Η τερηδόνα οφείλεται στην οδοντική μικροβιακή πλάκα δηλαδή στο μείγμα μικροβίων και υπολειμμάτων τροφών που δημιουργείται όταν δεν βουρτσίζουμε ικανοποιητικά τα δόντια μας.
Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και το προϊόν του μεταβολισμού τους, τα οξέα, διαλύουν το ασβέστιο της επιφάνειας των δοντιών προκαλώντας την εμφάνιση της τερηδόνας.
Η ουλίτιδα οφείλεται, όπως και η τερηδόνα, στη μικροβιακή πλάκα. Αυτή τη φορά όμως αρρωσταίνουν τα ούλα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ερυθρότητα και το πρήξιμο των ούλων. Επίσης κατά το βούρτσισμα τα ούλα αιμορραγούν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, το τσάι μπορεί να καταπολεμήσει δύο είδη βακτηρίων που σχετίζονται με την τερηδόνα και την ουλίτιδα.
Τα βακτήρια είναι ο στρεπτόκοκκος mutans και ο γαλακτοβάκιλλος. Όταν αυτά αλληλεπιδράσουν με τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στις τροφές, παράγουν ένα οξύ που διαλύει την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών – την εξωτερική, προστατευτική στοιβάδα τους. Το επακόλουθο είναι βλάβη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σφραγίσματα, περιοδοντική νόσο και τελικά απώλεια των δοντιών.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, η επανεξέταση των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων για τις επιδράσεις του τσαγιού στην υγεία των δοντιών, έδειξε ότι το τσάι μπορεί να δρα προστατευτικά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά (φλαβονοειδή και κατεχίνες) με αντιμικροβιακή δράση.
Η επανεξέταση της βιβλιογραφίας κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η ιδανική δόση τσαγιού για την προστασία των δοντιών είναι τρία ή τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, καθώς και ότι ωφέλιμο είναι τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου