Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Η κατανάλωση 70 γρ. ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την ανδρική γονιμότητα

Μια ανασκόπηση έρευνας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 70 γραμμαρίων ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος – και, ως εκ τούτου, τη γονιμότητα – σε νεαρούς, υγιείς άνδρες. Αυτή η απλή στρατηγική είχε θετικά αποτελέσματα χωρίς να απαιτεί άλλες αλλαγές στη διατροφή.
Η υπογονιμότητα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα ζευγάρια, προκαλώντας συναισθηματικό στρες, κατάθλιψη, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Με τη στειρότητα να αυξάνεται, όλο και περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η διατροφή.
Με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash, μια νέα, πρώτη στο είδος του μετα-ανάλυση και ανασκόπηση ανθρώπινων μελετών έχει βρει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και, ως εκ τούτου, τη γονιμότητα στους άνδρες.
«Στις μελέτες που εξετάσαμε, οι άνδρες έπρεπε να καταναλώνουν μόνο 60-75 γραμμάρια ξηρών καρπών κάθε μέρα προκειμένου να επιτύχουν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του σπέρματος», δήλωσε η Nicole Kellow, μία από τις αντίστοιχες συγγραφείς της μελέτης. «Αυτό είναι περίπου δύο χούφτες ξηροί καρποί την ημέρα».
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τέσσερις μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 875 συμμετέχοντες (646 άνδρες, 229 γυναίκες) στην ανασκόπησή τους. Δύο από τις μελέτες ήταν παρατηρητικές. Οι άλλες δύο, και οι δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs), συμπεριλήφθηκαν στη ανάλυση.
Οι δύο RCTs αφορούσαν συλλογικά 223 υγιείς άνδρες σε παρόμοια ηλικιακή σειρά – 18 έως 35 – που ανέφεραν ότι έτρωγαν μια τυπική δίαιτα δυτικού τύπου. Σε μια δοκιμή οι συμμετέχοντες έτρωγαν 75 g ολόκληρα, ξεφλουδισμένα αγγλικά καρύδια την ημέρα για 12 εβδομάδες. ο άλλος παρείχε 60 g (δύο χούφτες) από ένα μείγμα 30 g καρύδια, 15 g αμύγδαλα και 15 g φουντούκια στην πειραματική τους ομάδα για 14 εβδομάδες.
Και στις δύο μελέτες, η ομάδα ελέγχου κατανάλωνε μια κανονική διατροφή χωρίς ξηρούς καρπούς. Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο χούφτων ξηρών καρπών καθημερινά ως μέρος μιας δυτικής δίαιτας βελτίωσε τους δείκτες ποιότητας του σπέρματος, όπως τη ζωτικότητα, την κινητικότητα και τη μορφολογία, αλλά δεν βελτίωσε τη συγκέντρωση του σπέρματος.
«Η στατιστική ανάλυση και στις δύο μελέτες προσαρμόστηκε για άλλους παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα», δήλωσε η Barbara Cardoso, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η απλή στρατηγική έχει θετικά αποτελέσματα ανεξάρτητα από άλλους τρόπους ζωής».
Οι ερευνητές λένε ότι εκτός από την προσθήκη ξηρών καρπών, δεν έγινε καμία άλλη αλλαγή στη διατροφή των συμμετεχόντων.
«Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ακολούθησαν μια δυτικού τύπου διατροφή, η οποία δεν ήταν απαραίτητα υγιεινή», είπε ο Cardoso. «Αυτό σημαίνει ότι η προσθήκη ξηρών καρπών στην κανονική τους διατροφή είχε θετική επίδραση χωρίς την ανάγκη περαιτέρω διατροφικών αλλαγών».
Οι ερευνητές είπαν ότι η υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών, διαιτητικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και πολυφαινολών που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς θα μπορούσε να βελτιώσει την αναπαραγωγική υγεία.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ξηροί καρποί παχαίνουν, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε 1-2 χούφτες κάθε μέρα είναι πιο πιθανό να είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που δεν τρώνε ξηρούς καρπούς», είπε ο Kellow. «Επίσης, οι ξηροί καρποί περιέχουν μονοακόρεστα λίπη, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία».
«Μιλάμε είτε για ωμούς είτε για καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς», είπε ο Cardoso. «Θα απέφευγα τους αλατισμένους ή ζαχαρούχους ξηρούς καρπούς ως ζάχαρη και μπορεί να σχετίζονται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση και η αντίσταση στην ινσουλίνη».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου