Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Εξι συμβουλές για να μάθετε στο παιδί σας να σέβεται τους άλλους!

Ποιoς μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά τον σεβασμό; Σχηματίστε στο μυαλό σας την παρακάτω ιστορία. Φανταστείτε πως βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο και μια γυναίκα που κάθεται στο διπλανό τραπέζι φωνάζει στο σερβιτόρο και με άγριο ύφος του λέει, «Έλα ‘δω, μου έφερες λάθος πιάτο. Μάλλον δεν ξέρεις να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Πάρ’ το πίσω τώρα και πήγαινε να μου φέρεις αυτό που ζήτησα. ΤΏΡΑ ΕΙΠΑ.»

Τι θα λέγατε για αυτό το άτομο; Δεν ξέρω για σας, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ αγενής και ασεβής συμπεριφορά. Γιατί άραγε νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να μιλήσει έτσι και να προσβάλει τον σερβιτόρο;
Οι περισσότεροι γνωστοί μου δεν θα φέρονταν με τέτοιο τρόπο στους άλλους, είτε πρόκειται για φίλους ή για αγνώστους. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς πιστεύουν πως έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν στα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο. Μια μητέρα θα αποπάρει το γιο της και θα του πει, «Για έλα ‘δώ εσύ, δεν σου είπα να μην το κάνεις αυτό; Γιατί το έκανες; Είσαι πολύ κακό αγόρι. Τώρα πήγαινε στο δωμάτιό σου και μείνε εκεί για τιμωρία».
Δείτε την ειρωνεία. Γιατί έχουμε τέτοια μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους σε σύγκριση με το πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας;

Πώς να διδάξετε στα παιδιά το Σεβασμό

Δεν μπορούμε να διδάξουμε σεβασμό στα παιδιά όταν τους δείχνουμε οι ίδιοι ασέβεια. Εδώ παραθέτουμε μερικούς τρόπους, που μπορούμε να κάνουμε, για να διδάξουμε στα παιδιά το σεβασμό.

1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Πιστεύουμε λανθασμένα ότι κάθε φορά που ζητάμε κάτι από το παιδί μας και δεν το κάνει έχουμε το δικαίωμα να του φωνάζουμε ώστε να το τιθασεύσουμε . Οι φωνές μας δείχνουν πως χάνουμε την ψυχραιμία μας και ξεσπάμε πάνω του. Αυτός όμως είναι ένας πολύ λανθασμένος τρόπος συμπεριφοράς προς το παιδί μας.
Όταν ένα παιδί δεν ακούει, σημαίνει ότι απολαμβάνει και ασχολείται με κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλουμε εμείς. Γιατί να το διακόψει χωρίς να του εξηγήσουμε; Συνήθως απευθυνόμαστε στο παιδί χωρίς να έχουμε οπτική επαφή μαζί του και ο συνδυασμός αυτός δείχνει πως δεν σεβόμαστε τα θέλω του και του επιβαλλόμαστε. Δείχνει πως νοιαζόμαστε μόνο για τις δικές μας ανάγκες. Αν το κάνουμε πολλές φορές αυτό, τότε το παιδί μπορεί να αναπτύξει αντιδραστική συμπεριφορά.
Ο σωστός τρόπος προσέγγισης, όταν ζητάμε κάτι από το παιδί μας, είναι να χαμηλώνουμε στο ύψος του και να του μιλάμε κοιτώντας το στα μάτια. Δεν πρέπει να χάνουμε την ψυχραιμία μας και να γινόμαστε οι ίδιοι ασεβείς. Πρέπει πρώτα να μένουμε εμείς ήρεμοι και υπό έλεγχο.

2. Προσδιορίστε την αιτία της έλλειψης σεβασμού από μέρους του

Όταν πραγματικά το παιδί δείχνει ασέβεια προς εσάς ή προς τους άλλους, θα πρέπει να δίνετε προσοχή στο γεγονός, αντί να νουθετείτε το παιδί λέγοντάς του, «Πως τολμάς να μιλάς έτσι; Είναι ασέβεια αυτά που λες!»
Ρωτήστε το παιδί σας γιατί ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να σας πει κακούς γονείς ή να σας βρίσει, αλλά ποια είναι η πρόθεσή του όταν λέει αυτά τα άσχημα λόγια;
Τα παιδιά συνήθως μιλάνε έτσι όταν είναι θυμωμένα. Θεωρούν πως κάποιος έβλαψε τα κίνητρά τους και από ένστικτο θέλουν να ανταπαντήσουν και να τους βλάψουν το ίδιο. Τα παιδιά και οι μεγάλοι, δεν σκέφτονται καθαρά όταν είναι θυμωμένοι και λειτουργούν αντανακλαστικά θέλοντας να αντεπιτεθούν για να προστατεύουν τον εαυτό τους
Σε αυτές τις περιπτώσεις εξηγήστε στο παιδί σας ότι θυμώνει και φέρεται με ασέβεια επειδή δεν τηρήσατε τις ανάγκες του. Αναλύστε τους λόγους που κάνατε κάτι τέτοιο. Ζητήστε του να σκεφτεί άλλους τρόπους για να πάρει αυτό που χρειάζεται αντί να σας μιλά και να σας χαρακτηρίζει άσχημα. Εξηγήστε του ότι πληγώνει τους άλλους με την συμπεριφορά του και δεν συμβάλει ο θυμός στην επίλυση του προβλήματός του.
Με το να προσδιορίσουμε και να εξηγήσουμε στο παιδί την συμπεριφορά του, το βοηθούμε να καταλάβει από πού προήλθε ο θυμός του. Καθίστε και δώστε του ένα λεξιλόγιο με αποδεκτές λέξεις που μπορεί να περιγράφει τα συναισθήματά του και διδάξτε του διάφορες μεθόδους για να επιλύει τέτοιου είδους προβλήματα. Διδάξτε του επίσης ότι σε περιπτώσεις που θα έρθει σε σύγκρουση με κάποιον άλλο, να μένει ψύχραιμο, να είναι χαμηλών τόνων και να απαντά με σεβασμό. Μπορεί να διαφωνεί χωρίς να δείχνει ασέβεια.

3. Αποδεχτείτε τις δικές τους προτιμήσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε μια συμπεριφορά σε ένα παιδί είναι να μοντελοποίησετε αυτή τη συμπεριφορά και να του τη διδάξετε.
Μάθετέ το πώς να σέβεται με την αποδοχή των επιλογών του, ακριβώς όπως το κάνετε με τους άλλους στην κοινωνία. Για παράδειγμα, σεβαστείτε τις προτιμήσεις του. Μην προσπαθείτε να ελέγξετε πλήρως τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις του παιδιού σας. Μην αστυνομεύετε κάθε κίνησή του. Αν θέλετε το παιδί σας να σας σέβονται, ξεκινήστε με το να σέβεστε εσείς τις επιλογές του.
Ο καθένας έχει τις δικές τους προτιμήσεις και δεν γίνεται τα παιδιά μας να έχουν ακριβώς τις ίδιες προτιμήσεις με μας. Το κάθε παιδί έχει το δικό του γούστο που διαφέρει από αυτό του γονέα. Αν δεν αρέσει στο γονέα αυτό που θέλει το παιδί, θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό του, αλλά το παιδί θα πρέπει να πάρει την τελική απόφαση για τον εαυτό του. Εφ ‘όσον η επιλογή που κάνει δεν βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την υγεία του, δεν επιβαρύνει οικονομικά την οικογένεια και δεν βλάπτει τους άλλους, πρέπει να γίνει σεβαστή.
Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να σκέφτεται ανεξάρτητα και τα παιδιά δεν εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα. Όταν κάνετε δεκτή τη διαφορετική άποψη του παιδιού σας, τότε αυτό αισθάνεται σημαντικό και ευυπόληπτο από τους άλλους. Βλέπει από πρώτο χέρι το πώς να φέρεται στους άλλους, που έχουν διαφορετικές απόψεις. Μαθαίνει ότι θα πρέπει να σέβεται τους ανθρώπους, παρά τη διαφορετικότητά τους.
Αυτή η κατανόηση και η ανοχή στη διαφορετικότητα θα γίνει ιδιαίτερα σημαντική στα εφηβικά του χρόνια. Είναι τότε που καθετί που λέει η μαμά και ο μπαμπάς θα ηχεί ανόητο στα αυτιά του και θα θέλετε το παιδί σας να ξέρει πώς να τα ανεχθεί και να εξακολουθεί να σας σέβεται!

4. Βρείτε την ισορροπία μεταξύ της επιεικούς και αυστηρής πειθαρχίας

Πειθαρχία σημαίνει διδαχή, εκπαίδευση και κατανόηση και όχι τιμωρία. Η θετική πειθαρχία είναι πολύ πιο αποτελεσματική και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι οι στρατηγικές πειθαρχίας που βασίζονται στην τιμωρία.
Αν πειθαρχείτε το παιδί σας έχοντας απειλητικό και άγριο ύφος, όταν αυτό έχει κάνει κάτι λάθος, του μαθαίνετε να γίνει απότομο και σκληρό απέναντι σε όσους κάνουν λάθη.

Ποιος δεν κάνει λάθη;

Φανταστείτε πως κάνατε ένα ανόητο λάθος στη δουλειά και ο προϊστάμενός σας σας μιλά με ένα υποτιμητικό τρόπο. Αυτό πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε πραγματικά χάλια, έτσι δεν είναι; Οποιοσδήποτε από μας θα αισθανόταν έτσι και επομένως θα απαιτούσε περισσότερο σεβασμό από τον προϊστάμενο
Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Η σκληρή και ατιμωτική τιμωρία δεν θα μας κάνει να κερδίσουμε το σεβασμό τους. Αντιθέτως, η θετική πειθαρχία επιτυγχάνετε με την κατάλληλη δόση επιείκειας και ανοχής. Μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε επιεικείς με το παιδί και να του ζητάμε να πειθαρχήσει. Βρίσκοντας την κατάλληλη αναλογία μεταξύ της αυστηρότητας και της επιείκειας και κρατώντας σταθερή τη συμπεριφορά μας σε αυτά τα όρια όταν απευθυνόμαστε στο παιδί, είναι το κλειδί για την επιτυχή πειθαρχία.

5. Δώστε τους λόγους να σας σέβονται

Το επάγγελμα του γονέα είναι ένα από τα δυσκολότερα στον κόσμο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, δαπανούμε αρκετό χρόνο και χρήμα για να τα φροντίσουμε από τη στιγμή της γέννησής τους και είναι φυσικό να αναμένουμε το σεβασμό τους.
Αλλά τα μικρά παιδιά δεν τα καταλαβαίνουν όλα αυτά. Και για να είμαστε δίκαιοι, δεν μας ζητούν να τα κάνουμε όλα αυτά! Εμείς οι ίδιοι αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες τους.
Αν δεν τα σεβόμαστε, δεν μπορούμε την ίδια στιγμή να περιμένουμε να μας σέβονται. Αυτό είναι αρκετά υποκριτικό. Σκεφτείτε κάποιον μανιώδη καπνιστή να λέει στο παιδί του να μην καπνίζει.
Ο σεβασμός δεν μπορεί να απαιτηθεί. Μπορεί μόνο να κερδηθεί. Δώστε λόγους στο παιδί σας να σας σέβεται με το να είστε ένα καλό πρότυπο για αυτό, αντικατοπτρίζοντας σε αυτό τη δική σας καλή συμπεριφορά και δείχνοντας σεβασμό σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών σας.

6. Ζητήστε τους συγγνώμη όταν κάνετε κάτι λάθος

Υπάρχουν στιγμές που ο καθένας μπορεί να φερθεί σκληρά στο παιδί του. Οι γονείς κουράζονται από τη δουλειά, από τις εργασίες τους σπιτιού και από την ανατροφή των παιδιών τους και οδηγούνται σε περιστασιακές εκρήξεις θυμού. Παρ ‘όλα αυτά, ποτέ δεν πρέπει να δικαιολογείτε μέσα σας αυτήν τη συμπεριφορά και να τη δέχεστε ως φυσιολογική και αναγκαία.
Κάθε φορά που χάνετε τον έλεγχο μπροστά στο παιδί σας, κάντε ένα διάλειμμα για να ηρεμήσετε και στη συνέχεια εξηγήστε του γιατί ήσασταν τόσο αναστατωμένοι πριν. Δώστε του να καταλάβει ότι τέτοια συναισθήματα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, αλλά οι φωνές από μέρους σας δεν είναι κάτι το πρέπον. Πείτε του πως αισθάνεστε άσχημα για όσα συνέβησαν και ζητήστε του συγγνώμη.
Το παιδί θα καταλάβει πως ένα ώριμο άτομο, ένας ενήλικας με σεβασμό, αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και ζητά συγγνώμη στους άλλους όταν κάνει λάθη.
Γράψτε μας στα σχόλια τις δικές σας συμβουλές και ιδέες που εφαρμόζετε για να διδάξετε τα παιδιά σας να δείχνουν σεβασμό και να είναι πιο υπεύθυνα.

share24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου