια δυσκοιλιότητα, μην βασίζεστε μόνο στα δαμάσκηνα - δείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.
Ο χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περιέχει περισσότερες ίνες από τα ξερά όσπρια). Σε σχέση με τις εντερικές διαταραχές, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε νικοτίνη, η οποία είναι γνωστή για τη θεραπεία πολλών εντερικών διαταραχών. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στα δαμάσκηνα αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών και προωθούν την ανάπτυξη των φιλικών προς το έντεροβακτηρίων.
Τα δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης.
Τα δαμάσκηνα περιέχουν οργανικό θείο που είναι σχετικά σπάνιο στοιχείο στα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε σήμερα. Το οργανικό θείο έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία με πιο αξιοσημείωτο τη μείωση των αλλεργιών αντιδράσεων από τις εποχιακές αλλεργίες.
Τα δαμάσκηνα έχουν επαρκείς ποσότητες μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση των οστών, καθώς αγωνίζονται για να αποκρούσουν τις ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Τα ξερά δαμάσκηνα παρέχουν, επίσης, το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα δαμάσκηνα μπορεί επομένως να χαρακτηριστούν εύκολα σούπερ τροφές για γερά και υγιή οστά.
Τα δαμάσκηνα σάς προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή (η τρίτη καλύτερη μετά τα σύκα και τα σταφύλια) σιδήρου, τα αποθέματα του οποίου είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα αυξάνουν τη σεξουαλική αντοχή όταν αναμειχθούν με κατσικίσιο γάλα, βυθιστούν μέσα σ 'αυτό για ένα ολόκληρο βράδυ και καταναλωθούν το πρωί μαζί με μέλι και σκόνη κάρδαμου. Αυτό το μείγμα είναι πολύ δημοφιλές τονωτικό εδώ και δεκαετίες, για την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση της σεξουαλικής αντοχής, καθώς και στη μείωση της στειρότητας που προκαλείται από έναν αριθμό σεξουαλικών διαταραχών. Ο ρόλος των δαμάσκηνων στην ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας μπορεί να αποδοθεί στα φλαβονοειδή και την οιστραδιόλη που περιέχουν. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το μέγεθος και το βάρος των όρχεων, καθώς και την κινητικότητα του σπέρματος.
Τέλος η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα χαμηλά λιπαρά και τα ισοροπημένα σάκχαρα των ξερών δαμάσκηνων τα καθιστούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς και για τους ευαίσθητους στην ινσουλίνη διαβητικούς. Τα ξερά δαμάσκηνα υποκαθιστούν τέλεια τα λιπαρά στα γλυκά, διότι περιέχουν σημαντική ποσότητα πηκτίνης, η οποία παγιδεύει τον αέρα στα γλυκά με τον ίδιο τρόπο που το λίπος παγιδεύει τη ζάχαρη.
Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα, τα δαμάσκηνα περιέχουν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα του σακχάρου σορβιτόλη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας των φαγητών που δεν περιέχουν λιπαρά. Τα δαμάσκηνα είναι ακόμα, πλούσια πηγή μηλικού οξέος, που δρα ως ενισχυτικό γεύσης.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τα νωπά δαμάσκηνα μπορεί να συντηρηθούν 2-4 βδομάδες σε ψυκτικούς χώρους με θερμοκρασία 0 ° C και σχετική υγρασία 90% αμέσως μετά τη συλλογή.
Αγοράσετε ξερά δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας και χωρίς ζάχαρη, ξεραμένα στον ήλιο. Προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτάκια ή σακουλάκια κλεισμένα αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση και η απώλεια της υγρασίας τους. Εάν τα τοποθετήσετε σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται μέχρι και έξι μήνες περίπου. Για να διπλασιάσετε το χρόνο διατήρησης τους, βάλτε τα στην κατάψυξη. Μπορείτε να τα αποξηράνετε μόνοι σας. Βάλτε τα στο αερόθερμο του φούρνου για 1,5 με 2 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία 90 oC, για να μην καούν, και αφήστε να στεγνώσουν μόνα τους. Καταναλώστε τα καλύτερα ωμά παρά μαγειρεμένα. Το νερό και η θερμότητα καταστρέφουν τις θρεπτικές ουσίες. Τα βρασμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο το ένα τρίτο των βιταμινών τους, του σιδήρου και των ινών, σε σχέση με τα ωμά

Διαβάστε περισσότερα: http://medlabgr.blogspot.com/2015/09/plums.html#ixzz3mYsbNDVY
Read more at http://fanankalana1.doomby.com/pages/-/1.html#EjqgM08GlbVfWyDH.99

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου