Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 90; Πιείτε δυο ποτήρια κρασιού/ μπύρας κάθε βράδυ και βάλτε και μερικά κιλάκια!

Τέτοιες ειδήσεις για την υγεία θα θέλαμε να ακούμε κάθε μέρα. Η κατανάλωση δυο ποτηριών κρασιού ή μπύρας κάθε βράδυ αλλά και λίγα επιπλέον κιλά θα μπορούσαν να είναι το μυστικό για να ζήσουμε μέχρι τα 90, αποκάλυψε πρόσφατα μια μεγάλη έρευνα.
Η έρευνα, η οποία εξέτασε ανθρώπους με ηλικία μεγαλύτερη των 90 ετών, χαρακτήρισε τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ως έναν από τους πέντε βασικούς παράγοντες που συνδέονται με την μακροζωία.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν περίπου δύο ποτήρια μπύρας ή κρασιού κάθε μέρα είχαν 18% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου. Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι είχαν κάποια κιλάκια παραπάνω- αλλά δεν ήταν παχύσαρκοι - φαίνεται επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν και μόνο κατά περίπου 3%.
Η καθηγήτρια Claudia Kawas, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μελέτησε δεδομένα για περίπου 1.700 άτομα που ήταν ενενηντάρηδες το 2003 – και γι΄ αυτό η μελέτη ονομάζεται «'90+».
Όπως είπε διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τα επιπλέον κιλά σχετίζονταν και με τη μακροζωία. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσοι περνούσαν τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα κάνοντας ένα χόμπι είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ όσοι έκαναν μέτρια άσκηση ημερησίως μεταξύ 15 και 45 λεπτών είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο. Η κατανάλωση περίπου δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα (2-400mg καφείνης), μειώνει κατά 10% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στο Ώστιν του Τέξας, η Kawas δήλωσε: «Δεν έχω καμία εξήγηση γι 'αυτό, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βελτιώνει τη μακροζωία».
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ελαφρά κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή καρδιακής νόσου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες συμβουλές του Διευθυντή Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου, οι άνδρες και οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα - που ισοδυναμούν με έξι ποτήρια μπύρας ή επτά ποτήρια κρασιού - και η κατανάλωση πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα στις επτά ημέρες.
Σχετικά με τα επιπλέον κιλά, η καθηγήτρια Kawas εξήγησε ότι η ανθρώπινη βιολογία είναι προσανατολισμένη στην προσθήκη βάρους αργότερα στη ζωή, προσθέτοντας: «Η πιο φυσιολογική αντίδραση του σώματος είναι να κερδίζετε μεταξύ 2 με 4,5 κιλά ανά δεκαετία.»
Οι άνθρωποι που είχαν λιγότερα κιλά από το κανονικό είχαν 50% αύξηση θνησιμότητας. Δεν είναι κακό να είσαι κοκαλιάρης όταν είσαι νέος αλλά είναι πολύ κακό να είσαι κοκαλιάρης όταν γερνάς».
Το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες, εξέταζει τους παράγοντες που συνδέονται με μια μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή.
Ο αριθμός των ατόμων άνω των 90 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται ραγδαία - περισσότεροι από 571.245 άτομα το 2016, από περίπου 200.000 το 1986.
Αλλά η Kawas τονίζει ότι ενώ οι συμβουλές της θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη ζωή, δεν θα εγγυώνται όμως ότι τα παρατεταμένα χρόνια θα είναι υγιή: «Οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν όσες περισσότερες από αυτές τις συμβουλές θέλουν, αν θέλουν να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν σε μια ώριμη ηλικία. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι κανένας από αυτούς τους παράγοντες για τον τρόπο ζωής δεν επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου