Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Νέα προειδοποίηση για το κρασί σχετικά με την κλιματική απειλή

Περισσότεροι από τους μισούς αμπελώνες του κόσμου θα μπορούσαν να είναι μη βιώσιμοι αν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει άλλους δύο βαθμούς Κελσίου. Όσον αφορά όμως στα σταφύλια αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι η αλλαγή ποικιλιών αμπέλου.
Η αλλαγή ποικιλιών αμπέλου μπορεί να αντισταθμίσει σημαντικά τις ζημίες που θα προκληθούν σε ορισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, λέει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) τον προηγούμενο μήνα.
Μέχρι το 56% των σημερινών αμπελουργικών εκτάσεων μπορεί να μην είναι πλέον κατάλληλο για αμπελώνες, αν ο πλανήτης ζεσταθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου - το ανώτατο όριο που καθορίζεται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - αναφέρει η μελέτη.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 85% εάν η υπερθέρμανση αγγίξει τους τέσσερις βαθμούς, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε ιστορικά στοιχεία της καλλιεργητικής περιόδου για 11 ποικιλίες σταφυλιών, όπως το Cabernet Sauvignon, το Pinot Noir και το Chardonnay.
Είναι μια από τις πιο αυστηρές προειδοποιήσεις μέχρι στιγμής σχετικά με το μέγεθος της κλιματικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι αμπελώνες.
Ωστόσο, όπως γράφεται στη μελέτη, υπάρχει ακόμα χρόνος προσαρμογής και η αλλαγή των ποικιλιών σταφυλιών θα μπορούσε να μειώσει τις απώλειες κατά περισσότερο από το μισό σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ωστόσο, η έρευνα αναγνωρίζει τα οικονομικά, πολιτιστικά και νομικά εμπόδια στην αντικατάσταση του Pinot Noir με Grenache στην Βουργουνδία ή την αντικατάσταση του Cabernet Sauvignon με Mourvèdre στο Μπορντώ - ακόμη και αν διευρυνθεί ο αριθμός των ποικιλιών που επιτρέπονται σε ορισμένους οίνους ονομασίας προέλευσης του Μπορντό.
Οι συγγραφείς της μελέτης PNAS δήλωσαν ότι έχουν λάβει υπόψη τις προηγούμενες μελέτες, χρησιμοποιώντας πιο ολοκληρωμένα δεδομένα και κοιτάζοντας ταυτόχρονα διάφορες ποικιλίες σταφυλιών.
Η Dr Elizabeth Wolkovich, μια από τους επικεφαλής συγγραφείς και από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, δήλωσε στο Decanter.com ότι η εκτεταμένη προσαρμογή των αμπελώνων μπορεί να αποτρέψει το χειρότερο σενάριο σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως με λιγότερες καλές σοδειές.
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Έχουμε δει μέχρι σήμερα περίπου το ένα τέταρτο της αύξησης της θερμοκρασίας που αναμένουμε μέχρι το τέλος του αιώνα, δεδομένου ότι οι εκπομπές είναι σήμερα, έτσι ώστε οι καλλιεργητές χρειάζονται στρατηγικές που θα λειτουργήσουν για πολύ μεγαλύτερη θέρμανση ή μια επιθετική παγκόσμια στρατηγική για τον περιορισμό της περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας. "

Στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού

Η Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού έθεσε ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα τον αιώνα αυτό.
Οι οίνοι πιο δροσερών περιοχών, όπως η Νέα Ζηλανδία, ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός και η Γερμανία, θα ήταν σχετικά ανεπηρέαστοι σε αυτό το σενάριο, αναφέρει η μελέτη PNAS.
Ωστόσο, η Γη ήταν σε κίνδυνο να υπερβεί τον στόχο του Παρισιού πέρυσι, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος.

Περισσότερα για τη μελέτη

Η μελέτη PNAS, με επικεφαλής τον Δρ Ignacio Morales-Castilla στο Πανεπιστήμιο της Alcalá στην Ισπανία μαζί με τον Δρ Wolkovich, εξέτασε 11 ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Chasselas, Chardonnay, Grenache, Merlot, Monastrell / Mourvèdre, Pinot noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Syrah / Shiraz και Ugni Blanc.
Μελέτησαν κυρίως γαλλικά αρχεία για τις ημερομηνίες έκπτυξης οφθαλμών, ωρίμανσης και συγκομιδής από το 1956. Χρησιμοποίησαν υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με τα σενάρια θέρμανσης για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενδεχόμενων μοντέλων καλλιέργειας του μέλλοντος για αυτά τα 11 διαφορετικά οινοποιήσιμα σταφύλια και την παραγωγή προβλέψεων για τις αμπελουργικές περιοχές.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η μελέτη θα είναι επίσης χρήσιμη και σε άλλους γεωργικούς τομείς.
«Από ορισμένες απόψεις, οι μελέτες για την κλιματική αλλαγή στην αμπελοκαλλιέργεια είναι σαν ένα δοκιμαστικό τεστ για τις γενικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, επειδή τα σταφύλια είναι πολύ ευαίσθητα στο κλίμα», δήλωσε ο μελετητής Benjamin Cook, από το Observatory Earth Lamont-Doherty της Κολούμπια και το Ινστιτούτο Goddard της NASA.
«Το κλειδί είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες προσαρμογής της αμπελοκαλλιέργειας σε ένα θερμότερο κόσμο», δήλωσε ο Cook. «Απλά αυτό απαιτεί σοβαρά την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής».
Διαβάστε την μελέτη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου