Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Εξι στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα που ζούμε σήμερα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν όλα φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου; Η ζωή μέσα στην αβεβαιότητα είναι σκληρή. Οι άνθρωποι επιζητούν πληροφορίες για το μέλλον με τον ίδιο τρόπο που έχουν ανάγκη την τροφή, το σεξ και άλλες ανταμοιβές.
Ο εγκέφαλός μας εκλαμβάνει την αμφιβολία ως απειλή και προσπαθεί να μας προστατεύσει μειώνονταν την ικανότητά μας να εστιάζουμε σε οτιδήποτε άλλο πέρα από τη δημιουργία βεβαιότητας.
Αλλά ορισμένες φορές – ίσως και πάντα – είναι πιο αποτελεσματικό να μην προσπαθούμε να δημιουργούμε βεβαιότητα. Αν και η εξέλιξη μας «τραβά» προς αυτό το μηχανισμό, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα συμβεί στο μέλλον.
Και με αφορμή την πανδημία που ζούμε, η οποία έχει διαταράξει τη ρουτίνα και τα σχέδιά μας, χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε με την αμφιβολία και την αβεβαιότητα. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να διαχειριστούμε μια ζωή που φαίνεται να βρίσκεται εκτός του ελέγχου μας;

1. Να μην αντιστεκόμαστε

Αντί να αντιστεκόμαστε στην πραγματικότητα, μπορούμε να εξασκήσουμε την αποδοχή. Έρευνα της ψυχολόγου Kristin Neff και των συναδέλφων της έχει δείξει ότι η αποδοχή – ειδικά η αυτο-αποδοχή – είναι ένα από τα μυστικά της ευτυχίας. Σημαίνει ότι συναντάμε τη ζωή εκεί που βρίσκεται, κάτι που στη συνέχεια μας βοηθά να προχωρήσουμε πέρα από εκείνο το σημείο. Έτσι, δεν μένουμε μουδιασμένοι και βαλτωμένοι προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια ψευδή βεβαιότητα.

2. Επενδύουμε στον εαυτό μας

Μην μπερδεύεστε: Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωισμός. Εμείς οι άνθρωποι δεν τα πάμε καλά όσον αφορά στη «συντήρηση» του εαυτού μας. Χρειαζόμαστε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τις υγιείς, ποιοτικές σχέσεις. Επίσης, θέλουμε αρκετό ύπνο και ξεκούραση όταν είμαστε κουρασμένοι, αλλά και χρόνο διασκέδασης που μας γεμίζει χαρά.

3. Βρίσκουμε υγιείς τρόπους απολαμβάνειν

Αντί να στραφούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο επεξεργασμένο φαγητό, στο αλκοόλ ή να βυθιστούμε στα αρνητικά συναισθήματα, θα τα καταφέρουμε καλύτερα αν παρηγορήσουμε και να ανακουφίσουμε τον εαυτό μας με υγιείς τρόπους. Μια ποιοτική ταινία, ανάγνωση βιβλίων, άσκηση και ατέλειωτες βόλτες και εκδρομές με τους φίλους μας.

4. Να μην πιστεύουμε όλα όσα σκεφτόμαστε

Σε αβέβαιους καιρούς, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να μην πιστεύουμε όλα όσα σκεφτόμαστε, ειδικά όσα τείνουν προς το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αντί να πείθουμε τον εαυτό μας ότι το χειρότερο σενάριο είναι αυτό που θα πραγματοποιηθεί, μπορούμε να φανταστούμε επίσης το καλύτερο δυνατό σενάριο. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, η ισορροπία, ειδικά αν συνηθίζουμε να υπεραναλύουμε.

5. Να μην ψάχνουμε κάποιον να μας σώσει

Όταν ζούμε σαν να είμαστε αβοήθητοι, παγιδευόμαστε σε αφηγήσεις που μας αφήνουν συναισθήματα θυμού, απελπισία και παγίδευσης. Και αρχίζουμε να ελπίζουμε ότι άλλοι άνθρωποι θα μας σώσουν από τη δυστυχία μας. Αυτή η νοοτροπία τείνει να μας «δίνει την άδεια» να αποφεύγουμε την ευθύνη της ίδιας μας της ζωής. Πρόκειται σίγουρα για μια επικίνδυνη τακτική.

6. Βρίσκουμε νόημα στο χάος

Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι ορίζουν το νόημα στη ζωή ως «μια διανοητική και συναισθηματική αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο νιώθουμε ότι η ζωή μας έχει σκοπό, αξία και επίδραση». Οι άνθρωποι κινητοποιούμαστε περισσότερο με βάση τη σημασία μας για τους άλλους ανθρώπους. Εργαζόμαστε σκληρότερα και καλύτερα και νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι όταν ξέρουμε ότι κάποιος άλλος θα ωφεληθεί από τις προσπάθειές μας.
Όταν δούμε κάτι που χρειάζεται βελτίωση, το επόμενο βήμα μας είναι να αναγνωρίσουμε τι μπορούμε προσωπικά να κάνουμε ως να είμαστε μέρος της λύσης. Ποιες δεξιότητες και ταλέντα μπορούμε να αναπτύξουμε; Τι έχει τελικά αξία για εμάς και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε σε κάτι;
Το νόημα και ο σκοπός είναι βασικές πηγές ελπίδας. Όταν ο κόσμος φαντάζει τρομακτικός και αβέβαιος, το να γνωρίζουμε τι σημαίνουμε για τους άλλους και το να έχουμε μια αίσθηση σκοπούς μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο ακέραιοι, πιο συμπαγείς σαν ταυτότητες και ψυχικές οντότητες.



enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου