Το να τηρείς μία σωστή στοματική υγιεινή, να πλένεις τα δόντια σου πρωί-βράδυ, να κάνεις νήμα ή βουρτσάκια -γιατί όχι, και στοματικό διάλυμα-, να αποφεύγεις τη ζάχαρη και να μην αμελείς το ετήσιο ραντεβού με τον οδοντίατρο για τον απαραίτητο καθαρισμό, είναι το Α και το Ω για να έχεις υγιή δόντια και κατ’ επέκταση, ένα όμορφο χαμόγελο.
Σίγουρα δεν είναι εξίσου δραστικό με το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά υπάρχει ένα βότανο που μπορείς να το πίνεις σαν αφέψημα, σαν τσάι και το οποίο προσφέρει μία έξτρα προστασία στην οδοντοστοιχία και γενικότερα στη στοματική υγεία.
Ο λόγος για το φασκόμηλο, ένα πολύ κοινό βότανο, που υπάρχει συνήθως στις περισσότερες κουζίνες και συνδέεται κυρίως με την καταπολέμηση του κρυολογήματος, του βήχα και της καταρροής.
Αυτό που ίσως να μην γνώριζες είναι ότι τα φύλλα του φασκόμηλου διαθέτουν αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που εξουδετερώνουν τα βακτήρια και προλαμβάνουν την οδοντική πλάκα.
Γενικότερα αξίζει να γνωρίζεις ότι το φασκόμηλο περιέχει μία ουσία που ονομάζεται σαλβίνη και δρα ενάντια στο Staphylococcus aureus, βακτήριο που ανήκει στο γένος των σταφυλοκόκκων και είναι υπεύθυνο για λοιμώξεις του δέρματος και της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Ένα ακόμα βακτήριο, μεταξύ πολλών που έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά είναι και το E. coli (κολοβακτηρίδιο, που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών).
Συγκεκριμένα τώρα όσον αφορά τη στοματική υγιεινή, οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες μπορούν να εξουδετερώσουν τα μικρόβια που προάγουν την οδοντική πλάκα.
Σύμφωνα με πρόσφατη και στην οποία συμμετείχαν 70 έφηβοι, στοματικό διάλυμα με βάση το φασκόμηλο διαπιστώθηκε ότι μείωσε σημαντικά τα μικρόβια της οδοντική πλάκας.
Παράλληλα, σε μία άλλη έρευνα αποδείχτηκε ότι καταπολέμησε το βακτήριο Streptococcus mutans, που θεωρείται υπεύθυνο για την τερηδόνα, ενώ σε μία τρίτη ότι το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου σταμάτησε την εξάπλωση του Candida albicans, ενός μύκητα που μπορεί να προκαλέσει διάφορα στοματικά προβλήματα.
Κι ενώ το φασκόμηλο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο, που δεν εξαντλούνται σε μία υγιή οδοντοστοιχία, (δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και θεωρείται τονωτικό του εγκεφάλου, καταπολεμά τη δυσπεψία, ανακουφίζει από πόνους στο στομάχι και το έντερο, ενδυναμώνει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, κ.λπ), η κατανάλωσή του θέλει προσοχή.
Το φασκόμηλο δεν πρέπει να λαµβάνεται από επιληπτικά άτομα, λόγω του ότι περιέχει μία ουσία, τη θουγιόνη, η οποία σε υψηλές δόσεις είναι νευροτοξική και μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις επιληψίας. Επίσης, ενδέχεται να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, έμετο και νεφρική βλάβη, αλλά και να μειώσει την παροχή μητρικού γάλακτος κατά τον θηλασμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου