Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Η συχνή γυμναστική ενάντια στο πρώτο στάδιο της άνοιας

Η συστηματική γυμναστική μπορεί να ωφελεί τους πάσχοντες από αρχικού σταδίου άνοια που οφείλεται σε αγγειακά προβλήματα, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.
Σε κλινική μελέτη με δύο ομάδες ηλικιωμένων ανακάλυψαν πως όσοι ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα συστηματικής γυμναστικής παρουσίασαν μικρή βελτίωση στις νοητικές δεξιότητες, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν. Ωστόσο τα οφέλη αυτά έπαψαν να υφίστανται όταν διέκοψαν τη γυμναστική, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Neurology.
Στη μελέτη συμμετείχαν 70 εθελοντές, μέσης ηλικίας 74 ετών, οι οποίοι έπασχαν από άνοια αγγειακής αιτιολογίας, η οποία αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή άνοιας μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η άνοια αυτή, που αντιπροσωπεύει το 20% των κρουσμάτων της, προκαλείται από τη σταδιακή νέκρωση περιοχών του εγκεφάλου εξαιτίας ανεπαρκούς παροχής αίματος που οφείλεται σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Προκαλεί απώλεια μνήμης και δυσκολίες με τη σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και την ικανότητα ομιλίας. Οι εθελοντές της μελέτης χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, με τους μισούς να συμμετέχουν σε πρόγραμμα ασκήσεως διαρκείας 60 λεπτών, τρεις φορές την εβδομάδα και επί έξι μήνες. Οι άλλοι μισοί έλαβαν συστάσεις για υγιεινή διατροφή, αλλά όχι για άσκηση.
Πριν από την έναρξη της μελέτης, μόλις τελείωσε το πρώτο εξάμηνο παρακολούθησης (και η προπόνηση, για όσους γυμνάζονταν) και στο 12μηνο από την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της ικανότητας σκέψης, των εκτελεστικών λειτουργικών ικανοτήτων (π.χ. ικανότητα προγραμματισμού, οργάνωσης) και της διεκπεραίωσης των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι γυμνάζονταν είχαν μικρή βελτίωση στα νοητικά τεστ έναντι όσων δεν γυμνάζονταν, με τις βελτιώσεις αυτές να είναιεφάμιλλες με εκείνες που παρατηρούνται σε μελέτες δοκιμής φαρμάκων στους ασθενείς, κατά την η επικεφαλής ερευνήτρια δρα Τερέσα Λιου-Άμπροουζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοητικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.
Έξι μήνες μετά την διακοπή της προπόνησης δεν υπήρχε πλέον διαφορά στις νοητικές δεξιότητες μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά όσοι είχαν γυμνασθεί εξακολουθούσαν να έχουν καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και βελτιώσεις στην ταχύτητα της βάδισης - δύο πολύ σημαντικά οφέλη, δεδομένου ότι η αγγειακή άνοια επιτείνεται από την υπέρταση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου