Ένας ταιριαστός συνδυασμός κρασιού και τυριού μπορεί να απογειώσει τη γεύση και να μεγιστοποιήσει την απόλαυση. Οι λάτρεις του κρασιού το γνωρίζουν καλά, τώρα όμως δόθηκε και η επιστημονική εξήγηση.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο γαλλικό Κέντρο Επιστημών Γεύσης & Διατροφής (CSGA), στην πόλη Ντιζόν της Γαλλίας και βασίσθηκε στην αξιολόγηση τεσσάρων κρασιών και τεσσάρων τυριών βρήκε τον λόγο που το κρασί και το τυρί συμπληρώνουν ιδανικά το ένα το άλλο.
Πριν και μετά την κατανάλωση ενός μικρού τεμαχίου τυριού, οι 31 συμμετέχοντες έπιναν μια γουλιά κρασί και διάλεγαν μία περιγραφή από έναν κατάλογο με πιθανές γεύσεις για να χαρακτηρίσουν τη γεύση του. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τυριών και κρασιών. Οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν ότι το τυρί επηρέαζε την περιγραφή όλων των κρασιών, βελτιώνοντας την γεύση τους. Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του.
Στα δύο κόκκινα κρασιά της μελέτης τα τυριά ενίσχυσαν το άρωμα των κόκκινων φρούτων και μείωσαν τη διάρκεια της στυφάδας, αυτού του αισθήματος ξηρότητας στο στόμα που προκαλούν οι τανίνες του κρασιού. Στο γλυκό λευκό η γλυκύτητα δεν άλλαξε με τα τυριά, αλλά στο ξηρό λευκό ενισχύθηκε το κύριο άρωμα. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή τυριού ως συνοδευτικό του κρασιού, προκειμένου να βελτιώσετε τη γεύση του όποια κι αν είναι η επιλογή σας.
Πηγή: onmed.gr
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο γαλλικό Κέντρο Επιστημών Γεύσης & Διατροφής (CSGA), στην πόλη Ντιζόν της Γαλλίας και βασίσθηκε στην αξιολόγηση τεσσάρων κρασιών και τεσσάρων τυριών βρήκε τον λόγο που το κρασί και το τυρί συμπληρώνουν ιδανικά το ένα το άλλο.
Πριν και μετά την κατανάλωση ενός μικρού τεμαχίου τυριού, οι 31 συμμετέχοντες έπιναν μια γουλιά κρασί και διάλεγαν μία περιγραφή από έναν κατάλογο με πιθανές γεύσεις για να χαρακτηρίσουν τη γεύση του. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τυριών και κρασιών. Οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν ότι το τυρί επηρέαζε την περιγραφή όλων των κρασιών, βελτιώνοντας την γεύση τους. Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του.
Στα δύο κόκκινα κρασιά της μελέτης τα τυριά ενίσχυσαν το άρωμα των κόκκινων φρούτων και μείωσαν τη διάρκεια της στυφάδας, αυτού του αισθήματος ξηρότητας στο στόμα που προκαλούν οι τανίνες του κρασιού. Στο γλυκό λευκό η γλυκύτητα δεν άλλαξε με τα τυριά, αλλά στο ξηρό λευκό ενισχύθηκε το κύριο άρωμα. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή τυριού ως συνοδευτικό του κρασιού, προκειμένου να βελτιώσετε τη γεύση του όποια κι αν είναι η επιλογή σας.
Πηγή: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου