Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το πρόγραμμα μετάφρασης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μεταξύ των 62 που αναγνωρίζονται επίσημα από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες τα πανεπιστήμια που επελέγησαν να λάβουν το σήμα του Ευρωπαϊκού Μεταπτυχιακού Μετάφρασης (European Master's in Translation ή EMT), ένα ενωσιακό εμπορικό σήμα με το οποίο αναγνωρίζεται η ποιότητα των μεταπτυχιακών σπουδών μετάφρασης.

Στα 62 ιδρύματα από 21 κράτη μέλη που έλαβαν το εμβληματικό αυτό σήμα φέτος, περιλαμβάνεται και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διερμηνείας και Μετάφρασης – Κατεύθυνση Μετάφραση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στόχος του σήματος ΕΜΤ είναι η βελτίωση της κατάρτισης των μεταφραστών και η προσέλκυση μεταφραστών υψηλού επιπέδου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Τα πανεπιστήμια που λαμβάνουν το σήμα εντάσσονται στο δίκτυο ΕΜΤ για πέντε χρόνια και οι διδάσκοντες συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο του δικτύου και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με έξοδα της Επιτροπής.
Η επίτροπος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και την νεότητα, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Μετάφρασης αποτελεί σημείο αναφοράς όσον αφορά την κατάρτιση των μεταφραστών. Ενεργεί ως εστία καλών πρακτικών και συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και της γλωσσικής βιομηχανίας. Η μετάφραση που παρέχουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στηρίζεται στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας που παρέχει η ανώτατη εκπαίδευση.»
Το ΕΜΤ προωθεί την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ πανεπιστημίων, υψηλά πρότυπα διδασκαλίας, ένα πρόγραμμα σπουδών που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της αγοράς και την δυνατότητα των αποφοίτων να βρουν εργασία καθώς και την δημιουργία μιας πραγματικά ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας για τους καταρτισμένους μεταφραστές.
Τα 62 πανεπιστήμια επελέγησαν από 114 αιτήσεις από 35 κράτη μέλη και από 3 τρίτες χώρες. Η αξιολόγηση έγινε από πανεπιστημιακούς εμπειρογνώμονες με βάση αυστηρά κριτήρια. Η προηγούμενη πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων έγινε το 2010 και από αυτής επελέγησαν 54 πανεπιστήμια. Η επόμενη πρόσκληση θα δημοσιευθεί το 2019.
Η πρώτη συνάντηση του νέου δικτύου ΕΜΤ θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 17 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου