Τα κέικ είναι ο βασιλιάς των γλυκών. Είναι μαλακά, αφράτα και συνοδεύουν τέλεια ένα ζεστό ρόφημα, όπως ο αγαπημένος μας καφές.
Μεγαλώσαμε με τα κέικ της μαμάς, που μοσχοβολούσαν σε όλο το σπίτι.
Υπάρχουν απίστευτα πολλές διαφορετικές εκδοχές και συνταγές, για όλα τα γούστα.
Με σοκολάτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Παράδοση με fluffy, λαχταριστά κέικ, όμως, δεν έχει μόνο η χώρα μας.
Ψάχνοντας για ιδιαίτερες γεύσεις, βρήκαμε τη συνταγή για το «Panforte».Πρόκειται για ένα γλυκό από την Τοσκάνη και σημαίνει «δυνατό ψωμί».
Οι ρίζες του κέικ πάνε πίσω στον Μεσαίωνα όταν οι Σταυροφόροι το ανακάλυψαν στην Τουρκία και το έφεραν στην Σιένα της Ιταλίας.
Περιέχει μέλι, ξηρούς καρπούς, φρούτα και μπαχαρικά και είναι ένα από τα αγαπημένα κεράσματα των Ιταλών. Μοιάζει με τον δικό μας χαλβά ή ακόμη και τις μπάρες, αν κοπεί σε λεπτά κομμάτια.
Είναι το τέλειο χειμωνιάτικο κέρασμα!
Πάρε χαρτί και μολύβι και δες τι θα χρειαστείς:
100 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα, ψημένα
100 γρ. ολόκληρα φουντούκια, ψημένα
250 γρ. αποξηραμένα φρούτα
1 κουταλιά νερό
125 γρ. ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. κανέλα
¾ κ.γ. σκόνη κόλιανδρου
¾ κ.γ. γαρίφαλο
¾ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
Αλεύρωσε μια φόρμα για κέικ 20 cm και βάλε αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε μαζί τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Σε άλλο μπολ χτύπα μαζί το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Άστα στην άκρη.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, χτύπα μαζί το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη και ζέστανε σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει. Χαμήλωσε τη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί.
Πρόσθεσε το μείγμα στους ξηρούς καρπούς και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν καλά. Πρόσθεσε το μείγμα με το αλεύρι και ανακάτεψε καλά για να γίνουν ένα, χρησιμοποιώντας τα χέρια σου και πλάθοντας.
Τοποθέτησε το μείγμα στη φόρμα και με τα χέρια σου, άπλωσε τη ζύμη καλά. Ρίξε την άχνη ζάχαρη και ψήσε για 35-40 λεπτά.
Βγάλε το κέικ και άστο να κρυώσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια αφαίρεσέ το από την φόρμα.
Πασπάλισε με άχνη ζάχαρη και σέρβιρε.
Καλή απόλαυση!
πηγή
Μεγαλώσαμε με τα κέικ της μαμάς, που μοσχοβολούσαν σε όλο το σπίτι.
Υπάρχουν απίστευτα πολλές διαφορετικές εκδοχές και συνταγές, για όλα τα γούστα.
Με σοκολάτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Παράδοση με fluffy, λαχταριστά κέικ, όμως, δεν έχει μόνο η χώρα μας.
Ψάχνοντας για ιδιαίτερες γεύσεις, βρήκαμε τη συνταγή για το «Panforte».Πρόκειται για ένα γλυκό από την Τοσκάνη και σημαίνει «δυνατό ψωμί».
Οι ρίζες του κέικ πάνε πίσω στον Μεσαίωνα όταν οι Σταυροφόροι το ανακάλυψαν στην Τουρκία και το έφεραν στην Σιένα της Ιταλίας.
Περιέχει μέλι, ξηρούς καρπούς, φρούτα και μπαχαρικά και είναι ένα από τα αγαπημένα κεράσματα των Ιταλών. Μοιάζει με τον δικό μας χαλβά ή ακόμη και τις μπάρες, αν κοπεί σε λεπτά κομμάτια.
Είναι το τέλειο χειμωνιάτικο κέρασμα!
Πάρε χαρτί και μολύβι και δες τι θα χρειαστείς:
ΥΛΙΚΑ (40+20 λεπτά, 20 κομμάτια)
150 γρ. μέλι100 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα, ψημένα
100 γρ. ολόκληρα φουντούκια, ψημένα
250 γρ. αποξηραμένα φρούτα
1 κουταλιά νερό
125 γρ. ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. κανέλα
¾ κ.γ. σκόνη κόλιανδρου
¾ κ.γ. γαρίφαλο
¾ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθέρμανε τον φούρνο στους 150 C.Αλεύρωσε μια φόρμα για κέικ 20 cm και βάλε αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε μαζί τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Σε άλλο μπολ χτύπα μαζί το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Άστα στην άκρη.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, χτύπα μαζί το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη και ζέστανε σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει. Χαμήλωσε τη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί.
Πρόσθεσε το μείγμα στους ξηρούς καρπούς και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν καλά. Πρόσθεσε το μείγμα με το αλεύρι και ανακάτεψε καλά για να γίνουν ένα, χρησιμοποιώντας τα χέρια σου και πλάθοντας.
Τοποθέτησε το μείγμα στη φόρμα και με τα χέρια σου, άπλωσε τη ζύμη καλά. Ρίξε την άχνη ζάχαρη και ψήσε για 35-40 λεπτά.
Βγάλε το κέικ και άστο να κρυώσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια αφαίρεσέ το από την φόρμα.
Πασπάλισε με άχνη ζάχαρη και σέρβιρε.
Καλή απόλαυση!
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου